CRNA KRONIKA

Muškarac prijavio obiteljsko nasilje pa zaradio kaznenu prijavu

Takva kazna sa sobom donosi mogućnost zatvora u trajanju i do tri godine

    Objavljeno 05.12.2019
    Ivona Amidžić

    Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 33-godišnji muškarac iz Kešinaca počinio kazneno djelo lažna uzbuna.

    Jučer, 4. prosinca, u podnevnim satima, 33-godišnjak je telefonom nazivao operativna dežurstva policije u Osijeku i Đakovu te lažno prijavljivao obiteljsko nasilje, što je iziskivalo hitno djelovanje policije.

    Nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo kaznenu prijavu.

    Naime, prema Kaznenom zakonu, tko drugu osobu prijavi da je počinila kazneno djelo, iako zna da to nije istina, a ne radi se o kaznenom djelu koje se progoni po privatnoj tužbi, kaznit će se zatvorom do tri godine. Isto tako, tko lažno obavijesti policiju ili drugu javnu službu koja osigurava red ili pruža pomoć o događaju koji iziskuje hitno djelovanje te službe, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

    Ne dojavljujte neistinite događaje!

    Policijski službenici moraju zaprimiti svaku dojavu građana. Nakon zaprimljene dojave, policajci na terenu provjeravaju njezinu istinitost te u slučaju potrebe za intervencijom policije ili drugih službi, žurno postupaju.

    Dok policajci ili druge službe žure pružiti pomoć lažnom dojavitelju, možda je baš u tom trenutku nečiji život u opasnosti i ovisi o njihovoj pomoći.

    “U protekloj godini na području PU osječko-baranjske evidentirali smo više kaznenih djela „Lažna uzbuna“ te smo protiv počinitelja podnijeli kaznene prijave nadležnim državnim odvjetništvima”, izjavljuju iz PU osječko-baranjske.

    Policija apelira na građane da ne prijavljuju neistinite događaje jer mogu ugroziti nečiji život!

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Pedesetpetogodišnjaku je na aplikaciju Internet bankarstva jučer došla obavijest o rati kredita, a kada je otišao u banku rečeno mu je da je kredit u iznosu 8.200 eura podignut 5. ožujka te da je s njegovog računa isplaćen iznos veći od 6.600 eura.

    Prevaren putem interneta za više od 6600 eura

    Poradi zarade u trgovanju s dionicama nepoznatoj osobi je u više navrata putem Interneta uplatio gotovo 10.000 eura i na taj način je umjesto zarade novac izgubio.

    Sedamdesetjednogodišnjak prevaren za gotovo 10.000 eura

    Od siline udara vozač koji nije bio vezan sigurnosnim pojasom na mjestu događaja smrtno je stradao.

    U prometnoj nesreći u Čepinu smrtno je stradao 44-godišnji vozač osobnog automobila