ŽIVOT

MUP: Od 1. studenoga obvezna vožnja s upaljenim svjetlima

Izbjegnite zaustavljanje i kazne od 300 kuna...

Objavljeno 30.10.2019
Ivona Amidžić

Ministarstvo unutarnjih poslova u ponedjeljak je izvijestilo kako je, u skladu sa zimskim računanjem vremena, od 1. studenoga do 31. ožujka u prometu obvezno i preko dana koristiti dnevna ili kratka svjetla na vozilima, kako bi bili uočljiviji drugim sudionicima u prometu.

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

I vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti na moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani, te jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja biciklist će biti kažnjen s 500 kuna.

Iz MUP-a najavljuju nastavak intenzivnih aktivnosti kako bi se smanjio broj poginulih na cestama, upozoravajući da se najteže prometne nesreće sa smrtnim posljedicama događaju zbog ljudskih grešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije.

I nadalje je glavni uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom, odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama, prilikom čega dolazi do međusobnih sudara vozila ili njihovog slijetanja s kolnika, kao i naleta na pješake i bicikliste.

S ciljem smanjivanja tih ‘crnih’ brojki MUP, odnosno sve policijske uprave u narednom će razdoblju nastaviti s poduzimanjem aktivnosti u koje će uključiti maksimalan broj policajaca, kao i uređaje, odnosno opremu koja se koristi za nadzor prometa.

Aktivnosti će se provoditi ciljano, na lokacijama na kojima se prema prostornim i vremenskim pokazateljima događa najveći broj teških prometnih nesreća, odnosno gdje se učestalo krše prometni propisi.

U MUP-u najavljuju kako će oštro sankcionirati prometne prekršaje koji dovode do najtežih prometnih nesreća.

To su vožnja nepropisnom brzinom, pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prednosti prolaska, vožnja prije stjecanja prava, vožnja neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje dozvole, tehnički neispravnim vozilom, nepropisno kretanje i zadržavanje pješaka na kolniku, prekršaji vozača mopeda i motocikla, prekršaji biciklista, nepropisna uporaba mobitela.

Posebnu pozornost usmjerit će na mlade vozače, recidiviste, vozače kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane vožnje, kao i na prekršaje koji utječu na pasivnu sigurnost (nekorištenje zaštitne kacige, nekorištenje sigurnosnog pojasa od strane svih osoba u vozilu), odnosno propisnom smještaju djece u vozilima.

(Hina)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Policija podsjeća na nekoliko posebnih pravila kojih se treba pridržavati

Vikend je tek završio, ali policija odmah najavljuje pojačane kontrole u prometu

Analizom evidentiranih prometnih prekršaja i nesreća razvidno je da se u kratkom vremenskom periodu 2020. godine dogodilo više prometnih nesreća Više…

Nitko nije na respiratoru - Dogovorena je demobilizacija dvorane Gradski vrt koja je bila pripremljena za prihvat pacijenata

STOŽER OBŽ: Od jučer četvero izliječenih, u Tenji i Dalju dva kršenja mjera samoizolacije,

Redovnu presicu Stožer Osječko-baranjske županije održao je i danas, na Praznik rada, kako bi obavijestio o stanju u protekla 24 Više…

Svjesni smo da biste ove lijepe dane najradije proveli u prirodi, družeći se s prijateljima i obitelji, no bit će vremena i za to

POLICIJA ZAHVALJUJE GRAĐANIMA, OSTANITE DOMA !

Policija zahvaljuje svima koji su ostali kod kuće te poziva sve građane da brinu o svom zdravlju i slušaju savjete Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Igračke služe kao vizualni podsjetnik za održavanje distance, ali i kako se ne bi osjećali usamljeno dok objeduju sami

(FOTO) Originalna ideja: Restoran za stolove posjeo plišane igračke!

Čak ni u vrijeme pandemije virusa COVID-19 nisu prestali brinuti o svojih 3.500 štićenika

Osječka udruga “Rijeka ljubavi” slavi deveti rođendan

Djeca bi trebala nositi bilježnicu s upisanom vrijednosti temperature koju bi roditelj izmjerio svaki dan prije polaska u školu...

HZJZ objavio posebne savjete za roditelje čija djeca ponovno kreću u školu i vrtić