ŽIVOT

Na Svjetski dan prava potrošača upozorili na prekomjerno bacanje hrane

U Hrvatskoj se godišnje baci oko 380 tisuća tona hrane, a doniranje viškova koje imamo u kućanstvu mogao biti odgovor na taj problem...

Objavljeno 16.03.2021
Ivona Amidžić

Jučer je bio Svjetski dan prava potrošača, a Centar za edukaciju i informiranje potrošača obilježio ga je održivim doručkom s medijima koji su organizirali u sklopu projekta „Smanjimo bacanje hrane za vrijeme pandemije COVID 19”, prenosi Radio Osijek.

Upozorili su na to da se u Hrvatskoj godišnje baci oko 380 tisuća tona hrane te istaknuli kako bi doniranje viškova koje imamo u kućanstvu mogao biti odgovor na taj problem. Tanja Popović Filipović istaknula je kako bismo trebali promijeniti obrasce ponašanja pri kupnji hrane – razlikovati oznake „upotrijebiti do” i „najbolje upotrijebiti do”, u kupnju krenuti s popisom, ostatak kompostirati ili donirati.

Iako se količina donirane hrane u Hrvatskoj u prošloj godini udvostručila, police nekih socijalnih samoposluga i dalje zjape prazne pa iz Centra pozivaju građane da kontaktiraju humanitarne udruge i preusmjere im svoje viškove. Anamarija Krišto rekla je kako u doniranju hrane prednjače skandinavske zemlje, a Hrvatska je u Europskoj uniji na pretposljednjem mjestu, što dovoljno govori o tome koliko je prostora za pozitivne promjene. Upravo se s ciljem podizanja razine svijesti o problemu prekomjernog bacanja hrane provodi projekt koji je, uz održivi doručak, novinarima predstavljen u Vrtnoj bajci u Čepinu na imanju obitelji Matagić.

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U nastavku teksta donosimo neke od originalnih, inovativnih i uzbudljivih destinacija koje ove jeseni nude gastro iskustvo za pamćenje.

Jesenski gastro vodič uz koje je odabir najboljih restorana mačji kašalj

Regionalna restoranska scena dinamično je dočekala jesensko razdoblje, a tom svjedoči niz odličnih restorana, bistroa, vinarija i barova koji nude Više…

Za stanovnike Osijeka ovo su najpopularniji izbori korisnika, top tri restorana u Osijeku.

Osječani obožavaju street food, naručuju ga više od burgera i pizza, ali i dalje najviše vole – pomfrit!

Donosimo vam kulinarske izbore Hrvata u 2023. godini. Izgleda da tradicionalni favoriti polako ustupaju mjesto nekim novim jelima, a apsolutni Više…

Zadnjih godinu dana, u restoranu se radi na velikom ZAOKRETU te im je želja bila preobraziti se u kvalitetan BISTRO koji bi osim toga nudio wine and deli koncept uz ponajbolju vinsku kartu u gradu i šire

Potpuni zaokret u restoranu Lipov hlad – kušali smo nova jela

Kultni donjogradski restoran, dobro poznat osječanima ali i izvan naše županije godinama je služio tradicionalnu hranu na visokoj razini. Klasični Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša