[NAJAVA] 2. Festival meda, piva i rakije
U sklopu Festivala posjetitelje očekuju kušaonice, radionice i predavanja, kao i predstavljanje udruge Lambik, uz poseban naglasak na zaštitu Teranina, te mogućnost upoznavanja senzorskih karakteristika različitih sorti meda iz cijele Hrvatske
Organizatori ovog posebnog događanja vas pozivaju na 2. Festivala meda, piva i rakije, koji će se održati 13. prosinca 2025. u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije s početkom u 16 sati, uz svečano proglašenje najboljih proizvoda na temelju provedenih stručnih ocjenjivanja.
Uoči Festivala, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek proveo je tri velika stručna ocjenjivanja – rakija i drugih jakih alkoholnih pića, sortnih medova te hrvatskih piva – koja potvrđuju rast kvalitete domaćih proizvoda i sve snažniju reputaciju hrvatskih proizvođača.
Festival je osmišljen kao mjesto susreta struke, proizvođača i potrošača, ali i kao javna platforma koja jasno potvrđuje opredijeljenost zajednice za jačanje domaće proizvodnje te veću vidljivost i konkurentnost malih proizvođača; upravo za njih ovakva događanja imaju snažan razvojni učinak jer, s jedne strane, izravno doprinose gospodarstvu kroz poticanje prodaje, promocije i tržišnog pozicioniranja proizvoda čija je kvaliteta stručno potvrđena, a s druge strane jačaju poljoprivredu i lokalne vrijednosne lance od sirovine do finalnog proizvoda, uz poticanje održive, odgovorne i regionalno ukorijenjene proizvodnje.
Istodobno, Festival je važan instrument politike samozapošljavanja i ruralnog razvoja jer pruža dodatni poticaj obiteljskim gospodarstvima, obrtima i malim pogonima te otvara prostor za nova ulaganja, suradnje i pravedniji pristup tržištu, a pritom ima i jasnu društvenu vrijednost: čuva i afirmira tradiciju i identitet kroz vrednovanje znanja, receptura i umijeća koja čine temelj naše gastronomske i proizvodne baštine, uz istodobno podizanje standarda kroz znanost, edukaciju i tehnološki napredak.
U sklopu Festivala posjetitelje očekuju kušaonice, radionice i predavanja, kao i predstavljanje udruge Lambik, uz poseban naglasak na zaštitu Teranina, te mogućnost upoznavanja senzorskih karakteristika različitih sorti meda iz cijele Hrvatske.
Stručnu podlogu događaju daje znanstveno-istraživački i stručni rad Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek i njegovih zavoda kroz provedbu ključnih analiza, edukaciju proizvođača i senzorskih analitičara, čime se dodatno potiče razvoj domaće proizvodnje i jača povjerenje u kvalitetu hrvatskih prehrambenih proizvoda.
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?








