ŽIVOT

MUP: Od 1. studenoga obvezna vožnja s upaljenim svjetlima

Izbjegnite zaustavljanje i kazne od 300 kuna...

Objavljeno 30.10.2019
Ivona Amidžić

Ministarstvo unutarnjih poslova u ponedjeljak je izvijestilo kako je, u skladu sa zimskim računanjem vremena, od 1. studenoga do 31. ožujka u prometu obvezno i preko dana koristiti dnevna ili kratka svjetla na vozilima, kako bi bili uočljiviji drugim sudionicima u prometu.

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

I vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti na moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani, te jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja biciklist će biti kažnjen s 500 kuna.

Iz MUP-a najavljuju nastavak intenzivnih aktivnosti kako bi se smanjio broj poginulih na cestama, upozoravajući da se najteže prometne nesreće sa smrtnim posljedicama događaju zbog ljudskih grešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije.

I nadalje je glavni uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom, odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama, prilikom čega dolazi do međusobnih sudara vozila ili njihovog slijetanja s kolnika, kao i naleta na pješake i bicikliste.

S ciljem smanjivanja tih ‘crnih’ brojki MUP, odnosno sve policijske uprave u narednom će razdoblju nastaviti s poduzimanjem aktivnosti u koje će uključiti maksimalan broj policajaca, kao i uređaje, odnosno opremu koja se koristi za nadzor prometa.

Aktivnosti će se provoditi ciljano, na lokacijama na kojima se prema prostornim i vremenskim pokazateljima događa najveći broj teških prometnih nesreća, odnosno gdje se učestalo krše prometni propisi.

U MUP-u najavljuju kako će oštro sankcionirati prometne prekršaje koji dovode do najtežih prometnih nesreća.

To su vožnja nepropisnom brzinom, pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prednosti prolaska, vožnja prije stjecanja prava, vožnja neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje dozvole, tehnički neispravnim vozilom, nepropisno kretanje i zadržavanje pješaka na kolniku, prekršaji vozača mopeda i motocikla, prekršaji biciklista, nepropisna uporaba mobitela.

Posebnu pozornost usmjerit će na mlade vozače, recidiviste, vozače kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane vožnje, kao i na prekršaje koji utječu na pasivnu sigurnost (nekorištenje zaštitne kacige, nekorištenje sigurnosnog pojasa od strane svih osoba u vozilu), odnosno propisnom smještaju djece u vozilima.

(Hina)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Nemojte umjesto edukativnog letka "pokupiti" kaznu!

Obilježavanje „Martinja“ i pojačani nadzor prometa

Kao i svake godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“, koji se obilježava 11. studenog, očekuje se povećani broj sudionika Više…

Sa zimskim računanjem vremena sunce će ranije izlaziti, ali ranije i zalaziti zbog čega će dani imati manje svjetla u popodnevnim satima. Spavat ćemo sat vremena dulje, no oko 17 sati će već padati mrak.

Zimsko računanje vremena – vraćamo sat unatrag

Hrvatska i ostatak Europe s izuzetkom Islanda, Rusije i Bjelorusije vratit će se na zimsko računanje vremena 27. listopada u Više…

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obilježen podjelom paketa života obiteljima u socijalnoj potrebi

U “Rijeci ljubavi” vriska, svađa i naguravanje – Pozvana i policija

Na veliku radost danas je jedan od burnih, radosnih i izuzetno veselih dana jer je humanitarna udruga “Rijeka ljubavi” uz Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Odazovite se još jednoj humanitarnoj akciji s ciljem spašavanja života...

Dobrovoljno davanje krvi

"Na Bliskom istoku i okruženi neprijateljima, nemamo prirodnih izvora - Morali smo stvoriti nešto ni iz čega"

From Start Up Nation to Smart Up Nation – izraelska iskustva u Osijeku

Svaki se dan nešto zanimljivo događa...

Što danas očekujemo u Osijeku?