ŽIVOT

Na dan dobrovoljnih darivatelja krvi dodjela zahvalnica i priznanja

"Danas uručujemo nagrade i darivateljima s više od 100 darivanja, što je uistinu hvalevrijedan čin ljudske dobrote i humanosti"

Objavljeno 25.10.2021
Ivona Amidžić

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, 25. listopada, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek redovito obilježava okupljanjem te dodjelom zahvalnica i priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi koji su višestruko darivali krv.

Tako je danas (25. listopada 2021. godine) u dvorani Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku upriličena prigodna svečanost kojoj su, uz darivatelje, nazočili predsjednik Hrvatskog Crvenog križa dr. Josip Jelić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković, v.d. ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Osijek Martina Hećimović, predsjednik ovog Društva prof. dr. sc. Aleksandar Včev i drugi uzvanici.

Zamjenik župana Josip Miletić čestitao je svim darivateljima na humanom djelu kojeg čine te Gradskom društvu Crvenog križa Osijek na organizaciji brojnih humanitarnih aktivnosti, među kojima je darivanje krvi samo jedna u nizu.

– Danas uručujemo nagrade i darivateljima s više od 100 darivanja, što je uistinu hvalevrijedan čin ljudske dobrote i humanosti. U svemu tome, važnu i veliku uloga imaju Hrvatski crveni križ i Gradsko društvo CK-a Osijek, čiji su kvalitetan i sustavan rad prepoznali i darivatelji te se odazivali svim njihovim pozivima. Posebno mi je drago da su stanovnici grada Osijeka i Osječko-baranjske županije u nacionalnom vrhu darivane krvi po glavi stanovnika što dokazuje njihovu veliku humanost i požrtvovnost – kazao je zamjenik Miletić.

Martina Hećimović, v. d. ravnateljice Gradskog društva CK-a Osijek, istaknula je kako će nagrade primiti gotovo 100 dobitnika priznanja za višestruko darovanu krv.

–  Ljudi koji su danas s nama dali su ukupno više od 4.500 doza krvi, a ako znamo da samo jedna doza može spasiti život, onda ovdje uistinu imamo heroje. Iako je pandemija koronavirusa izazvala određeni strah na samome početku kod darivatelja krvi, ipak smo redovnim informiranjem, promocijom i animacijom mladih darivatelja uspjeli vratiti sustav u ravnotežu i zaista nemamo većih problema u osiguravanju dostatnih doza krvi za sve zdravstvene ustanove – zaključila je Hećimović.

Posebnu pozornost danas je imao Miodrag Čučković iz Osijeka, koji je već 157 puta darivao krv te je ovom prigodom bio i rekordni darivatelj. Čučković je zaposlenik KBC-a Osijek, rođen je 1960. godine, dobrovoljni darivatelj je od 1973. godine, a ističe kako se nakon svakog darivanja dobro osjeća, dapače čak i nakon darivanja isti dan se može baviti i sportom. Želi uvijek pomagati drugima, a ujedno na taj način kontrolira svoje zdravlje.

U skupini sa 125 i više darivanja krvi su Damijen Bošnjak iz Baranjskog Petrovog Sela, Branko Tukara i Željko Kujek iz Samatovaca te Antun Džanko, Zlatko Katavić, Dražen Stjepanek i Bogdan Trišić iz Osijeka. Za 100 i više darivanja krvi priznanja su dobili Zlatko Krvavica, Hrvoje Malbaša, Dragan Mihalak i Ivica Putar iz Osijeka te Damir Perić iz Meca.

Priznanje za završno darivanje (95) dobio je Krešimir Klaić iz Čepina, a priznanja za darivanja više članova jedne obitelji dobili su Željko, Dora i Domagoj Kujek iz Samatovaca koji zajedno imaju 147 darivanja krvi.

Zahvalnice i priznanja dobili su još tri darivatelja za 35 darivanja, 53 za 50 darivanja te 23 za 75 i više darivanja krvi.

foto: OBŽ

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Bankom hrane značajno je ojačan kapacitet Hrvatskog Crvenog križa Gradskog društva Crvenog križa Osijek za prijem donirane hrane, a nevedene aktivnosti doprinijet će borbi protiv siromaštva povećanjem prehrambene sigurnosti socijalno ugroženog stanovništva

Crveni križ u Osijeku otvara Banku hrane

Sredstva za adaptaciju i opremanje Banke hrane Osječko-baranjske županije osigurana su temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji Više…

Hrvatski crveni križ i JVP grada Osijeka pozivaju građane na dobrovoljno darivanje krvi u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe.

Vatrogasci pozivaju na dobrovoljno darivanje krvi

Pozivamo Vas na DOBROVOLJNO DARIVANJE KRVI, u prostorijama JVP Grada Osijeka, IVANA GORANA KOVAČIĆA 2,OSIJEK! POMAŽEMO MI – POMOZI I TI!

Korisnici mogu nazvati kako bi zatražili pomoć volontera Crvenog križa  ili zaposlenika oko odlaska u kupnju namirnica, lijekova, plaćanja režijskih računa ili prijevoza liječniku

Crveni križ – program “Tu smo za vas”

Volonteri Crvenog križa i dalje su tu za korisnike u okviru programa „Tu smo za vas 2“. Programom se provode Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)

Record store day će se održati ispred jedine osječke prodavaonice gramofonskih ploča VinylMania Osijek

Record store day u Osijeku