ŽIVOT

Nacionalni stožer: U protekla 24 sata zabilježena su 24 nova slučaja zaraze

Broj trenutno oboljelih aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas iznosi ukupno 806

    Objavljeno 27.07.2020
    Ivona Amidžić

    U 14 sati Nacionalni stožer objavio je nove podatke o zaraženima, prenosi Index. U protekla 24 sata zabilježena su 24 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 806. Među njima je 138 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru devet pacijenata.

    Tri osobe su preminule.

    U samoizolaciji je trenutno 3.112 osoba. Do danas su ukupno testirane 112.834 osobe, od toga 831 u posljednja 24 sata.

    U Vukovarsko-srijemskoj 14 novih

    U Vukovarsko-srijemskoj županiji, po podacima pristiglim jutros do 8 sati, u posljednja 24 sata je 14 novih pozitivnih osoba na koronavirus, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite.

    Među novoboljelima pet je osoba iz Vinkovaca, četiri iz Cerne, dvije Bošnjaka, te po jedna iz Privlake, Vrbanje i Šarengrada, rekao je tajnik županijskog Stožera Ivan Kubiček.

    Naveo je i kako je od početka epidemije u županiji obolilo ukupno 366 osoba, od kojih su 135 osobe izliječene, a dvije osobe su umrle.

    Trenutno je u županiji 12 osoba hospitaliziranih zbog koronavirusa, a u protekla 24 sata testirano je isto toliko osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 5.011 osoba.

    U samoizolaciji na području županije nalazi se 636 osoba, među kojima je iz sustava zdravstva 59 djelatnika, naveo je Kubiček.Također je rekao kako je u proteklih tjedan dana u županiji bilo 128 novooboljelih i 83 izliječene osobe. Među sredinama s najviše oboljelih prednjači grad Vinkovci s 58 slučajeva, u Ivankovu je 38, Starim Mikanovcima 28, Vukovaru 14 i u Cerni devet slučajeva, a  većina oboljelih vezana je u svadbe i druga veća okupljanja.

    Po riječima epidemiologinje Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Vedrane Lanc Čurdinjaković, zadnjih dana je broj novodijagnosticiranih osoba u županiji bolji nego u proteklom razdoblju.

    Govorio je i načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular koji je izvijestio da je u posljednja 24 sata policija utvrdila kršenje samoizolacije u slučaju dvije osobe. Rekao je i kako se među oboljelima nalazi šest djelatnika policije i jedna državna službenica dok su 33 policijska službenika u samoizolaciji.

    Tijekm proteklog vikenda policja je izvršila 42 nadzora okupljanja pri čemu su u 10 slučejava utvrđene neispravnosti među kojima su najčešće nenošenje zaštitnih maski, nedostatak sredstava za dezinfekciju i neodržavanje fizičke distance.

    Vukovarsko-srijemski župan i predsjednik Stožera Božo Galić pozvao je građane da se pridržavaju epidemioloških mjera.

    U Zagrebu tijekom vikenda 42 nova slučaja zaraze koronavirsuom

    Tijekom vikenda u Zagrebu su zabilježena 42 nova slučaja zaraze koronavirusom, pa je broj aktivnih slučajeva 190, izvijestio je zagrebački stožer civilne zaštite u ponedjeljak.

    “Tijekom vikenda, od petka  zaključno s nedjeljom, u Zagrebu su detektirana nova 42 slučaja zaraze koronavirusom, a trenutno broj aktivnih slučajeva je 190”, kazala je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Mirela Šentija.

    Testirano je 976 osoba, 32 novozaražene osobe kontakti su ranije pozitivnih osoba, dok se kod njih sedam epidemiološke anamneze nejasne. Također, tri su uvezena slučaja zaraze i to kod dvije osobe s Kosova i jedne iz Francuske.

    U Kliničkoj bolnici Sveti Duh uzeta su ukupno 32 brisa i svi su negativni, izvijestili su na konfrenciji za medije Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

    Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da će očevid štete koja je nastala u poplavama tijekom vikenda biti gotov za tjedan dana, a demantirao je medije koji su kazali da je građane okrivio za poplave.

    “Treći put čujem od vas da sam ja rekao da su građani krivi. Ja nikada tu riječ nisam izustio”, izjavio je Bandić dodavši da je šteta od poplava veća jer su prostori koji nisu namijenjeni stanovanju, podrumi i sutereni, mimo dozvole pretvoreni u stambeni prostor.

    foto: pixabay

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Iako više nije stanje epidemije i opasnost od virusa SARS-COV-2 je manja, bolesnici na bolničkom liječenju, osobito oni najteži, mogu razviti teški oblik COVID-19. Preporuka Ravnateljstva KBC-a Osijek glasi: jedan, maksimalno dva posjetitelja po bolesniku, uz obvezno nošenje zaštitne maske

    KBC Osijek – Nakon duže od tri godine dopušteni posjeti bolesnicima

    Posjeti bolesnicima hospitaliziranim u Kliničkom bolničkom centru Osijek ponovno su dopušteni! Bolnica je u vezi s tim postupila u skladu Više…

    Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite, s obzirom na to da virus i dalje egzistira među pučanstvom, donosit će Ministarstvo zdravstva

    Vlada proglasila kraj epidemije, Capak i Beroš objavili što se sve mijenja

    Vlada je na današnjoj sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa. Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja Više…

    Europski je tjedan cijepljenja koje je najbolja prevencija protiv zaraznih bolesti, ali i jedno od najvećih javno zdravstvenih dostignuća 20. stoljeća

    U svijetu je broj cijepljene djece u padu, a u Hrvatskoj se po pitanju povjerenja u cjepiva osjetno promijenio trend u posljednje četiri godine

    Ključnom porukom „Velika nadoknada cijepljenja“ ovaj se tjedan pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije obilježavaju ovogodišnji Svjetski i Europski tjedan cijepljenja. Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je “INTELIGENCIJA”. Radionice za djecu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na PTFOS-u počinju u ponedjeljak 22. travnja 2024. od 9 sati

    Festival znanosti (22. – 27. travnja 2024.) na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek

    Hrvatska i Slovenija, obilujući prirodnim ljepotama, kulturnim bogatstvima i gastronomskim čarolijama, nude nebrojeno mnogo načina za stvaranje nezaboravnih trenutaka tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

    100 najljepših doživljaja proljeće/ljeto 2024.

    Građani su na trgu imali priliku provjeriti različite rizične faktore svog zdravlja (tlak, vrijednost šećera u krvi, indeks tjelesne mase i dr.) te se upoznati s aktivnostima udruga u području zaštite zdravlja, socijalne djelatnosti, sporta i drugih srodnih udruga

    [FOTO] U Osijeku obilježen Svjetski dan zdravlja