KULTURA

Na Osječkom ljetu kulture 49 programa

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić OLJK je nazvao  „velikim društvenim događajem kojim Osijek pokazuje svoje velike kulturne potencijale"

    Objavljeno 12.06.2018
    Alan Srčnik

    U sklopu 18. Osječkog ljeta kulture OLJK,  od 29. lipnja do 13. srpnja, održat će se 49 visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, glazbene, koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti, izvijestili su u utorak u osječkoj Gradskoj upravi.

    Zamjenica gradonačelnika Osijeka i predsjednica organizacijskog odbora OLJK-a Žana Gamoš kazala je na konferneciji za novinare kako je riječ o najvećoj kulturnoj manifestaciji u istočnoj Hrvatskoj, koja će ove godine biti otvorena praizvedbom rock melodrame osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) ‘Osječki long, long play’ redatelja Saše Anočića, u petak 29. lipnja.

    Kako je rekla, grad je nositelj organizacije i produkcije manifestacije i poklanja besplatno svih 49 programa. U organizaciju su uključene sve važnije osječke kulturne ustanove, udruge i umjetnici pojedinci, ali dolaze i brojni gostujući izvođači. Programima je, kako je rekla Gamoš, „pokriven cijeli Osijek jer će se izvoditi na više od 20 različitih lokacija”. Prema njezinim riječima 18. OLJK koštat će milijun i 120.000 kuna.

    „Od tog iznosa iz gradskog proračuna bit će izdvojeno 720.000 kuna, 250.000 kuna daje Ministarstvo kulture, a 150.000 kuna će izdvojiti sponzori. Tome treba pridodati i dodatnih 120.000 kuna koje će dati Zagrebačka banka koja sponzorira tri svoje osječke produkcije koje će biti u sklopu OLJK-a”, rekla je Gamoš.

    Osim osječkih umjetnika, na OLJK-u gostuju Komorni zbor „Ivan Filipović” iz Zagreba, Srpsko narodno pozorište i Novosadsko pozorište, Dječji zbor iz Ukrajine, Zbor Glazbene akademije iz Krakowa, Vinkovačko kazalište, HNK Mostar, Teatar to go i Hrvatsko kazalište Pečuh, Koprodukcija RUPER i Teatar&TD iz Zagreba, Multimedijalna koliba iz Zagreba, Plesna mreža Hrvatske i Narodno pozorište iz Tuzle. Ovogodišnji OLJK u petak 13. srpnja u 21 sat na Trgu sv. Trojstva zatvara se koncertom glazbenog sastava Mostar Sevdah Reunion.

    Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić OLJK je nazvao  „velikim društvenim događajem kojim Osijek pokazuje svoje velike kulturne potencijale”.
    „OLJK je sinergija osječkih kulturnih ustanova i materijalnih resursa, sve je više sponzora i to pokazuje o koliko važnoj je manifestaciji riječ. To je proizvod našeg grada, pozivam sve sugrađane i sve Slavonce i Baranjce i cijelu Hrvatsku neka dođu pogledati što OLJK nudi”, rekao je Vrkić.

    (Hina)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Najavljujemo Vam događanja koja će se u sklopu Osječkog ljeta kulture odvijati u njegovom posljednjem tjednu

    [NAJAVA] Posljednji tjedan 23. Osječkog ljeta kulture

    Četvrtak, 31.8./19.00 sati/Arheološki muzej Osijek – promocija romana i razgovor s autoricom IVANA ŠOJAT: ROGUS. Književne večeri OLJK-a predstavljaju roman Više…

    Veliki orkestar TŠ „Batorek“ s poznatim solističkim imenima: Stjepanom Jeršekom - Štefom, Igorom Delačem, Blankom Došen, Viktorijom Kulišić, Dinkom Glavašem, i brojnim drugima…

    Velikim koncertom na OLJK-u s poznatim imenima tamburaške scene, TŠ “Batorek” obilježava 30 godina škole

    Velikim koncertom u sklopu Osječkog ljeta kulture Tamburaška škola „Batorek“ obilježit će tri desetljeća postojanja Škole koja je odškolovala ponajbolje Više…

    Osječko ljeto kulture je postalo brend Grada Osijeka, kao i Osječko-baranjske županije. Najveća je kulturna manifestacija na istoku Hrvatske, ali i jedna od najvećih i najboljih kulturnih manifestacija Hrvatske

    [FOTO] Svečano otvoreno 23. Osječko ljeto kulture

    Nastupom sopranistice Sandre Bagarić i tenora Đanija Stipaničeva, uz klavirsku pratnju Darka Domitrovića, sinoć (28. lipnja 2023. godine) je otvoreno Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

    Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek

    U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

    Kino Urania – Back to Black

    Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! A u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže i 6 novih filmskih naslova.

    Kinematografi Osijek – Četiri predstave i šest novih filmova