ŽIVOT

Na potresom pogođenom području angažirano je preko dvije tisuće osoba koje pomažu stanovništvu

Iz vojarne “Pukovnik Predrag Matanović” izmještena su 142 korisnika Doma za starije i nemoćne u lječilište Topusko.

  Objavljeno 10.01.2021
  Darija Kovačić

  Članovi Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije tijekom petka su obišli općine s ciljem upoznavanja sa stanjem i problemima te s potrebama i zahtjevima lokalnih čelnika prema Stožeru.

  Održali su sastanak s predstavnicima lokalne samouprave i svim institucijama koje sudjeluju u pripremi i podjeli toplih obroka. Predstavnici lokalne samouprave iznijeli su potrebe na terenu, a koje su važne za određivanje kriterija prilikom podjele obroka te se razgovaralo o potrebnim lokacijama gdje bi se organizirala prehrana. Postignut je dogovor o potrebi preuzimanja odgovornosti za prehranu od strane države.

  Iz vojarne “Pukovnik Predrag Matanović” izmještena su 142 korisnika Doma za starije i nemoćne kod pružatelja socijalnih usluga i u lječilište Topusko.

  Od 15. siječnja tvrtka ”Pleter usluge d.o.o.” angažirana je za pripremu i dostavu potrebnih obroka.

  Iz Stožera su objavili i kako su angažirani 61 pripadnik i 15 vozila Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite na aktivnostima održavanja baze operacija (kampa), za snimanje i kartiranje bespilotnim letjelicama, za postavljanje četiri šatora i 3 kontejnera, za spašavanje arhivske građe iz crkve u mjestu Gora te za uklanjanje urušenog objekta radi oslobađanja pristupa uginuloj životinji kako bi se mogla zbrinuti. Za zbrinjavanje odvoza strvina pozvana je Agroproteinka. U izvješću Stožera stoji i kako je dostavljeno 20 kreveta, deka, jastuka i vreća za spavanje u 4 naselja, 10 grijalica u 4 naselja, dostavlja se i stari kruha za životinje u 10 naselja te su započeli istovar turskih kontejnera u industrijskoj zoni u Lekeniku. Najavljen je i plan za buduće dane rada a u kojem, među ostalim piše, kako će se vršiti prijevoz i isporuka kontejnera i šatora po lokacijama.

  Od policijskih snaga na potresom pogođenom području angažirano je 216 policijskih službenika i 85 vozila (od toga iz ispomoći 106 policijskih službenika) koji obavljaju poslove policijskih ophodnji, zbog usmjeravanja prometa, skrbi o sigurnosti imovine i pružanje pomoći građanima, vrše kontrole vozila radi sprječavanja nezakonitog prijevoza stoke, a evidentirane su i krađe te je zaprimljena kaznena prijava građanina s područja Gline zbog lažnog profila na društvenoj mreži “Facebook” radi prikupljanja pomoći.

  Na terenu je su i 343 pripadnika Hrvatske vojske čija je zadaća, među ostalim, sastoji od pomoći pri sanaciji prometnica i klizišta, smještaju civila u vojarnu, ispomoć civilnoj zaštiti i HCK te pomoć pri podjeli humanitarne pomoći.

  Od ostalih službi na potresom pogođenom području nalaze se i članovi Hrvatske vatrogasne zajednice (577 vatrogasaca sa 147 vozila), 103 člana HGSS-a, 454 djelatnika i volontera HCK, Hitna medicinska služba te preko 300 osoba iz Hrvatskog Centra za Potresno Inženjerstvo koji su do jučer pregledali 14753 objekta.

  Uz navedene službe na terenu su svakodnevno i mnogi volonteri, mediji i pojedinci koji pomažu pri smještaju ljudi, podijeli obroka te brizi o životinjama.

  Foto: Božidar Vrselja

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Većina oštećenih zgrada je građena od nearmiranog ziđa i opeka koje su izgubile svojstva, kao i mort koji ih povezuje, odnosno vezivni materijal.

  Konstruktori: U potresu stradale stare građevine i dio loše obnovljenih

  U razornom potresu na Baniji najviše su stradale stare građevine i dio kuća koje su loše obnovljene, dok su kvalitetno Više…

  Namjera cijepljenja je podjednaka: 36% građana ne namjerava se cijepiti, 34% se planira ili se već cijepilo, a ostalih 30% još ne zna.

  Novo istraživanje: Više od trećine Hrvata ne namjerava se cijepiti

  Agencija Hendal provela je istraživanje o stavovima i ponašanju građana u vremenu epidemije koronavirusa, piše Index. Strah građana od zaraze Više…

  "To je iznimno velik iznos i spremno dočekujemo naredni period", rekao je Markt u Petrinji

  Makrt: Crveni križ dosad prikupio 44 milijuna kuna

  Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt izvijestio je u četvrtak kako je Crveni križ od potresa dosad prikupio više od 44 milijuna kuna Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Većina oštećenih zgrada je građena od nearmiranog ziđa i opeka koje su izgubile svojstva, kao i mort koji ih povezuje, odnosno vezivni materijal.

  Konstruktori: U potresu stradale stare građevine i dio loše obnovljenih

  1468 pacijenta su na bolničkom liječenju

  Stožer: 599 novih slučajeva na 4872 testa, 29 preminulih

  Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 756 osoba.

  Stožer OBŽ: Pozitivno tek 5,9 posto testiranih uzoraka. Preminule dvije osobe.