KULTURA

Najava događanja na Osječkom ljetu kulture

Programi 24. Osječkog ljeta kulture se nastavljaju sve do 31. kolovoza, a detaljnije najavljujemo sljedeća događanja u idućih nekoliko dana

Objavljeno 20.08.2024
Darija Kovačić

Programi  24. Osječkog ljeta kulture se nastavljaju sve do 31. kolovoza, a detaljnije najavljujemo sljedeća događanja u idućih nekoliko dana:

Srijeda, 21.8./20.00 sati/Plato ispred Kulturnog centra Osijek-koncert
“TANGO THE NIGHT” – Od Dubrovnika do Buenos Airesa, u izvedbi Brass&percussion Septeta Dubrovačkog simfonijskog orkestra s violončelistom Vidom Veljakom kao solistom. Ulaz SLOBODAN.

Brass and percussion septet Dubrovačkog simfonijskog orkestra s posebnim gostom koncerta – violončelistom Vidom Veljakom, nastupit će na Osječkom ljetu kulture u srijedu, 21. kolovoza s početkom u 20.00 sati na platou ispred Kulturnog centra Osijek. Ulaz je slobodan.

Iz Dubrovnika nam u Osijek stižu članovi Brass and Percussion Septeta:

Karmen Pervitić (glockenspiel i ksilofon), Džemal Cakić (truba i flugelhorn), Toni Kursar (rog), Martin Hrćan (rog), Damir Butigan (euphonium), Ivan Kušelj (truba i flugelhorn) i Alan Polzer (bubnjevi i udaraljke). B&P septet je po svom neobičnom sastavu jedinstven u Hrvatskoj i u svijetu, a šarolikost zvučnih boja omogućuje mu bogati repertoar u kojem su zastupljeni razni žanrovi – od klasike, romantizma i filmske glazbe do jazza, funka i rocka.

Na osječkom koncertu publiku će povesti na glazbeno putovanje od Dubrovnika do Buenos Airesa – koncertni program pod nazivom „Tango the Night“ bazira se na tango glazbi koja vuče korijene iz Argentine.  Na njemu će se stoga naći djela najpoznatijeg argentinskog skladatelja Astora Piazzole, zatim djela koja pripadaju argentinskom kulturnom naslijeđu poput „Pampeane“ Alberta Ginasterea, ali i neka hrvatska tanga nastala u prvoj polovici i sredinom 20. stoljeća prateći tadašnje suvremene trendove u svijetu, a koji su kod nas bili poznati kao –  „šlageri“. Pa ćemo tako slušati i „Samo jednom se ljubi“ Ive Robića. Aranžmane je pripremio Damir Butigan.

U srijedu, 21. kolovoza na platou ispred KC-a s početkom u 20.00 sati „sučelit će se“ izvorna argentinska glazba s njezinom refleksijom na popularnu glazbu u tadašnjoj Hrvatskoj, i to sve u izvedbi energičnog Brass and Percussion septeta Dubrovačkog simfonijskog orkestra uz posebnog gosta, solista violončelista Vida Veljaka.

Ulaz je slobodan.

 

Četvrtak, 22.8./20.00 sati/Dvorište Stare pekare – kultna predstava/monodrama “GLUMAC…JE GLUMAC…JE GLUMAC” u režiji i izvedbi Zijaha A. Sokolovića. Besplatne ulaznice su bile dostupne na porti Kulturnog centra Osijek pet dana prije predstave. Sve su preuzete te ulaznica više nema.

Besplatne ulaznice planule su „u hipu“ kad je riječ o kultnoj predstavi glumca, redatelja, sveučilišnog profesora, autora i teatarske institucije – Zijaha A. Sokolovića. Monodrama „Glumac… je glumac… je glumac“ premijerno je izvedena na MESS-u u Sarajevu 1978., a od tad i  sve do danas, kontinuirano igra i oduševljava publiku na skoro 1600 svojih izvedbi.

Impresivan glumački i autorski put Zijaha A. Sokolovića bilježi više od pedeset filmova, dvanaest televizijskih serija, stotine uloga na kazališnim pozornicama, više od šezdeset nagrada za umjetnički rad i edukacijske teatarske projekte – te autorstvo monodrama ( Glumac… je glumac… je glumac, CABAres CBArei, Kobojagi donijela me roda…) koje su Zijaha učinile istinskom teatarskom institucijom i jedinstvenom autorskom i glumačkom osobnosti.

Riječima Pere Kvrgića: Zijah je (…) Zijah je (…) Zijah je jedinstveni glumački fenomen u kojemu su se osoba i glumac spojili u jedno histrionsko lice te čovjek ne zna tko koga glumi: glumac Zijaha ili Zijah glumca. Laurence Olivier bi rekao: “Zareži glumca ispod glumca, opet ćeš naći glumca.

Zijah Sokolović, igrajući godinama svoje monodrame…utjelovio je svojevrsni teatar jednog glumca koji je i autor, i redatelj, i glumac i publika. Iz sebe samoga kreirao je svoj teatar i reducirao teatar na sebe sama. Nije to teatar glumca kojemu autor piše tekst, scenograf pravi scenografiju, redatelj režira mizanscen, kompozitor komponira glazbu. Ne, to je, rekao bih, jedinstven slučaj teatra u kojemu je glumac sve, u kojemu glumac postaje autor-glumac.

Besplatnih ulaznica koje su se preuzimale na porti Kulturnog centra Osijek  – više nema. Ulaz na predstavu bez ulaznice nije moguć.

