KULTURA

Muzejski četvrtak o slavenskoj mitologiji (31.10. u 19sati) PREDAVANJE

Ima li bolje prilike nego za Halloween ili uoči Dana Svih svetih čuti o našim precima, o tome kome su se molili, čega su se bojali i kako su tumačili svijet i prirodu?

  Objavljeno 29.10.2019
  Ivona Amidžić

  Od 19. stoljeća pa do danas stara slavenska i hrvatska mitologija obuzimaju pažnju i maštu ljudi. U protekla dva stoljeća pokušavalo se različitim znanstvenim metodama rekonstruirati staru slavensku i hrvatsku pretkršćansku vjeru, saznati više o božanstvima koja su se štovala, kao i i mitskim bićima koja su okruživala čovjeka. Vile, vodena bića, duhovi, bogovi Perun, Veles i Mokoš, te njihova djeca Jarilo i Morana te brojni drugi preživljavali su pod svojim ili tuđim imenima u narodnoj pjesmi, predaji, basni, bajci, narodnim vjerovanjima i običajima, objašnjavajući kakav je svijet bio nekad, ali i kakav svijet uvijek jest – u svojoj svevremenosti.

  Stari mitološki oblici našli su svoj put i u književnosti, ali i u godišnjim običajima i blagdanima poput Božića, Poklada, Jurjeva, Ivanja i drugih.

  “Ima li bolje prilike nego što je to o Halloweenu, ili više bliže našoj kulturi, o Noći Predaka, uoči Dana Svih svetih, čuti o našim precima i o tome kome su se molili, čega su se bojali i kako su tumačili svoj svijet i prirodu u kojoj su živjeli i koje su bili dio? Posjetite Muzej Slavonije, na adresi Trg Sv. Trojstva 6, u Osijeku, u četvrtak 31. listopada 2019. od 19.00 sati i poslušajte predavanje na temu ‘Slavenska mitologija – nekad i danas'”, pozivaju organizatori.

  Predavač Deniver Vukelić diplomirao je povijest i hrvatski jezik i književnost s temom “Svjetovna suđenja i progoni zbog čarobnjaštva i hereze te progoni vještica u Zagrebu i okolici tijekom ranog novog vijeka”, a doktorirao s temom “Utjecaj magijskih predodžaba na oblikovanje hrvatskoga kulturnoga identiteta”. Bavi se proučavanjem progona vještica, magijskih vjerovanja i praksi na hrvatskom povijesnom prostoru, starovjerja, slavenske i hrvatske mitologije, novovjerja i rodnovjerja. Radi kao stručni urednik za povijest u nakladničkoj kući Školska knjiga.

  Ulaz na događaj je BESPLATAN!

  Kontaktirati organizatore ili više detalja o samom događaju saznajte na službenoj Facebook stranici.

  foto: facebook (screenshot)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Povjesničarka mr. sc. Vera Erl govorit će o glazbenom putu Julija Njikoša uz izložbu ostavština o glazbenom putu osječkog muzikologa

  Muzejski četvrtak uz Julija Njikoša (24.10 u 19 sati) NAJAVA

  U sklopu Muzejskog četvrtka obilježavamo vrijednost životnog djela Julija Njikoša, muzikologa, kompozitora i najboljeg tamburaškog dirigenta uopće. U četvrtak 24. Više…

  Narodni običaji i proslave na kojima sudionici nose bajkovite, ponekad strašne maske poput onih u pohodu bušara...

  Doktori za baštinu: likovna radionica Maske i običaji (19.10. u 11.00) PRIJAVA

  U subotu 19. listopada s početkom u 11.00 sati u Muzeju Slavonije održat će se likovna radionica za djecu pod Više…

  Radionica je namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta

  Mali prijatelji muzeja (19.10. u 13.30)

  Muzej likovnih umjetnosti poziva najmlađe zaljubljenike u umjetnost da im se pridruže i ove subote na radionici Mali prijatelji muzeja. Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Kako napisati motivacijsko pismo ili zamolbu za posao? Saznajte u jednom od projekata!

  Udruga KultAkt u studenom i prosincu priprema posebne projekte

  Šansonjer, čarobnjak pjevanog stiha, danas već iskustvom sazreli umjetnik ispečena estradnog zanata... Koga vodite? :D

  Ibrica Jusić održava koncert u Osijeku (22.11.) ULAZNICE