ŽIVOT

Na osječkom Sveučilištu zaražen student – Fakultet i dalje inzistira na ispitima na fakultetu

Studenti ljuti jer i dalje polažu ispite na faksu: "I mi smo ugroženi - na faksu studiraju trudnice, osobe starije životne dobi i osobe s respiratornim bolestima..."

Objavljeno 25.06.2020
Ivona Amidžić

Na osječkom Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti jedan je student zaražen koronavirusom, ispiti se i dalje održavaju uživo, piše portal mojfaks.

Na osječkom Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti jedan je student zaražen koronavirusom, doznali su od studentice ovog Sveučilišta koja je željela ostati anonimna (podaci poznati redakciji). U posjedu su i službenoga maila kojima prodekanica za nastavu, izv. prof. dr. sc. Emina Berbić-Kolar, studente upozorava na oprez i pridržavanje svih mjera zaštite od zaraze ovim virusom.

Jedan potvrđeni slučaj zaraze, a ispiti i dalje na faksu?

Nadalje vas molim da poštujete upute koje sam vam u nekoliko navrata napisala i poslala, od držanja fizičke distance, boravka do 20 osoba u učionici istovremeno, obavezne dezifekcije ruku pri ulasku u zgradu, poštivanja rasporeda održavanja ispita, ujedno vas molim da se ne zadržavate u prostorima Fakulteta ili ispred njega“, piše prodekanica u svome mailu studentima uz zaključak da se nada da će ovo ostati jedini slučaj zaraze na ovoj instituciji.

Unatoč dobronamjernom upozorenju prodekanice, studenti su prestrašeni i nevoljko polažu ispite uživo jer strahuju od zaraze. Sugovornica portala mojfaks čak tvrdi da se neke mjere osiguravanja higijenske ispravnosti prostorija ne poštuju, a grupama studenata širi se i neprovjerena informacija da je zaraženi kolega na respiratoru.

“I mi smo ugroženi –na faksu studiraju trudnice, osobe starije životne dobi i osobe s respiratornim bolestima…”

Dezinfekciju prostora i zračenje učionica između studenata nismo nikad vidjeli… Razmaka za vrijeme pisanja ispita ima, ali ne po propisima“, kaže. Također, neke studente s rubnom temperaturom (37,1) navodno su slali “na hlađenje” prije polaganja ispita (u posjedu su screenshotova prepiske studenata).

Nisu samo stariji profesori ugroženi… I nas studenata ima iz rizičnih skupina – ima kolegica trudnica, jedna kolegica je starije životne dobi, par kolegica ima respiratorne bolesti…“, nastavlja.

Dodaje da se dosad nisu nikome požalili jer strahuju “od stigmatizacije i reakcije od strane profesora koji zahtijevaju pisanje ispita u prostorima fakulteta.

Nije joj jasno zašto se i dalje inzistira na polaganju ispita na fakultetu i rješenje problema vidi u polaganju ispita online (što je svakako u skladu s preporukama Nacionalnog stožera i HZJZ-a) ili odgađanju za neki kasniji termin.

Ne moraju nam dati pisanje online, ako misle da ćemo prepisivati… Nego neka nam omoguće kasnije pisanje ili prenošenje predmeta… Pa kasnije polaganje“, zaključuje njihova sugovornica.

U onom baš kriznom periodu od ožujka nismo ni imali predavanja, jedino je profesor iz matematike bio ažuran i slao nam ppt sa gradivom. Od ostalih ni traga ni glasa do početka petog mjeseca kad su nam svi poslali svoje zaostatke i zadatke kojih je bilo mali milijun u kratkom periodu“, očajna je ova studentica.

Od Rektorata Sveučilišta J. J. Strossmayera portal mojfaks je zatražio i komentar na informacije koje nam je pružila studentica, no do trenutka objavljivanja ovog članka isti nije stigao.

(mojfaks)

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Sedam novopozitivnih osoba ima prebivalište u Osijeku, dvoje u Valpovu te po jedno u Našicama, Belišću, Antunovcu, Dardi, Vladislavcima, Đurđenovcu, Ernestinovu, Marijancima i Šodolovcima.  

18 novopozitivnih na području OBŽ

U Kliničkom bolničkom centru Osijek  i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije Više…

"Riječ je o importiranim slučajevima i sva tri putnika su došla iz Zanzibara"

Vraneš: Uz dva slučaja zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa, moguć i treći

Voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Jasmina Vraneš rekla je da su u Više…

Prema postojećim podacima britanska varijanta brže se širi

U Hrvatskoj dva slučaja zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa

U Hrvatskoj su zabilježena dva slučaja zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa, potvrdila je u subotu za N1 epidemiologinja u HZJZ-u Goranka Petrović. “Jučer Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Sedam novopozitivnih osoba ima prebivalište u Osijeku, dvoje u Valpovu te po jedno u Našicama, Belišću, Antunovcu, Dardi, Vladislavcima, Đurđenovcu, Ernestinovu, Marijancima i Šodolovcima.  

18 novopozitivnih na području OBŽ

"Riječ je o importiranim slučajevima i sva tri putnika su došla iz Zanzibara"

Vraneš: Uz dva slučaja zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa, moguć i treći