ŽIVOT

Najava besplatnog webinara – “Čija djeca su nestala djeca?” – problem nestale djece i dostupne usluge

Svake 2 minute u Europi nestane dijete. Svaki slučaj nestanka djeteta, neovisno o kategoriji kojoj pripada je razlog za zabrinutost, obzirom da nestala djeca mogu biti izložena različitim opasnostima tijekom nestanka

Objavljeno 20.04.2023
Matija Ivanković

Svake 2 minute u Europi nestane dijete. Svaki slučaj nestanka djeteta, neovisno o kategoriji kojoj pripada je razlog za zabrinutost, obzirom da nestala djeca mogu biti izložena različitim opasnostima tijekom nestanka.

Povodom 10. godišnjice od dodjele harmoniziranog europskog kratkog broja Pozivnog centra za nestalu djecu 116 000 Centru za nestalu i zlostavljanu djecu organiziramo webinar s ciljem osvještavanja javnosti o problemu nestale djece i dostupnim uslugama besplatne telefonske linije za nestalu djecu. Webinar se održava 26. travnja 2023. godine u „5 do 12“ tj. 11:55 sati na platformi Zoom. Predviđeno trajanje webinara je do sat vremena.

Svi zainteresirani građani se mogu pridružiti webinaru kroz registraciju putem linka.

Ima li u Hrvatskoj nestale djece?

Prema Izvješću o radu pravobraniteljice za djecu u 2022. godini:

  • 337 djece se udaljilo iz obiteljskog doma tijekom 2022. godine
  • 283 djece koja su se udaljila iz obiteljskog doma starije je od 14 godina
  • 1198 djece tijekom 2022. godine pobjeglo je iz ustanova, od čega su najbrojniji dječaci stariji od 14 godina.

Trenutno se u Hrvatskoj traga za 46 djece (Nacionalna evidencija nestalih osoba na dan 17. travnja 2023. godine).

Djeca koja bježe iz obitelji ili ustanove u povećanom su riziku od trgovanja te seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja.

Linija 116 000 služi za podršku djeci, roditeljima i skrbnicima u situacijama kada dijete:

  • nestane,
  • bježi od kuće ili iz institucije,
  • kada drugi roditelj odvede dijete u stranu državu,
  • kada je dijete u migraciji bez zakonskog zastupnika ili je žrtva trgovine ljudima.

Što možemo učiniti?

  • Razvijanje i rad na odnosu povjerenja s djetetom najvažniji je prediktor sreće svakog djeteta! Gradimo ga svaki dan!
  • Svako dijete posjeduje individualna iskustva odrastanja. Ukoliko uvažavamo ta iskustva svakog dana, doprinosimo razumijevanju razloga bjegova kod djece.
  • Osluškujmo potrebe djece te im pokušajmo udovoljiti svaki dan.
  • Svaki dan recimo svojoj djeci ili djeci s kojima radimo da ih volimo i da su nam važni!

Ukoliko dijete nestane bez odgode obavijestite policiju na broj 192 ili Centar za nestalu i zlostavljanu djecu na broj 116 000 te ustupite sve bitne informacije!

Hrvatska agencija za poštu i telekomunikacije (HAKOM) je odlukom od 26. travnja 2013. godine dodijelila Centru za nestalu i zlostavljanu djecu harmonizirani europski kratki kod za usluge od posebnog društvenog značaja „Pozivni centar za nestalu djecu“, te su time besplatne usluge ovog broja postale dostupne i u Republici Hrvatskoj. Time smo tada postali 23. zemlja Europske unije gdje je ovaj oblik pomoći dostupan roditeljima i samom nestalom djetetu.

Besplatna telefonska linija 116000 dostupna je 24 sata dnevno, svaki dan.

Krajnje je vrijeme za početi razgovor o temi nestale djece!

„I ponekad plačem, jer… kad sam pobjegla od kuće, uvijek sam mislila na njih, nedostajali su mi, ali sam se bojala vratiti… ono što stvarno želimo čuti je ‘sviđaš mi se’ ili ‘volim te’ – to je sve. Ali ja to nikad nisam čula.”

(djevojka koja je pobjegla od kuće, Portugal)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Predsjednik Židovske općine Osijek Damir Lajoš, rekao je kako je unatoč sve većoj pojavi antisemitizma koji se ubrzano širi Europom, ozračje u Osijeku dobro.

U Osijeku obilježen Jom Hašoa – Dan sjećanja na žrtve Holokausta

"Osjećate kao da Vas ponekad nitko ne razumije? Pridružite se na prekrasnom druženju povodom Majčinog dana gdje ćete dobiti podršku i razumijevanje drugih majki! Priuštite si vrijeme za osobni razvoj kroz radionicu koja će Vam olakšati izazove roditeljstva! Naučite kako uspješnije komunicirati i osnažiti vezu sa svojom djecom uz pomoć voditeljice radionice - spisateljice za djecu, majke četvero djece i magistre edukacije hrvatskog jezika!

Komunikacijska radionica za majke u povodu Majčinog dana

Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine koje ćete moći kušati na festivalu na kojem će se okupiti podunavski majstori tista iz Baranje i Bačke.

[NAJAVA] Festival tista vas ponovno zove u srce baranje