SPORT

Na seniorskom atletskom Prvenstvu Hrvatske čak sedam medalja! – Horvat i Aščić državni prvaci

"Osim što smo osvojili srca navijača, kao klub smo utržili po dva zlata, dva srebra i tri bronce"

    Objavljeno 12.08.2020
    Ivona Amidžić

    “Proteklog smo vikenda (8. do 9. kolovoza 2020.) u Zagreb ispratili naše ‘najveće’ natjecatelje: održalo se seniorsko Prvenstvo Hrvatske. Osim što smo (standardno) osvojili srca navijača, kao klub smo utržili ukupno sedam medalja: po dva zlata, dva srebra i tri bronce”, navode ponosno iz AK Slavonija-Žito.

    Najuspješnija predstavnica kluba bila je, zahvaljujući skoku u vis, prepoznatljiva skakačica Sara Aščić. Sari je ovo prva titula seniorske prvakinje države (zahvaljujući skoku od 1,75 m), a pobjedu pripisuje sretnim čarapama. Kako je, naime, bilo iznimno vruće, zadnja dva natjecanja nije skakala u crvenim štucnama iz standardne postave. Prethodno je natjecanje (izvan konkurencije) skakala u AC DC kombinaciji te preskočila 1,67 m. Objašnjava da su to “premoćne” čarape pa nije bila spremna na njih. Ovaj je put obukla druge, koje su joj, navodi, od sada sretne.

    Inače, zanimljiv je detalj da skromna Sara već deset godina, unatoč novom dresu koji posjeduje, i dalje skače u svom prvom (starom i izblijedjelom, ali najdražem) dresu koji je dobila za svoje prvo državno prvenstvo.

    Sara je, zbog pandemije, na natjecanja u zadnje vrijeme često išla bez pratnje trenera te je posebno pohvalila trenera Atilu Salaja koji je, iako na godišnjem odmoru, vikend proveo u Zagrebu da joj može biti na raspolaganju. Zbog toga je, vjeruje, i ostvarila ovakav uspjeh (i zbog čarapa, jasno).

    Titula državnog prvaka nije nimalo iznenadila našeg najboljeg motkaša Ivana Horvata. S preskočenih 5,00 m, smjestio se na najvišu stepenicu postolja.

    Na tom postolju nije bio sam: odmah do njega stajao je srebrni Ivan Paravac, s istom visinom no većim brojem pokušaja.

    Veselje bi bilo još veće da je Borna Cik preskočio 10 cm više i tako odskočio po broncu. Ovako, ostaje korak do postolja, ali s iskustvom više na državnom prvenstvu.

    Srebrnu medalju osvojio je i (u zadnje vrijeme popularni) dugoprugaš Lovro Nedeljković. Lovro je trčao dvije discipline: jedna je bila “samo” 1.500 m, no zablistao je na 3.000 m sa zaprekama, zahvaljujući srebrnom rezultatu 9:09,89. Lovro je, valja napomenuti, u pozitivnom trendu rušenja osobnih rekorda pa je tako bilo i sada. Dva od dva!

    Kad smo se već zagrijali, nastavit ćemo s dugim prugama. Barbari Vrhovac je istrčanih 800 m bilo samo zagrijavanje za medalju koja ju je čekala na utrci od 1.500 m. Vrijeme 4:56,65 bilo je dovoljno da se naša Barbara okiti broncom.

    Za kraj, broncu u bacanju kladiva osvojio je jedan duo: učenica i učitelj – Karla i njen trener, oboje brončani.

    Za broncu Karle Milinković zaslužan je hitac iz treće serije (43,70 m), dok je “kobni hitac” Benjamina Lovrića ispaljen u drugoj seriji i iznosi 53,01 m. Karla je imala pet “ikseva”, a Benjamin četiri, no oni kad bace, bace do medalje.

    Izvor blizak treneru, kojeg nećemo zvati Sara Aščić, navodi da je ovaj plemeniti trener samo dan prije nastupa pomagao motkašima nositi motke te je pao preko kaljića i ozljedio potkoljenicu. Da nije bilo toga, nadalje saznajemo, nastup bi bio još bolji. Ali medalja je tu!

    Pogledajte rezultate: 1. dan2. dan

    tekst: Ines Čuljat Santrić (akslavonija-zito.hr)
    foto: akslavonija-zito.hr (Renato BranđolicaAK Agram)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Došao sam do željenog „season besta“ i to samo 33 centimetra od norme za najveća natjecanja koju ću pokušati ostvariti već za dva tjedna u Puli, na državnom prvenstvu, rekao je Županović

    Županović do srebra i 1. kategorije sportaša!

    Marin Županović imao je vrlo uspješan nastup na Međunarodnom Grand Prix mitingu u talijanskom Jesolu. U svojoj je kategoriji F54 u Više…

    Nastupit će u svojoj najjačoj disciplini, bacanju koplja u kategoriji F54 u kojoj je lani na istome natjecanju osvojio srebro, kojemu je pridodao i broncu u bacanju diska.

    Atletika – Županović u Jesolu ‘brani’ lanjska odličja

    Osječki paraatletičar i član Slavonije-Žito Marin Županović i ove će godine sudjelovati na jakom međunarodnom Grand Prix mitingu u talijanskom Više…

    U Splitu je proteklog vikenda održano Zimsko bacačko prvenstvo Hrvatske u svim kategoriziranim uzrastima. Predstavnici AK Slavonija-Žito osvojili su ukupno šest medalja.

    Marija Sajter prvakinja Hrvatske!

    U Splitu je proteklog vikenda održano Zimsko bacačko prvenstvo Hrvatske u svim kategoriziranim uzrastima. Predstavnici AK Slavonija-Žito osvojili su ukupno šest Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Zaslužio je to Marin odličnim nastupima i ove sezone, pa se zasluženo našao na popisu hrvatskih reprezentativaca za njegovo dosad najjače natjecanje.

    Županović će nastupiti na Svjetskom prvenstvu!

    Mačevalački klub Dmitar Zvonimir Osijek uživa status ponajboljeg organizatora mačevalačkih natjecanja kako u zemlji tako i u cijeloj regiji

    7. Osijek Fencing Cup ponovo okuplja mačevalačku elitu u 7 kategorija: U9, U11, U14 EFC, U17, U21, seniori i veterani 

    Na natjecanju je sudjelovalo 28 plivačkih klubova sa gotovo 500 natjecatelja. Odličnim nastupima isplivani su osobni rekordi i norme za nastup na Kadetskom prvenstvu Hrvatske.

    PK Osijek na “Festivalu plivanja” u Zagrebu