GOSPODARSTVO

Na području Osječko-baranjske županije realiziraju se EU projekti vrijedni 7,2 milijarde kuna

Ovogodišnji je proračun okrenut razvoju te uključuje brojne investicije koje se sufinanciraju europskim novcem, obilježavanje Dana Osječko-baranjske županije prilika je da podsjetimo na najznačajnije projekte

    Objavljeno 02.06.2022
    Petar Tauković

    Osječko-baranjska županija posljednjih godina bilježi gospodarski rast, povećanje prosječne plaće, veći broj obrta i tvrtki. U isto vrijeme smanjuje se nezaposlenost, a povećava broj radnih mjesta na tržištu rada. Pozitivnim trendovima svakako doprinose i brojne investicije koje provodi Osječko-baranjska županija, kao i kvalitetniji sustav raspodjele županijskih potpora u skladu s potrebama tržišta.

    Na zadnjoj Županijskoj skupštini usvojen je rebalans proračuna koji je povećan za 105 milijuna kuna i danas iznosi rekordnih nešto više od 1,9 milijardi kuna, što je najsnažniji pokazatelj razmjera oporavka i rasta gospodarstva županije. I ovogodišnji je proračun okrenut razvoju te uključuje brojne investicije koje se sufinanciraju europskim novcem.

    Obilježavanje Dana Osječko-baranjske županije prilika je da podsjetimo na najznačajnije projekte koji su realizirani u proteklom mandatu te u prvoj godini novog mandata župana Ivana Anušića.

    Dostupnija primarna zdravstvena zaštita provedena je na području cijele Osječko-baranjske županije, izgrađen je Centar za autizam u Osijeku, dovršena je energetska obnova 54 zgrade osnovnih i srednjih škola, domova za stare i nemoćne osobe, domova zdravlja i Opće županijske bolnice Našice, za što je Županija 2018. godine dobila Godišnju nagradu za zelenu gradnju i održivi razvoj u kategoriji Institucija godine. Donesen je Plan razvoja Osječko-baranjske županije za razdoblje do 2027. godine, izrađena je studijsko-tehnička dokumentacija geotermalnog potencijala OBŽ, a izgrađena su i opremljena 32 dječja igrališta i 17 sportskih terena i pet športskih školskih dvorana.

    Kontinuirano se provode brojni projekti jedinstveni u Hrvatskoj, a neki od njih su projekt besplatnog školskog obroka za sve osnovnoškolce, projekt sufinanciranja stambenih kredita, kao i projekt sufinanciranja stambenih kredita.

    U tijeku je realizacija kapitalnih projekata koji su pripremani posljednjih nekoliko godina. Tako je pred dovršetkom Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće, gradi se Zgrada 1. Gospodarskog centra u partnerstvu s Gradom Osijekom i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, dovršava se Srednja škola Donji Miholjac u suradnji s Vladom RH i Gradom Donjim Miholjcem. Projekt I. gimnazije Osijek spreman je za početak izgradnje (čeka se raspisivanje natječaja iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti), a u pripremi je i dokumentacija strateškog projekta revitalizacije brownfield područja OLT Osijek. U tijeku je izgradnja 6 sustava za navodnjavanje, a još desetak je u pripremi.

    Važno je istaknuti i projekte koji se realiziraju u suradnji s Vladom RH, resornim ministarstvima i fondovima na svom području. Riječ je o Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu, novom KBC-u Osijek, projektima na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U tijeku je i rekonstrukcija zgrade Željezničkog kolodvora Osijek, izgradnja podvožnjaka u Osijeku na Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića kao i izgradnja punog profila autoceste Koridor Vc kroz Baranju. Obnavljaju se povijesni dvorci, gradi se šest aglomeracija i akumulacija zbog zaštite od poplavu, uređuje se desne obale Drave i grade obilaznice.

    Na području županije provode se europski projekti vrijedni više od 7,2 milijarde kuna, koje osim županijske uprave, gradova i općina provode i brojni poduzetnici, obrtnici i poljoprivrednici s područja naše županije.

    Sa željom i voljom da i u idućoj godini nastavimo rast i razvoj naše županije, djelatnici i dužnosnici Osječko-baranjske županije svim stanovnicima čestitaju Dan Osječko-baranjske županije!

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Riječ je o javnom natječaju za dodjelu sredstava regionalnim turističkim zajednicama na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2024.

    Turističkim zajednicama dodijeljeno preko 6 milijuna eura za 155 projekata

    Danas je održana 32. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice na kojoj su članovi Vijeća, između ostalog, usvojili odluke o Više…

    Gradu Osijeku su dodijeljena bespovratna sredstva za sufinanciranje i provedbu tri EU projekta: „OSIgurajmo im JEdnaKost 6“, „GREENERGY 2.0“ te „SMARTRIVER“

    Gradu Osijeku i osječkom GPP-u uručeni ugovori o dodijeli gotovo 380 tisuća eura za sufinanciranje europskih projekata

    Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je u prošlu subotu u Otoku održalo svečano uručivanje ugovora iz Javnog poziva Više…

    Osječko-baranjska županija posljednjih godina prednjači u povlačenju sredstva iz Europskih fondova prije svega zbog strateškog planiranja i kvalitetne pripreme projekata koji su odmah po otvaranju javnog poziva spremni za aplikaciju.

    Osječko-baranjska županija ima spremne projekte i za nove europske programe

    U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u Osijeku se Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Posao ovaj tjedan nude Ricardo, Tehnomont gradnja, Hire & Fire, Vital Group... pogledajte sve ponude!

    Poslodavci traže radnike, javite se!

    Svaki poduzetnički pothvat započinje dobrom poslovnom idejom. No, poduzetničkih ideja je bezgranično puno, a uspješne pothvate od neuspješnih dijeli – realizacija

    Od ideje do realizacije – novi besplatni seminar za poduzetnike

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI