ŽIVOT

MUP produžio radno vrijeme šaltera u Upravi za osobne dokumente

Nakon što je proglašen prestanak epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom SARS-Cov-2, šalteri će za građane raditi od 7,15 do 18,30 sati svaki radni dan sve do 11.6.

Objavljeno 15.05.2023
Darija Kovačić

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 11. svibnja 2023. donijela odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom SARS-Cov-2 slijedom čega građani svoje istekle isprave moraju zamijeniti novima u roku od 30 dana, preciznije – u roku od 30 dana trebaju podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava.

Na dan 12.03.2023. godine na području Policijske uprave osječko-baranjske skupa sa pripadajućim policijskim postajama (Policijska postaja Beli Manastir, Policijska postaja Belišće, Policijska postaja Donji Miholjac, Policijska postaja Đakovo i Policijska postaja Našice) broj isteklih osobnih iskaznica iznosi 12337, broj isteklih putnih isprava iznosi 24994, broj isteklih vozačkih dozvola iznosi 4168, broj isteklih oružnih listova za držanje oružja iznosi 580, dok broj isteklih oružnih listova za držanje i nošenje oružja iznosi 1061.

Kako bi svi građani kojima su istekli dokumenti uspjeli ih na vrijeme izraditi, Policijska uprava osječko-baranjska uvela je cjelodnevno radno vrijeme. Tako će šalteri za stranke na kojima se izdaju dokumenti od 16.5. do 11.06. raditi od ponedjeljka do petka, od 7,15 do 18,30 sati. 

Napominju da će se svaki radni dan od 15 do 18,30 sati isključivo raditi samo s isteklim dokumentima.

Šalteri za dokumente u policijskim postajama nastavit će raditi u jednoj smjeni.

Svakako treba istaknuti da putovnica i vozačka dozvola nisu obvezni dokumenti te ih građani nakon isteka roka važenja ne moraju pribavljati ako ne namjeravaju putovati u zemlje koje zahtijevaju putovnicu ili ako ne namjeravaju voziti vozilo.

Putem mobilne aplikacije e-Redomat moguće je rezervirati termine za podnošenje zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice, putovnice i vozačke dozvole, za preuzimanje izrađenih osobnih iskaznica, putovnica i vozačkih dozvola te reguliranje prebivališta.

Skrećemo pažnju kako samo zahtjeve za izdavanje osobne iskaznice eOI morate podnositi u nadležnoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji koja ima upravne poslove, mjesno nadležnoj prema Vašem prebivalištu dok druge usluge Ministarstva unutarnjih poslova možete koristiti i preko sustava e-Usluge MUP-a RH i putem sustava e-Građani.

Također, ovim putem upućujemo i na ekonomičnost koju omogućava aktivacija elektroničke osobne iskaznice eOI, a nakon čega je moguće podnijeti zahtjev za izdavanje putovnice i vozačke dozvole elektroničkim putem, dakle bez dolaska u policijske postaje ili uprave. Aktivacijom elektroničke osobne iskaznice mogu se koristiti i ostale elektroničke usluge dostupne u sustavu eGrađani.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Vrlo smo potreseni i uznemireni činjenicom da je naša sugrađanka ubijena iz službenog pištolja kojim je rukovao i koji je zadužio policijski službenik i javnost treba znati na koji će način policija smanjiti rizike i zlouporabu oružja u obavljanju službene dužnosti"

Javna reakcija organizacija civilnog društva povodom ubojstva mlade osječke studentice od strane policijskog službenika

Mi niže potpisani predstavnici organizacija civilnog društva, ovim putem želimo javno reagirati i izraziti tugu i zabrinutost koju osjećamo nakon Više…

"Slika koju je policija u Hrvatskoj pokazala o sebi i svojim obrascima ponašanja u ovom slučaju apsolutno je neprihvatljiva. Je li ovo izolirani slučaj ili ozbiljno trebamo posumnjati u transparentnost i povjerenje koje možemo imati u institucije države?"

SDP Osječko-baranjske županije: Osuđujemo svaki oblika nasilja i očekujemo odgovornost onih koji su dopustili ozbiljne propuste u postupanju u slučaju stradavanja mlade studentice u Osijeku

Vezano za slučaj mlade studentice iz Osijeka koja je usmrćena a o čemu smo pisali ovdje: Policajca koji je usmrtio Više…

Policija će i dalje poduzimati mjere i radnje u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom s ciljem utvrđivanja svih činjenica

Policija – Sve radnje u ovom postupku smo proveli temeljito, profesionalno i nepristrano

S obzirom na medijske naslove i objave u vezi smrtnog stradavanja 21-godišnjakinje u kojima se policiju proziva za zataškavanje, obavještavamo Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ovaj projekt odnosi se na sve građane s prebivalištem u Osijeku i okolici (Tenja, Višnjevac, Josipovac, Sarvaš, Klisa). Broj kastracija je ograničen i projekt će trajati dok ima sredstava, stoga se prijavite već danas.

Besplatna kastracija mačaka, posljednja u ovoj godini

Udruga Pobjede koja se brine za Azil za pse u Nemetinu traži radnika, novog vrijednog člana ekipe, a oglas za posao detaljno opisuje kakvu osobu traže. Javite se ako ste zaineresirani!

Udruga Pobjede traži novog člana ekipe

Jedna od najvažnijih točaka bio je prijedlog pravilnika o uređenju terasa ugostiteljskih objekata, koji je usvojen, a kojim se utvrđuju zone i lokacije za postavljanje terasa te način njihova uređenja

Osijek će radi ljepše vizure grada ujednačiti izgled terasa ugostiteljskih objekata