ŽIVOT

Na osječkom Sveučilištu zaražen student – Fakultet i dalje inzistira na ispitima na fakultetu

Studenti ljuti jer i dalje polažu ispite na faksu: "I mi smo ugroženi - na faksu studiraju trudnice, osobe starije životne dobi i osobe s respiratornim bolestima..."

Objavljeno 25.06.2020
Ivona Amidžić

Na osječkom Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti jedan je student zaražen koronavirusom, ispiti se i dalje održavaju uživo, piše portal mojfaks.

Na osječkom Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti jedan je student zaražen koronavirusom, doznali su od studentice ovog Sveučilišta koja je željela ostati anonimna (podaci poznati redakciji). U posjedu su i službenoga maila kojima prodekanica za nastavu, izv. prof. dr. sc. Emina Berbić-Kolar, studente upozorava na oprez i pridržavanje svih mjera zaštite od zaraze ovim virusom.

Jedan potvrđeni slučaj zaraze, a ispiti i dalje na faksu?

Nadalje vas molim da poštujete upute koje sam vam u nekoliko navrata napisala i poslala, od držanja fizičke distance, boravka do 20 osoba u učionici istovremeno, obavezne dezifekcije ruku pri ulasku u zgradu, poštivanja rasporeda održavanja ispita, ujedno vas molim da se ne zadržavate u prostorima Fakulteta ili ispred njega“, piše prodekanica u svome mailu studentima uz zaključak da se nada da će ovo ostati jedini slučaj zaraze na ovoj instituciji.

Unatoč dobronamjernom upozorenju prodekanice, studenti su prestrašeni i nevoljko polažu ispite uživo jer strahuju od zaraze. Sugovornica portala mojfaks čak tvrdi da se neke mjere osiguravanja higijenske ispravnosti prostorija ne poštuju, a grupama studenata širi se i neprovjerena informacija da je zaraženi kolega na respiratoru.

“I mi smo ugroženi –na faksu studiraju trudnice, osobe starije životne dobi i osobe s respiratornim bolestima…”

Dezinfekciju prostora i zračenje učionica između studenata nismo nikad vidjeli… Razmaka za vrijeme pisanja ispita ima, ali ne po propisima“, kaže. Također, neke studente s rubnom temperaturom (37,1) navodno su slali “na hlađenje” prije polaganja ispita (u posjedu su screenshotova prepiske studenata).

Nisu samo stariji profesori ugroženi… I nas studenata ima iz rizičnih skupina – ima kolegica trudnica, jedna kolegica je starije životne dobi, par kolegica ima respiratorne bolesti…“, nastavlja.

Dodaje da se dosad nisu nikome požalili jer strahuju “od stigmatizacije i reakcije od strane profesora koji zahtijevaju pisanje ispita u prostorima fakulteta.

Nije joj jasno zašto se i dalje inzistira na polaganju ispita na fakultetu i rješenje problema vidi u polaganju ispita online (što je svakako u skladu s preporukama Nacionalnog stožera i HZJZ-a) ili odgađanju za neki kasniji termin.

Ne moraju nam dati pisanje online, ako misle da ćemo prepisivati… Nego neka nam omoguće kasnije pisanje ili prenošenje predmeta… Pa kasnije polaganje“, zaključuje njihova sugovornica.

U onom baš kriznom periodu od ožujka nismo ni imali predavanja, jedino je profesor iz matematike bio ažuran i slao nam ppt sa gradivom. Od ostalih ni traga ni glasa do početka petog mjeseca kad su nam svi poslali svoje zaostatke i zadatke kojih je bilo mali milijun u kratkom periodu“, očajna je ova studentica.

Od Rektorata Sveučilišta J. J. Strossmayera portal mojfaks je zatražio i komentar na informacije koje nam je pružila studentica, no do trenutka objavljivanja ovog članka isti nije stigao.

(mojfaks)

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Božinović je pojasnio da se nove mjere donose na rok od dva tjedna, nakon čega će se procijeniti kakva je njihova provedba i hoće li se produžiti.

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove mjere

Mjere dolaze nakon što se danima u Hrvatskoj obaraju rekordi u brojkama novozaraženih. Danas smo imali 1421 novi slučaj, a Više…

Hrvatski zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Klinički bolnički centar Osijek testirali su tijekom posljednja 24 sata ukupno 496 uzoraka od kojih je 163 bilo pozitivno na koronavirus.

I dalje velike brojke, 163 osobe na području Osječko-baranjske županije pozitivno na koronavirus

Najviše, 61 novooboljela osoba je iz Osijeka, 12 iz Đakova, 10 iz Čepina, a po šest je iz Tenje, Višnjavca Više…

Ukupno aktivnih slučajeva u Hrvatskoj 11144

Stožer: Imamo 2421 novi slučaj. To je najviše dosad

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove dnevne podatke o koronavirusu u Hrvatskoj. Imamo 2421 novi slučaj, najviše dosad, prenosi Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

"Ovim putem pozivamo sve udruge i njihove članove, sve građane i njihove prijatelje da probude heroje u sebi i da se pridruže ovoj plemenitoj akciji"

Nova akcija dobrovoljnog darivanja krvi – Pomozimo potrebitima!

Božinović je pojasnio da se nove mjere donose na rok od dva tjedna, nakon čega će se procijeniti kakva je njihova provedba i hoće li se produžiti.

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove mjere

Hrvatski zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Klinički bolnički centar Osijek testirali su tijekom posljednja 24 sata ukupno 496 uzoraka od kojih je 163 bilo pozitivno na koronavirus.

I dalje velike brojke, 163 osobe na području Osječko-baranjske županije pozitivno na koronavirus