KULTURA

Muzejski četvrtak o slavenskoj mitologiji (31.10. u 19sati) PREDAVANJE

Ima li bolje prilike nego za Halloween ili uoči Dana Svih svetih čuti o našim precima, o tome kome su se molili, čega su se bojali i kako su tumačili svijet i prirodu?

  Objavljeno 29.10.2019
  Ivona Amidžić

  Od 19. stoljeća pa do danas stara slavenska i hrvatska mitologija obuzimaju pažnju i maštu ljudi. U protekla dva stoljeća pokušavalo se različitim znanstvenim metodama rekonstruirati staru slavensku i hrvatsku pretkršćansku vjeru, saznati više o božanstvima koja su se štovala, kao i i mitskim bićima koja su okruživala čovjeka. Vile, vodena bića, duhovi, bogovi Perun, Veles i Mokoš, te njihova djeca Jarilo i Morana te brojni drugi preživljavali su pod svojim ili tuđim imenima u narodnoj pjesmi, predaji, basni, bajci, narodnim vjerovanjima i običajima, objašnjavajući kakav je svijet bio nekad, ali i kakav svijet uvijek jest – u svojoj svevremenosti.

  Stari mitološki oblici našli su svoj put i u književnosti, ali i u godišnjim običajima i blagdanima poput Božića, Poklada, Jurjeva, Ivanja i drugih.

  “Ima li bolje prilike nego što je to o Halloweenu, ili više bliže našoj kulturi, o Noći Predaka, uoči Dana Svih svetih, čuti o našim precima i o tome kome su se molili, čega su se bojali i kako su tumačili svoj svijet i prirodu u kojoj su živjeli i koje su bili dio? Posjetite Muzej Slavonije, na adresi Trg Sv. Trojstva 6, u Osijeku, u četvrtak 31. listopada 2019. od 19.00 sati i poslušajte predavanje na temu ‘Slavenska mitologija – nekad i danas'”, pozivaju organizatori.

  Predavač Deniver Vukelić diplomirao je povijest i hrvatski jezik i književnost s temom “Svjetovna suđenja i progoni zbog čarobnjaštva i hereze te progoni vještica u Zagrebu i okolici tijekom ranog novog vijeka”, a doktorirao s temom “Utjecaj magijskih predodžaba na oblikovanje hrvatskoga kulturnoga identiteta”. Bavi se proučavanjem progona vještica, magijskih vjerovanja i praksi na hrvatskom povijesnom prostoru, starovjerja, slavenske i hrvatske mitologije, novovjerja i rodnovjerja. Radi kao stručni urednik za povijest u nakladničkoj kući Školska knjiga.

  Ulaz na događaj je BESPLATAN!

  Kontaktirati organizatore ili više detalja o samom događaju saznajte na službenoj Facebook stranici.

  foto: facebook (screenshot)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Trenutno možete pogledati izložbu Donacije - izbor iz zbirki Muzeja Slavonije 1994. - 2019.

  Još uvijek imate vremena besplatno posjetiti Muzej Slavonije

  Još uvijek traje akcija Muzeja Slavonije u kojoj svi posjetitelji imaju besplatan ulaz u Muzej, a akcija traje samo do Više…

  Jeste li već isplanirali što ćete zadnju noć u siječnju? :D

  Približava nam se i ovogodišnja Noć muzeja (31.1.)

  Tema ovogodišnje jubilarne 15. Noći muzeja nosi naziv “Velike obljetnice hrvatskih muzeja”. Rezervirajte si večer za petak 31. siječnja i svakako Više…

  Više od 1000 predmeta izloženo je na oko 400 kvadrata muzejskoga prostora na Trgu Svetoga Trojstva u Tvrđi

  Otvorena izložba „Donacije – izbor iz zbirki Muzeja Slavonije 1994. – 2019.“

  Više od 1000 predmeta izloženo je na oko 400 kvadrata muzejskoga prostora na Trgu Svetoga Trojstva u Tvrđi. Riječ je Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Pričao je o karijeri, životu, knjizi, nadimcima, a vrhunac gostovanja bilo je isprobavanje gastro pripravaka...

  Ribafish gostovao na Slavonskom radiju

  Pješice i biciklima otkrivat će se okolica Osijeka i ljepote Baranje, a spreman je i večernji glazbeni program

  Sutra počinje deveti po redu Panona Fest 2020

  On je prštav, razigran, poziva na ples, dobru glazbu i druženje na otvorenom :D

  Eto i novog festivala – YES Feel Good Festival u Zagrebu