OSJEČANI

Na području Osječko-baranjske županije za sada nema oboljelih

Nije vrijeme za paniku već za oprez!

Objavljeno 13.03.2020
Ivona Amidžić

Danas je u prostorijama Osječko-baranjske županije održana 8. sjednica Stožera civilne zaštite na kojoj je Goran Ivanović, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije rekao kako sve službe uključene u rad Stožera na području županije funkcioniraju koordinirano i prema preporukama nacionalnog Stožera.

“Na području županije otkazane su sve aktivnosti koje okupljaju više od stotinu sudionika, Vatrogasna zajednica odgodila je svoje skupštine, a neće se održavati ni veća sportska natjecanja. U ovom je trenutku prevencija najvažnija i pozivam da se svi građani pridržavaju preporuka struke”, rekao je Ivanović.

Župan Ivan Anušić pozvao je medije da pomognu u sprječavanju širenja panike.

“Panika je u ovom trenutku gora od virusa koji nam prijeti. Osječko-baranjska županija je spremna za eventualnu ugrozu, naše službe imaju znanja i iskustva kako postupati. Na našem području nemamo pozitivnih na korona virus i nadam se da će tako i ostati”, poručio je župan Anušić.

Na području Osječko-baranjske županije pripremljene su lokacije za izolaciju, a u izolaciji odnosno karantenu će se uputiti osobe koje su bliski kontakti oboljelih ako nemaju mogućnost za samoizolaciju. U KBC-u će se zbrinjavati osobe kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom bez obzira na to imaju li blage ili teže simptome.

“Do danas smo u KBC zbrinuli 11 osoba do dolaska nalaza testiranja. Svi su bili negativni i sve su zbrinute osobe puštene kući. I sada imamo zadržanih osoba čije nalaze čekamo, situacija se mijenja iz minute u minutu. Na nama je da se držimo mjera opreza, ne idemo na veća okupljanja, u zatvorene prozore i učestalo perimo ruke i prozračujmo prostorije”, rekla je Ljiljana Perić, predstojnica Klinike za infektologiju KBC Osijek.

Kroz evidenciju Zavoda za javno zdravstvo do sada je prošlo 256 osoba, istaknuo je dr. Karlo Kožul, 68 je trenutno pod nadzorom, a 33 u samoizolaciji.

“Vodimo računa o našoj higijeni i nećemo imati problema, dolaze topliji dani, važno je mlađima napomenuti da ako se i druže to čine na otvorenom i da svakako izbjegavaju okupljanja u zatvorenim prostorima. Situacija je u potpunosti pod kontrolom na području cijele županije i sve osobe koje dolaze iz zarazom obuhvaćenih područja pod našim su nadzorom”, rekao je Kožul iz Zavoda za javno zdravstvo.

KBC Osijek na raspolaganju ima dovoljno kapaciteta za smještaj oboljelih te između 40 i 50 respiratora za najteže bolesnike.

Testiranje na koronavirus, ako bude potrebe, može se raditi i u KBC-u Osijek jer za to postoje svi potrebni uvjeti.

S obzirom na to da se situacija mijenja iz minute u minutu, više aktualnih informacija možete dobiti na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Stipendije su dobili učenici i studenti u četiri kategorije; daroviti učenici i studenti, za zanimanja iz STEM područja, za deficitarna zanimanja te učenicima i studentima slabijeg socijalnog statusa

Stipendije Osječko-baranjske županije dobilo 100 učenika i 65 studena

Osječko-baranjska županija od 2002. godine dodjeljuje stipendije učenicima i studentima, s tim da ih od školske, odnosno akademske 2018./2019. godine Više…

Nema šta nema! Besplatni koncert, Baranjski bećarac, baranjski grah u ćupu, Festival tista i smotra folklora, rekreacijska biciklijada...

Dan županije ove godine prerastao u cijeli tjedan: Hrpa besplatnih događanja i koncert Indire!

Osječko-baranjska županija 2. lipnja obilježava Dan županije, što je ujedno podsjetnik na isti dan 1997. godine, kad su se u Belom Manastiru Više…

Odlukom o ukidanju sufinanciranja željezničkog putničkog prijevoza za studente u Osječko-baranjskoj županiji pljusku je dobila najslabija i najmanje kriva populacija

Povodom ukidanja sufinanciranja troškova prijevoza studenata oglasio se gradski i županijski SDP

Osječko-baranjska županija i HŽ Putnički prijevoz započeli su 2019. godine suradnju na projektu sufinanciranja troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?

Šetnja obiluje zanimljivostima za koje sigurno niste znali te pokojim iznenađenjem (op.a. pandur Mirko u lovu na vesele prolaznike).

Nova storytelling tura osječkom Tvrđom