KULTURA

Na sred trga Ante Starčevića vozilo izobličeno uslijed prometne nesreće

Vinko Vidmar autor je instalacije "Karambol" - karambolirano izobličeno vozilo

Objavljeno 16.10.2019
Ivona Amidžić

U petak, 18. listopada u 11 sati na osječkom Trgu Ante Starčevića bit će postavljena instalacija „Karambol“ autora Vinka Vidmara. Rad je nastao u produkciji Otvorenog likovnog pogona u partnerstvu s Muzejom likovnih umjetnosti Osijek.

Trg Ante Starčevića je središnji gradski trg, prostrani otvoreni prostor kojeg krase dvije skulpture: „Ljudi“ (ili „Grupa građana“) ak. kipara Branka Ružića i spomenik dr. Anti Starčeviću ak. kipara Mire Vuce. Prva je skulptura pri tlu i obilježila je djetinjstvo brojnih generacija Osječana koji su se oko nje igrali, druga je postavljena visoko na postolje, na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika Osijeka Ante Đapića.

Vinko Vidmar ovom će stalno postavu na nekoliko dana pridružiti nešto sasvim drugačije: karambolirano vozilo izobličeno uslijed prometne nesreće kakve se svi povremeno pribojavamo. Služeći se strategijom šoka, autor u prostor opuštenog druženja i dokolice unosi uznemirujući sadržaj.

Slika vozila nakon sudara je, naime, opće mjesto crnih kronika, znak za tragediju koja može zadesiti svakoga. To je iskustvo polazište Vinkove intervencije, s njime računa i na njega se oslanja kad jedno takvo vozilo postavlja pred prolaznike. Karambolirano vozilo, kao i svaki ready made, nosi svoj prvotni kontekst kao „auru“ u novom okruženju, iz njega crpi svoje značenje i ekspresivnu snagu.

U opreci s ostalim objektima javne plastike na trgu, on predstavlja „isječak iz stvarnog života“. Groteskne forme izudaranog vozila podsjećaju na čovjekovu izloženost svijetu, njegovu tjelesnu i psihičku ranjivost te funkcioniraju kao opomena ili upozorenje na traumu kao dio ljudskog iskustva.

S druge strane, postavljanjem rada na reprezentativnom gradskom trgu, Vinko Vidmar građane i građanke Osijeka suočava s izobličenim vozilom kao njihovim vlastitim odrazom.

U podlozi je aktivistička intencija, nastojanje da se građane trgne i osvijesti, pokrene na promjenu: „Arhitektura, institucije i društva građana su ruševna i oštećena. Vjerujem kako je krajnje vrijeme zastati, okrenuti se oko sebe i shvatiti što se događa.“, obrazlaže svoj rad Vinko Vidmar.

Instalacija će u prostoru biti postavljena do 22. listopada.

Intervencija je dio višegodišnjeg programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon, čiji je cilj jačanje diskursa umjetnosti u javnom prostoru i umjetnosti u zajednici putem umjetničkih intervencija mladih umjetnika i umjetnica koji se bave lokalno relevantnim temama.

Intervencija u Osijeku realizira se u partnerstvu s Muzejom likovnih umjetnosti Osijek. Tim projekta: Kristina Leko, umjetnička voditeljica, OLP,  Valentina Radoš, viša kustosica Muzeja likovnih umjetnosti Osijek, Maša Štrbac, voditeljica ureda OLP. Program podržavaju Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb i Grad Osijek.

foto: Vinko Vidmar

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Krov se urušio u gledalište koje je bilo potpuno poplavljeno, a u njegovu središtu uništen je ležao svečani kristalni luster.

Dan kada je gorjelo HNK u Osijeku 16.11.1991.

Ove godine kazalište priprema izvrsni bogati program, a u pripremi su i Kreveljoke

Europska noć kazališta u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića (16.11.) PROGRAM

Dođite, iskusite nešto neobično i novo i podržite našeg mladog umjetnika

Audioperformans “OSscape” Marka Jovića (15.11.) NAJAVA