KULTURA

Muzejski četvrtak na temu “Glazbeni instrumenti fundusa Muzeja Slavonije”

Muzejski četvrtak, ove će godine omogućiti posjetiteljima uvid u kolekciju najstarijih glazbenih instrumenata s područja Osijeka.. Šteta bi bilo propustiti to!

Objavljeno 16.10.2018
Josipa Maksimović

Muzejski četvrtak, koji će se održati 18. listopada u 18:00 sati, ovog će puta u središte pozornosti staviti glazbene instrumente.

Tako će svi “glazboljupci” dobiti priliku čuti predavanje na temu “Glazbeni instrumenti iz fundusa Muzeja Slavonije”, kada će viša kustosica Andreja Šimičić i muzikologinja Vilena Vrbanić prisutnima predstaviti veliku zbirku od 40 glazbenih instrumenata Muzeja Slavonije u Osijeku.

Zbirka najvećim dijelom sadrži glazbala s područja Osijeka, pomoću kojih su se u prošlosti izvodile najljepše bezvremenske skladbe.

Što se tiče kolekcije, najlakše bi bilo reći da ona sadrži sve – “od bombona do šarafa”.  Puhački, gudački, trzalački instrumenti, oni s tipkama.. Švedski stol instrumenata!

Ipak, najvažnije je spomenuti to da ovi instrumenti pričaju svoju povijesnu priču – najstariji primjerak predstavlja violina bečkog graditelja Mathiasa Thiera iz 1787. Pomalo “proustovski” sanjarimo o njenoj povijesti..

Ali, to nije sve! Zar ste mislili da će na događaju posvećenom glazbenim instrumentima izostati vrhunska glazba? Ne, nikako!

Dio programa, rezerviran je za koncert učenika i nastavnika Glazbene škole, tako da vas pozivamo da podržite ovaj lijepi kulturni “event” i “uplovite” u glazbenu prošlost Osijeka!

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Susret ugode će voditi Vlado Pest, veliki zaljubljenik u priče grada Osijeka. Gospodin Pest spaja već duži niz godina, u suradnji s Muzejom Slavonije posjetitelje s raznolikim temama o gradu, kulturi i životu.

Susret ugode u društvu Damira Doležala

Damir Doležal je Osječanin. Školovao se iradni vijek proveo u Osijeku. Po struci jepravnik i u struci je najveći dio Više…

Nakon uspješno odrađenog prvog izdanja, Pannonian Rock Festival će se od kolovoza 2024. godine održavati na novoj lokaciji - Katakombe u Osijeku.

[NAJAVA] Pannonian Rock festival – ulaznice u prodaji

“Prije svega želimo zahvaliti gradu Osijeku na ukazanom povjerenju i prepoznavanju potencijala Pannonian Rock Festivala”, izjavili su organizatori festivala. Osim Više…

Festival “Orgulje Heferer“ je nacionalni festivalu na kojem mladi, ali i afirmirani domaći i inozemni orguljaši, uz svoje kolege, vokalne i instrumentalne soliste, predstavljaju orguljsku baštinu Hrvatske

Koncert u sklopu Festivala orgulje Heferer

Koncert u sklopu 29. Izdanja Festivala “Orgulje Heferer” će se održati u Muzeju Slavonije,  u četvrtak, 19.10. u 19 sati. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Kviz će biti moguće pratiti na hrvatskom, ali i engleskom jeziku, uživo ili online putem Google obrasca. U uskrsnom filmskom tjednu premijerno na film kina Urania stižu i 2 nova naslova

Filmski kviz kao poklon za Uskrs

Bogat kazališni i filmski program u kinu Urania se nastavlja i narednih mjeseci, a u pripremi je mnoštvo novih i zabavnih naslova.

Kino Urania – 3 premijere, 7 novih predstava i 2. filmski kviz

Poziv je otvoren za sve mlade (i sve koji se tako osjećaju) raspoložene za timski i kreativni rad koji se ne ustručavaju istaknuti svoje mišljenje i žele naučiti nešto novo

Pridruži se Klubu kazališne publike u Osijeku!