 

Petak, 23.8. /20.00 sati/ Dvorište Stare pekare – kazališna predstava/ komedija “IZUZETNO DRAMATIČNA DRAMA” u režiji Marijana Josipovića, dramaturgiji Mateja Sudarića, produkciji Kazališne družine SUSRET. Glume: Hana Schonfeld, Nikola Radoš, Toni Leaković i Silvio Švast.

Besplatne ulaznice preuzimaju se na porti Kulturnog centra Osijek ( pon-sub) 7-23 sata.

U sklopu kazališnog programa OLJK-a gledamo kazališnu predstavu /komediju „IZUZETNO DRAMATIČNA DRAMA“ osječkog dramaturga Mateja Sudarića, u režiji Osječanina Marijana Josipovića i u izvedbi glumaca profesionalno poteklih s osječke Akademije za umjetnost i kulturu: Hane Schӧnfeld, Nikole Radoša, Tonija Leakovića i Silvija Švasta.

„Izuzetno dramatična drama“ Kazališne družine Susret je na rasporedu Osječkog ljeta kulture u petak, 23. kolovoza s početkom u 20.00 sati u prostoru Dvorišta Stare pekare. Besplatne ulaznice preuzimaju se na porti Kulturnog centra Osijek.

Predstava je to o četiri lika koji prolaze naizgled svakodnevne situacije i od kojih je svatko u svojoj drami. Dva su lika svjesna da drama, a time i njihovi fiktivni životi, nestaju s razrješavanjem sukoba i krajem te drame, a drugih dvoje su pak nesvjesni svog života koji postoji samo na kazališnim daskama te pod svaku cijenu pokušavaju izgladiti odnose i riješiti situacije koje se eksponencijalno kompliciraju uvođenjem novih likova, zapravo istih onih neumornih likova koji žele barem na trenutak odgoditi neizbježnu prolaznost kazališnog čina…

Autori predstave kažu da objašnjavanje u ovom slučaju ima smisla kao ono prije početka društvene igre, tako da vam jedino preostaje ove likove blisko susresti da biste skontali ovu igru…a to možete preuzimanjem besplatnih ulaznica na porti Kulturnog centra Osijek od ponedjeljka do subote od 7-23 sata.

Režija: Marijan Josipović
Glume: Nikola Radoš/Toni Leaković/ Hana Schӧnfeld/Silvijo Švast

Tekst i dramaturgija: Matej Sudarić

Scenografija: Anamarija Šerbetar

Kostimografija: Lorna Kalazić Jelić
Glazba: Tihomir Ranogajec

Oblikovanje svjetla: Marijan Josipović
Dizajn plakata i knjižice: Nikolina Odobašić
Produkcija: Kazališna družina Susret
Trajanje: 75 minuta

 

Književna večer “U SJEĆANJE NA LUKU PALJETKA” koji se trebao održati u ponedjeljak, 19.8. u Sakuntala parku u sklopu Osječkog ljeta kulture, prebačen je na novi datum:Utorak, 27.8. u 19.00 sati na istoj lokaciji – Sakuntala parku. Ulaz je slobodan.

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Najljepše arije i dueti iz najpoznatijih opera: Figarovog pira, Cosi fan tutte, Pikove dame, Madame Butterfly, Turandota, Carmen, Samsona i Dalile ili Lakme, „orit“ će se Panonskim ciklusom i slavonskom ravni

[KONCERT] Riječka operna priča u Kulturnom centru Osijek i Kopačkom ritu

Riječka operna priča naziv je koncerta kojim će se Operni solisti Hrvatskog narodnog kazališta Rijeka predstaviti u Osijeku i Kopačkom Više…

Najveći kulturni događaj na istoku Hrvatske, Osječko ljeto kulture, nakon više od dva mjeseca završilo je u subotu navečer koncertom „Orkestra 100 violina”

Koncertom “Orkestra 100 violina” zatvoreno 24. Osječko ljeto kulture

Najveći kulturni događaj na istoku Hrvatske, Osječko ljeto kulture, nakon više od dva mjeseca završilo je u subotu navečer koncertom Više…

Zatvaranje OLJK-a će biti uveličano koncertnim nastupom ORKESTRA 100 VIOLINA iz Budimpešte u subotu, 31.8. s početkom u 20.00 sati na Trgu Vatroslava Lisinskog u Tvrđi

Najava događanja na Osječkom ljetu kulture+ Najava glazbenog spektakla na Zatvaranju 24. OLJK-a

Ušli smo u posljednje dane 24. Osječkog ljeta kulture te vam stoga najavljujemo preostala događanja u sklopu ovogodišnjeg OLJK-a, s posebnim Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Na sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije vijećnici dali svoju suglasnost za ovu vrijednu investiciju, a time su stvoreni svi preduvjeti za današnje potpisivanje ugovora između predstavnika Muzeja i izvođača radova

Potpisan ugovor za energetsku obnovu Muzeja likovnih umjetnosti

Najljepše arije i dueti iz najpoznatijih opera: Figarovog pira, Cosi fan tutte, Pikove dame, Madame Butterfly, Turandota, Carmen, Samsona i Dalile ili Lakme, „orit“ će se Panonskim ciklusom i slavonskom ravni

[KONCERT] Riječka operna priča u Kulturnom centru Osijek i Kopačkom ritu

Slavonsko tamburaško društvo „Pajo Kolarić“ osnovano je 21. ožujka 1954. godine i nosi ime glazbenog skladatelja Paje Kolarića

Postani Pajevac!