KULTURA

Na Filozofskom fakultetu otvoreni 34. Krležini dani

Akad. Senker: Čovjek ima dubinsku potrebu za kazalištem. Ove godine će javnosti biti predstavljena nova teatrološka izdanja

Objavljeno 08.12.2023
Darija Kovačić

Kazalište je živo, komunicira, a čovjek ima dubinsku potrebu njim – tim se riječima akademik Boris Senker, o. d. predsjednika Organizacijskog odbora 34. Krležinih dana, koji se od 7. do 10. prosinca održavaju u Osijeku, danas u Svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta, na otvorenju znanstvenog dijela teatrološko-kazališne manifestacije obratio gostima i sudionicima. Stalna je brojka 30-ak vrsnih izlagača, a akademika Senkera posebice veseli što je među njima uvijek i sve više mladih teatrologa. Krležini su dani specifični i po tom što ih redovito prate studenti, a to također nije uobičajeno za slične manifestacije, naglasio je teatrolog, kazališni kritičar, leksikograf, književnik i prevoditelj Boris Senker, prenoseći i pozdrave predsjednika HAZU-a, Velimira Neidhardta.

Internacionalizacija se hrvatske kazališne scene dogodila 2000-ih, kao posljedica političkih prilika, a to se svakako odražava i na izvedbeni dio, ali i na produkciju dramskih tekstova. Upravo se na to u svom pozdravnom govoru osvrnuo i intendant HNK-a u Osijeku, Vladimir Ham, ne krijući ponos što je na čelu kazališne kuće koja je utemeljitelj Krležinih dana. Svjedočiti rezultatima znanstvenih istraživanja, njihovim dosezima i novim predstavama, a na kazališnim daskama i usporediti dramsko pismo nekada (Krleža) i sada (Ivana Vuković i Ivana Šojat) – ono je što nam Dani omogućuju, rekao je Ham. Važan segment su i druženja i razmjene iskustava i promišljanja, posebice onima koji kazalište žive u praksi i koji ga žele učiniti boljim, drukčijim i uspješnijim.

Još kao studentica na Krležine je dane dolazila i Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela Osječko-baranjske županije. Prenoseći pozdrave župana Mate Lukića, izrazila je ponos što je Osijek domaćin manifestacije. Iste je emocije podijelila i dogradonačelnica Jasenka Crknović, izrazivši dobrodošlicu u grad svima koji dolaze izvana.

Krležine je dane svojima nazvao Ivan Trojan, dekan Filozofskoga fakulteta i domaćin skupa, na kojem se sudionici odavno ne osjećaju kao gosti. Ne propustivši pozdraviti i studente, dekan je Trojan napomenuo da su Dani istinski brend Osijeka, za što su zaslužne tisuće stranica znanstvenih tekstova u zbornicima koji populariziraju kazalište.

  • Ne zadržavamo se na znanstvenoj hermetici, kao što je rekao intendant Ham, nego utječemo na živo kazalište danas – zaključio je prof. dr. sc. Trojan.

U ime predsjednice Društva hrvatskih književnika, Hrvojke Mihanović Salopek, skup je pozdravila prof. dr. sc. Ružica Pšihistal, poželjevši sudionicima uspješan rad, ali i rekavši da su Dani odavno pronašli dobar recept za uspjeh i opstojnost, a to je sinergija znanosti, recentnih teatroloških izdanja, izložbi i promocija. Multimodalnost dobar je model koji rezultira finom, svježom dramskom umjetnošću, naglasila je prof. Pšihistal.

Prorektor Robert Raponja u ime je akademske zajednice, tj. 18 sastavnica Sveučilišta J. J. Strossmayera, svoje osobno, ali i u ime rektora Vlade Guberca, skupu poželio uspješan rad, napominjući da kazalište mora biti živo, inovativno i intrigantno. Nove dramske tekstove i pisce kao pokazatelje različitih pogleda na svijet, ne treba samo glumište i ljudi koji žive za kazalište i od kazalište, nego i čovjek i društvo uopće, jer smo kroz to istinitiji, plemenitiji i stvaramo iskrenije kazalište, nadahnuto je rekao prof. Raponja.

Nakon deset izlagača, dio se sudionika uputio u Park kralja Držislava i tradicionalno položili vijenac na spomenik Miroslavu Krleži, rad u ožujku ove godine preminule poznate hrvatske umjetnice Marije Ujević-Galetović.

Iako je znanstveni simpozij središnjim dijelom Krležinih dana, recept za uspjeh je sinergija znanosti o kazalištu i njegovih praktičnih, izvedbenih oblika. Stoga je u četvrtak, u večernjim satima, ulazni foaje HNK-a u Osijeku uistinu urešen izložbom Ogledala kostimografkinje i vizualne umjetnice Ivane Bakal.

Krležini dani ne bi bili potpuni bez promocija pa će tako i ove godine javnost biti predstavljena nova teatrološka izdanja. Zbornik Krležinih dana 2022. – Prvo desetljeće 21. stoljeća u hrvatskoj dramskoj književnosti i kazalištu, prvi dio, HAZU, predstavit će Boris Senker i Ana Lederer, večeras u 17 sati u svečanom foajeu HNK-a.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U dokumentarnom se filmu na duhovit način prikazuje povijest osječkog Donjeg grada i svakodnevica njegovih stanovnika.

[NAJAVA] FFOS – prikazivanje dokumentarnog filma DGO III

Centar za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta u Osijeku organizira prikazivanje dokumentarnog filma DGO III. U dokumentarnom se filmu na duhovit način Više…

22.11. u srijedu održat će se popularno-znanstveno događanje u okviru projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku, naslovljeno 130 godina Parčićeva misala (1893.–2023.)

FFOS: Najava radionice i izložbe 130 GODINA PARČIĆEVA MISALA (1893.–2023.)

U srijedu, 22. studenoga 2023., održat će se popularno-znanstveno događanje u okviru projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku, Više…

Osječki gradski govor, jezične dumine Osječana biti će predstavljene na FFOS-u kroz knjigu autorica Ane Mikić Čolić, Mirajm Milas i Lorne Rajle, biti će sigurno zanimljivo! :)

Predstavljanje knjige Osječki gradski govor na FFOS-u

Predstavljanje knjige “Osječki gradski govor. Jezične dumine Osječana” autorica Ane Mikić Čolić, Mirajm Milas i Lorne Rajle bit će predstavljena Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Film Povedi me na mjesec neobičan je spoj romantične komedije, povijesne drame i zabavnog trilera, a u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže i Grof Monte Cristo

Fly Me To The Moon

Kiparska kolonija počinje 27.07.2024. te traje do 05.08.2024. za vrijeme koje će se održati mnoštvo kulturnih, zabavnih i društvenih događanja.

[NAJAVA] 51. Kolonija kipara naivaca u Ernestinovu

Donosimo vam pregled događanja ovog tjedna na OLJK-u. Kulturni program je iznimno zanimljiv i bogat, preporučujemo vam da pogledate što nas sve očekuje!

[NAJAVA] OLJK – događanja ovog tjedna