ŽIVOT

Na osječkom Sveučilištu zaražen student – Fakultet i dalje inzistira na ispitima na fakultetu

Studenti ljuti jer i dalje polažu ispite na faksu: "I mi smo ugroženi - na faksu studiraju trudnice, osobe starije životne dobi i osobe s respiratornim bolestima..."

Objavljeno 25.06.2020
Ivona Amidžić

Na osječkom Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti jedan je student zaražen koronavirusom, ispiti se i dalje održavaju uživo, piše portal mojfaks.

Na osječkom Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti jedan je student zaražen koronavirusom, doznali su od studentice ovog Sveučilišta koja je željela ostati anonimna (podaci poznati redakciji). U posjedu su i službenoga maila kojima prodekanica za nastavu, izv. prof. dr. sc. Emina Berbić-Kolar, studente upozorava na oprez i pridržavanje svih mjera zaštite od zaraze ovim virusom.

Jedan potvrđeni slučaj zaraze, a ispiti i dalje na faksu?

Nadalje vas molim da poštujete upute koje sam vam u nekoliko navrata napisala i poslala, od držanja fizičke distance, boravka do 20 osoba u učionici istovremeno, obavezne dezifekcije ruku pri ulasku u zgradu, poštivanja rasporeda održavanja ispita, ujedno vas molim da se ne zadržavate u prostorima Fakulteta ili ispred njega“, piše prodekanica u svome mailu studentima uz zaključak da se nada da će ovo ostati jedini slučaj zaraze na ovoj instituciji.

Unatoč dobronamjernom upozorenju prodekanice, studenti su prestrašeni i nevoljko polažu ispite uživo jer strahuju od zaraze. Sugovornica portala mojfaks čak tvrdi da se neke mjere osiguravanja higijenske ispravnosti prostorija ne poštuju, a grupama studenata širi se i neprovjerena informacija da je zaraženi kolega na respiratoru.

“I mi smo ugroženi –na faksu studiraju trudnice, osobe starije životne dobi i osobe s respiratornim bolestima…”

Dezinfekciju prostora i zračenje učionica između studenata nismo nikad vidjeli… Razmaka za vrijeme pisanja ispita ima, ali ne po propisima“, kaže. Također, neke studente s rubnom temperaturom (37,1) navodno su slali “na hlađenje” prije polaganja ispita (u posjedu su screenshotova prepiske studenata).

Nisu samo stariji profesori ugroženi… I nas studenata ima iz rizičnih skupina – ima kolegica trudnica, jedna kolegica je starije životne dobi, par kolegica ima respiratorne bolesti…“, nastavlja.

Dodaje da se dosad nisu nikome požalili jer strahuju “od stigmatizacije i reakcije od strane profesora koji zahtijevaju pisanje ispita u prostorima fakulteta.

Nije joj jasno zašto se i dalje inzistira na polaganju ispita na fakultetu i rješenje problema vidi u polaganju ispita online (što je svakako u skladu s preporukama Nacionalnog stožera i HZJZ-a) ili odgađanju za neki kasniji termin.

Ne moraju nam dati pisanje online, ako misle da ćemo prepisivati… Nego neka nam omoguće kasnije pisanje ili prenošenje predmeta… Pa kasnije polaganje“, zaključuje njihova sugovornica.

U onom baš kriznom periodu od ožujka nismo ni imali predavanja, jedino je profesor iz matematike bio ažuran i slao nam ppt sa gradivom. Od ostalih ni traga ni glasa do početka petog mjeseca kad su nam svi poslali svoje zaostatke i zadatke kojih je bilo mali milijun u kratkom periodu“, očajna je ova studentica.

Od Rektorata Sveučilišta J. J. Strossmayera portal mojfaks je zatražio i komentar na informacije koje nam je pružila studentica, no do trenutka objavljivanja ovog članka isti nije stigao.

(mojfaks)

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas se tako popeo na ukupno 798

Nacionalni stožer: Broj novooboljelih danas 86

U protekla 24 sata zabilježeno je 86 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Više…

U sklopu ove akcije izradili su 2.391 i podijelili 2.030 zaštitnih vizira koji se sastoje od nosača izrađenih 3D pisačem, zaštitne PET folije i elastične gume – pričvrsnice za korisnikovu glavu

Zahvala volonterima i Zajednici tehničke kulture na pomoći u borbi protiv pandemije

Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš na primanju za volontere Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka – zahvalila dionicima koji su bili uključeni Više…

Od jučer 57 novih ljudi u samoizolaciji, njihov broj se tako popeo na ukupno 1.926 u našoj županiji

STOŽER OBŽ: Još 14 novih osoba pozitivno na koronavirus, dosad testirano najviše uzoraka

U zadnja 24 sata na koronavirus je testirano 215 uzoraka, što je do sada među najvišim dnevnim brojem obrada, a Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas se tako popeo na ukupno 798

Nacionalni stožer: Broj novooboljelih danas 86

Nova Europass platforma, dostupna na 29 jezika, služi kao potpora građanima Europe da lakše naprave korak dalje u svojem profesionalnom razvoju

U jednom danu izrađeno preko 13 tisuća životopisa

U sklopu ove akcije izradili su 2.391 i podijelili 2.030 zaštitnih vizira koji se sastoje od nosača izrađenih 3D pisačem, zaštitne PET folije i elastične gume – pričvrsnice za korisnikovu glavu

Zahvala volonterima i Zajednici tehničke kulture na pomoći u borbi protiv pandemije