[NAJAVA] 3. Slaninijada u Josipovcu
Slavonija je upravo po svojim delicijama poput slanine i kobasice najprepoznatljivija u domovini, ali i izvan nje, a pečenje slanine na ražnju zimi, još kada snijeg zabijeli, u šumi, stari je običaj naših predaka

Udruga Josipovac vas poziva u subotu, 8.2.2025., od 16 sati na 3. Slaninijadu u Josipovcu, koja će se održati iza zgrade Hrvatskog Doma Josipovac, Osječka 66.
Slavonija je upravo po svojim delicijama poput slanine i kobasice najprepoznatljivija u domovini, ali i izvan nje, a pečenje slanine na ražnju zimi, još kada snijeg zabijeli, u šumi, stari je običaj naših predaka.
Naši preci su se bavili većinom težačkim poslovima, a upravo su slanina i luk, uz pokoju rakijicu jedno od jela koje je davalo snagu za izdržati cjelodnevni fizički napor. Postoji stara predaja kako su je i pastiri nosili sa sobom, te pekli na ražnju.
Često se i danas može čuti kako naši stari govore da slaninica i rakijica tjeraju bolesti od njih, a ima nešto i u tome.
Postoji ta neka čudesna čar u našim slavonskim delicijama.
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?