SPORT

Na Mundijalu su ostale 4 reprezentacije svijeta – jedna je HRVATSKA!

208 država sudjeluje u kvalifikacijama za SP. Sada ih je ondje ostalo samo 4. Jedni smo mi - igramo se brojkama za OsijekNews.hr

    Objavljeno 08.07.2018
    Alan Srčnik

    Sinoćnjom pobjedom nad Rusijom, Hrvatska je ušla među posljednje 4 selekcije na SP-u. Što to sve znači? To znači nevjerojatna čuda u brojkama. I bez da se poigramo s činjenicom koliko je Hrvata, koliko je registriranih igrača i koliko su velike zemlje koje smo ostavili za sobom.

    U društvu smo s Englezima koji su izmislili nogomet i donijeli svojedobno loptu u Županju, kao eksploatatori slavonskog hrasta, u društvu smo s Francuzima, koji nam duguju ’98. godinu, koji nam duguju rukomet i koji su bili u 5 polufinala, osvajali SP. Napokon, u društvu smo s Belgijom čiji je prvi međunarodni nastup bio 1904. godine. Uzgred, s Francuskom (3-3).

    Na svijetu su 194 međunarodno priznate države. Od toga su 193 članice UN-a. Inače, postoji 246 različitih entiteta, država i nepriznatih cjelina.

    Čak 208 njih su članice FIFA-e. Dakle, 208 država sudjeluje u kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo. Na Mundijal ih kroz kvalifikacije dođe 32. A sada su ostale samo 4. I među te 4 selekcije je i hrvatski nacionalni nogometni stroj – Vatreni!

    Format SP-a se mijenjao od 1930. godine na ovamo. No, to je manje važno. Valja znati da su samo 24 selekcije svijeta dolazile do polufinala kroz tih 88 godina. Hrvatska je to učinila ’98. – i opet sinoć!

    Bivša Jugoslavije je 2 puta bila 4. – ’30. i ’62. Dvostruki osvajač Urugvaj bio je 3 puta. I s njima se nećemo mjeriti. Kao ni s Brazilom, 5-orstrukim prvakom i 2-strukim 4-plasiranim. Ostanemo li samo 4. ovaj puta, na toj listi 24 selekcije bit ćemo – na 16. mjestu. Uz preduvjet da Belgija ne bude 3. Onda bi dijelili mjesto s njima.

    Dva 3. mjesta ima Poljska. Ima i Švedska, ali i 2. i 3. mjesto. Stoga, osvojimo li broncu – bit ćemo 13.

    Isto ostaje dođemo li i do finala. Jer, samo je 12 reprezentacija svijeta ikada bilo ondje, a imaju više od naše jedne bronce.

    Međutim, osvojimo li SP’2018. u Rusiji, a za što postoje realne šanse, Hrvatska će se naći među sada jedinih 8 svjetskih nogometnih reprezentacija koje su ikada bile na tom mjestu.

    S našom broncom iz ’98., a uzimajući u obzir da su Englezi i Španjolci uz naslov osvajali još samo 4. mjesto, Hrvatska će biti na ljestvici Svjetskih prvenstava u nogometu – na 7. mjestu.

    Ljudi, za razliku od 8 osvajača zlata i ukupnp 24 selekcije koje su došle do polufinala ikada – mi smo bez premca najmlađa nacija, stasala ’91. godine, a prvi puta se na svjetskoj nogometnoj smotri uprizorila ’98.

    U samo 20 godina možemo doći do nevjerojatnog podviga, neizbrisive činjenice, kao stijena čvrste prijetnje svjetskom nogometu za sva vremena.

    Mi i Englezi igrali smo međusobno do sada 7 utakmica, što natjecateljskih, što prijateljskih. Imamo 2 pobjede, 1 remi i 4 poraza. S Francuskom imamo 4 susreta, 1 remi i 3 poraza. S Belgijom 7 utakmica, 3 pobjede, 2 remija i 2 poraza. Stigli smo u jako čupavo društvo za nas, ali nikada nismo bili jači.

    I zato, samo jednom prva zora sviće … Preko Engleza do finala, a onda … Tko god da stane s druge strane, ako želimo biti prvi – kako kaže fiktivni lik iz filma, trener Rockyja Balboae, Mickey – ‘Run over him’.

    TABLICA

     

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Dalić odredio kandidate za predstojeće utakmice s Walesom i Tunisom

    Pretpoziv Miletu Škoriću

    Kapetan našeg prvoligaša Mile Škorić dobio je pretpoziv izbornika najbolje hrvatske vrste Zlatka Dalića uoči predstojećih utakmica naše reprezentacije! Kao što je poznato, Hrvatska Više…

    Dobar glas daleko se čuje, pa je tako o dočeku Vatrenih pisao i prestižni magazin Time. Kristini Kuzmić dadilja poslala podršku za finale. Također, Amerika se raspituje za naše običaje

    Amerika poludjela za Hrvatskom!

    Podrška iz Amerike dolazi na sve strane. Oduševljenje Hrvatskom počelo je nakon pobjede s Danskom, kad su američki portali ”planuli”. Više…

    Jose Mourinho kritizira koncept VAR-a i veli: Bolja momčad je gubila zbog toga - Slažu Ferdinand, Klinsmann, Shearer ...

    Peter Schmeichel: Sudac je ‘ukrao’ igru ‘šampionima ljudi’ – Hrvatskoj!

    Izdvojili smo Petera Schmeichela i Josea Mourinhoa, ali ima ih još. Svjetske nogometne legende kritiziraju suca utakmice Hrvatske i Francuske, Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Kao uvijek, veselja neće nedostajati: iako je primat zabava, najbolji pojedinci bit će nagrađeni medaljama i nagradama sponzora, dok prvih dvoje iz svake discipline/kategorije u rujnu putuje u Zagreb na veliko finale gdje će, u sklopu World Athletics Continental Tour Zagreb Gold 2024. - 74. Hanžekovićevog memorijala, imati priliku predstaviti sebe i svoju Regiju

    Erste plava liga Osijek započinje danas u 14:00 sati

    U Čakovcu je održano državno prvenstvo u SAVATEU u disciplini assault za juniore i seniore. Prijavljeno je bilo 109 boraca iz 14 klubova.

    Članovi HUS-a na državnom prvenstvu u SAVATEU odvojili 4 medalje

    7. Kup grada Osijeka okupio je 12 zemalja te se održalo preko 400 nastupa. Tijekom natjecanja održan je i Europski kup za kadete (U14). Ove godine, nešto je manje zemalja, ali je održano više borbi.

    [FOTO] 7. Osijek Fencing cup 2024.