KULTURA

Na Filozofskom fakultetu otvoreni 34. Krležini dani

Akad. Senker: Čovjek ima dubinsku potrebu za kazalištem. Ove godine će javnosti biti predstavljena nova teatrološka izdanja

Objavljeno 08.12.2023
Darija Kovačić

Kazalište je živo, komunicira, a čovjek ima dubinsku potrebu njim – tim se riječima akademik Boris Senker, o. d. predsjednika Organizacijskog odbora 34. Krležinih dana, koji se od 7. do 10. prosinca održavaju u Osijeku, danas u Svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta, na otvorenju znanstvenog dijela teatrološko-kazališne manifestacije obratio gostima i sudionicima. Stalna je brojka 30-ak vrsnih izlagača, a akademika Senkera posebice veseli što je među njima uvijek i sve više mladih teatrologa. Krležini su dani specifični i po tom što ih redovito prate studenti, a to također nije uobičajeno za slične manifestacije, naglasio je teatrolog, kazališni kritičar, leksikograf, književnik i prevoditelj Boris Senker, prenoseći i pozdrave predsjednika HAZU-a, Velimira Neidhardta.

Internacionalizacija se hrvatske kazališne scene dogodila 2000-ih, kao posljedica političkih prilika, a to se svakako odražava i na izvedbeni dio, ali i na produkciju dramskih tekstova. Upravo se na to u svom pozdravnom govoru osvrnuo i intendant HNK-a u Osijeku, Vladimir Ham, ne krijući ponos što je na čelu kazališne kuće koja je utemeljitelj Krležinih dana. Svjedočiti rezultatima znanstvenih istraživanja, njihovim dosezima i novim predstavama, a na kazališnim daskama i usporediti dramsko pismo nekada (Krleža) i sada (Ivana Vuković i Ivana Šojat) – ono je što nam Dani omogućuju, rekao je Ham. Važan segment su i druženja i razmjene iskustava i promišljanja, posebice onima koji kazalište žive u praksi i koji ga žele učiniti boljim, drukčijim i uspješnijim.

Još kao studentica na Krležine je dane dolazila i Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela Osječko-baranjske županije. Prenoseći pozdrave župana Mate Lukića, izrazila je ponos što je Osijek domaćin manifestacije. Iste je emocije podijelila i dogradonačelnica Jasenka Crknović, izrazivši dobrodošlicu u grad svima koji dolaze izvana.

Krležine je dane svojima nazvao Ivan Trojan, dekan Filozofskoga fakulteta i domaćin skupa, na kojem se sudionici odavno ne osjećaju kao gosti. Ne propustivši pozdraviti i studente, dekan je Trojan napomenuo da su Dani istinski brend Osijeka, za što su zaslužne tisuće stranica znanstvenih tekstova u zbornicima koji populariziraju kazalište.

  • Ne zadržavamo se na znanstvenoj hermetici, kao što je rekao intendant Ham, nego utječemo na živo kazalište danas – zaključio je prof. dr. sc. Trojan.

U ime predsjednice Društva hrvatskih književnika, Hrvojke Mihanović Salopek, skup je pozdravila prof. dr. sc. Ružica Pšihistal, poželjevši sudionicima uspješan rad, ali i rekavši da su Dani odavno pronašli dobar recept za uspjeh i opstojnost, a to je sinergija znanosti, recentnih teatroloških izdanja, izložbi i promocija. Multimodalnost dobar je model koji rezultira finom, svježom dramskom umjetnošću, naglasila je prof. Pšihistal.

Prorektor Robert Raponja u ime je akademske zajednice, tj. 18 sastavnica Sveučilišta J. J. Strossmayera, svoje osobno, ali i u ime rektora Vlade Guberca, skupu poželio uspješan rad, napominjući da kazalište mora biti živo, inovativno i intrigantno. Nove dramske tekstove i pisce kao pokazatelje različitih pogleda na svijet, ne treba samo glumište i ljudi koji žive za kazalište i od kazalište, nego i čovjek i društvo uopće, jer smo kroz to istinitiji, plemenitiji i stvaramo iskrenije kazalište, nadahnuto je rekao prof. Raponja.

Nakon deset izlagača, dio se sudionika uputio u Park kralja Držislava i tradicionalno položili vijenac na spomenik Miroslavu Krleži, rad u ožujku ove godine preminule poznate hrvatske umjetnice Marije Ujević-Galetović.

Iako je znanstveni simpozij središnjim dijelom Krležinih dana, recept za uspjeh je sinergija znanosti o kazalištu i njegovih praktičnih, izvedbenih oblika. Stoga je u četvrtak, u večernjim satima, ulazni foaje HNK-a u Osijeku uistinu urešen izložbom Ogledala kostimografkinje i vizualne umjetnice Ivane Bakal.

Krležini dani ne bi bili potpuni bez promocija pa će tako i ove godine javnost biti predstavljena nova teatrološka izdanja. Zbornik Krležinih dana 2022. – Prvo desetljeće 21. stoljeća u hrvatskoj dramskoj književnosti i kazalištu, prvi dio, HAZU, predstavit će Boris Senker i Ana Lederer, večeras u 17 sati u svečanom foajeu HNK-a.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U dokumentarnom se filmu na duhovit način prikazuje povijest osječkog Donjeg grada i svakodnevica njegovih stanovnika.

[NAJAVA] FFOS – prikazivanje dokumentarnog filma DGO III

Centar za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta u Osijeku organizira prikazivanje dokumentarnog filma DGO III. U dokumentarnom se filmu na duhovit način Više…

22.11. u srijedu održat će se popularno-znanstveno događanje u okviru projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku, naslovljeno 130 godina Parčićeva misala (1893.–2023.)

FFOS: Najava radionice i izložbe 130 GODINA PARČIĆEVA MISALA (1893.–2023.)

U srijedu, 22. studenoga 2023., održat će se popularno-znanstveno događanje u okviru projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku, Više…

Osječki gradski govor, jezične dumine Osječana biti će predstavljene na FFOS-u kroz knjigu autorica Ane Mikić Čolić, Mirajm Milas i Lorne Rajle, biti će sigurno zanimljivo! :)

Predstavljanje knjige Osječki gradski govor na FFOS-u

Predstavljanje knjige “Osječki gradski govor. Jezične dumine Osječana” autorica Ane Mikić Čolić, Mirajm Milas i Lorne Rajle bit će predstavljena Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Imamo nova sjajna imena programu ovogodišnjeg izdanja festivala koji će se pod pokroviteljstvom Grada Osijeka održati od 15. do 17. kolovoza na popularnoj lokaciji-Katakombe u Osijeku

[NAJAVA] Pannonian Rock Festival

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine s ciljem da se kroz jedinstvenu manifestaciju potakne kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega, te da poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu

[NAJAVA] Noć knjige u Muzeju Slavonije

Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek