CRNA KRONIKA

Muškarac prijavio obiteljsko nasilje pa zaradio kaznenu prijavu

Takva kazna sa sobom donosi mogućnost zatvora u trajanju i do tri godine

  Objavljeno 05.12.2019
  Ivona Amidžić

  Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 33-godišnji muškarac iz Kešinaca počinio kazneno djelo lažna uzbuna.

  Jučer, 4. prosinca, u podnevnim satima, 33-godišnjak je telefonom nazivao operativna dežurstva policije u Osijeku i Đakovu te lažno prijavljivao obiteljsko nasilje, što je iziskivalo hitno djelovanje policije.

  Nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo kaznenu prijavu.

  Naime, prema Kaznenom zakonu, tko drugu osobu prijavi da je počinila kazneno djelo, iako zna da to nije istina, a ne radi se o kaznenom djelu koje se progoni po privatnoj tužbi, kaznit će se zatvorom do tri godine. Isto tako, tko lažno obavijesti policiju ili drugu javnu službu koja osigurava red ili pruža pomoć o događaju koji iziskuje hitno djelovanje te službe, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

  Ne dojavljujte neistinite događaje!

  Policijski službenici moraju zaprimiti svaku dojavu građana. Nakon zaprimljene dojave, policajci na terenu provjeravaju njezinu istinitost te u slučaju potrebe za intervencijom policije ili drugih službi, žurno postupaju.

  Dok policajci ili druge službe žure pružiti pomoć lažnom dojavitelju, možda je baš u tom trenutku nečiji život u opasnosti i ovisi o njihovoj pomoći.

  “U protekloj godini na području PU osječko-baranjske evidentirali smo više kaznenih djela „Lažna uzbuna“ te smo protiv počinitelja podnijeli kaznene prijave nadležnim državnim odvjetništvima”, izjavljuju iz PU osječko-baranjske.

  Policija apelira na građane da ne prijavljuju neistinite događaje jer mogu ugroziti nečiji život!

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Za počinjene prekršaje predviđena je novčana kazna u iznosu od 20.000 kuna, zabrana upravljanja motornim vozilima u trajanju od 12 mjeseci i 12 negativnih prekršajnih bodova

  Vozio pijan i oštetio parkirane automobile pa bježeći kroz crveno uzrokovao prometnu nesreću

  Oduzeli su šest komada ručnih bombi, dvije puške, 367 komada streljiva...

  Policija oduzela veću količinu oružja

  Našli su i oko 65.000 kuna u različitim valutama te revolver sa streljivom...

  Policija na Vinkovačkoj cesti oduzela 416 kilograma duhana