ŽIVOT

Na potresom pogođenom području angažirano je preko dvije tisuće osoba koje pomažu stanovništvu

Iz vojarne “Pukovnik Predrag Matanović” izmještena su 142 korisnika Doma za starije i nemoćne u lječilište Topusko.

    Objavljeno 10.01.2021
    Darija Kovačić

    Članovi Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije tijekom petka su obišli općine s ciljem upoznavanja sa stanjem i problemima te s potrebama i zahtjevima lokalnih čelnika prema Stožeru.

    Održali su sastanak s predstavnicima lokalne samouprave i svim institucijama koje sudjeluju u pripremi i podjeli toplih obroka. Predstavnici lokalne samouprave iznijeli su potrebe na terenu, a koje su važne za određivanje kriterija prilikom podjele obroka te se razgovaralo o potrebnim lokacijama gdje bi se organizirala prehrana. Postignut je dogovor o potrebi preuzimanja odgovornosti za prehranu od strane države.

    Iz vojarne “Pukovnik Predrag Matanović” izmještena su 142 korisnika Doma za starije i nemoćne kod pružatelja socijalnih usluga i u lječilište Topusko.

    Od 15. siječnja tvrtka ”Pleter usluge d.o.o.” angažirana je za pripremu i dostavu potrebnih obroka.

    Iz Stožera su objavili i kako su angažirani 61 pripadnik i 15 vozila Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite na aktivnostima održavanja baze operacija (kampa), za snimanje i kartiranje bespilotnim letjelicama, za postavljanje četiri šatora i 3 kontejnera, za spašavanje arhivske građe iz crkve u mjestu Gora te za uklanjanje urušenog objekta radi oslobađanja pristupa uginuloj životinji kako bi se mogla zbrinuti. Za zbrinjavanje odvoza strvina pozvana je Agroproteinka. U izvješću Stožera stoji i kako je dostavljeno 20 kreveta, deka, jastuka i vreća za spavanje u 4 naselja, 10 grijalica u 4 naselja, dostavlja se i stari kruha za životinje u 10 naselja te su započeli istovar turskih kontejnera u industrijskoj zoni u Lekeniku. Najavljen je i plan za buduće dane rada a u kojem, među ostalim piše, kako će se vršiti prijevoz i isporuka kontejnera i šatora po lokacijama.

    Od policijskih snaga na potresom pogođenom području angažirano je 216 policijskih službenika i 85 vozila (od toga iz ispomoći 106 policijskih službenika) koji obavljaju poslove policijskih ophodnji, zbog usmjeravanja prometa, skrbi o sigurnosti imovine i pružanje pomoći građanima, vrše kontrole vozila radi sprječavanja nezakonitog prijevoza stoke, a evidentirane su i krađe te je zaprimljena kaznena prijava građanina s područja Gline zbog lažnog profila na društvenoj mreži “Facebook” radi prikupljanja pomoći.

    Na terenu je su i 343 pripadnika Hrvatske vojske čija je zadaća, među ostalim, sastoji od pomoći pri sanaciji prometnica i klizišta, smještaju civila u vojarnu, ispomoć civilnoj zaštiti i HCK te pomoć pri podjeli humanitarne pomoći.

    Od ostalih službi na potresom pogođenom području nalaze se i članovi Hrvatske vatrogasne zajednice (577 vatrogasaca sa 147 vozila), 103 člana HGSS-a, 454 djelatnika i volontera HCK, Hitna medicinska služba te preko 300 osoba iz Hrvatskog Centra za Potresno Inženjerstvo koji su do jučer pregledali 14753 objekta.

    Uz navedene službe na terenu su svakodnevno i mnogi volonteri, mediji i pojedinci koji pomažu pri smještaju ljudi, podijeli obroka te brizi o životinjama.

    Foto: Božidar Vrselja

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Na snazi je odluka o komunalnom redu grada osijeka kao i OBŽ o provođenju mjera zaštita od požara. Kazne su velike a u slučaju ozbiljnog požara tu je i kaznena odgovornost. Budite oprezni sa paljenjem vatre!

    [VIDEO] Osječki vatrogasci – Upozorenje građanima!

    Dolaskom toplijeg vremena počele su i tradicionalne aktivnosti čišćenja vrtova i voćnjaka od suhe trave i drugog biljnog otpada. KAKO Više…

    U dvorištu Policijske uprave osječko-baranjske 9. ožujka od 9 do 12 sati održat će se prodaja nađenih i napuštenih predmeta, putem javne dražbe

    Važna obavijest za građane

    U dvorištu Policijske uprave osječko-baranjske 9. ožujka od 9 do 12 sati održat će se prodaja nađenih i napuštenih predmeta, putem javne dražbe. Naime, Više…

    Suradnja u sprječavanju krijumčarenja osoba, roba i opojnih droga u zaštiti državne granice, sprječavanje nezakonitog lova i ribolova, kao i ostalih nezakonitih radnji na području JUPP Kopački rit.

    Suradnjom policijskih službenika i djelatnika parka prirode protiv svih oblika kažnjivih djela

    Policijski službenici Postaje granične policije Beli Manastir u suradnji s djelatnicima Službe čuvara prirode Javne ustanove parka prirode Kopački rit, Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Radionicom se želi potaknuti građane i građanke na odgovornije, informiranije i aktivnije korištenje interneta i medijskog sadržaja. Na radionici će se razgovarati o važnosti informiranja, prepoznavanju dezinformacija i AI sadržaju kao i o primjeni medijske i političke pismenosti u superizbornoj godini

    Radionica u Osijeku: Navigiranje morem (dez)informacija

    I ove su godine objedinjene pojedinačne uskrsne aktivnosti pod zajedničkim programom „Uskrs u Osijeku” te će svojim sugrađanima i dragim gostima ponuditi zanimljiv sadržaj

    [NAJAVA] Uskrs u Osijeku – program događanja

    Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

    Uskršnja kupovina u Portanovi