KULTURA

Najava događanja na Osječkom ljetu kulture+ Najava glazbenog spektakla na Zatvaranju 24. OLJK-a

Zatvaranje OLJK-a će biti uveličano koncertnim nastupom ORKESTRA 100 VIOLINA iz Budimpešte u subotu, 31.8. s početkom u 20.00 sati na Trgu Vatroslava Lisinskog u Tvrđi

Objavljeno 31.08.2024
Darija Kovačić

Ušli smo u posljednje dane 24. Osječkog ljeta kulture te vam stoga najavljujemo preostala događanja u sklopu ovogodišnjeg OLJK-a, s posebnim naglaskom na njegovo Zatvaranje koje će biti uveličano koncertnim nastupom ORKESTRA 100 VIOLINA iz Budimpešte u subotu, 31.8. s početkom u 20.00 sati na Trgu Vatroslava Lisinskog u Tvrđi.

Za koncert Zatvaranja OLJK-a ulaz je besplatan i slobodan, a ulaznice za taj događaj nisu potrebne.

Osječko ljeto kulture već 24 godinu zaredom događaj je od važnosti za Grad Osijek, na ponos i za građane Osijeka te sve slučajne i namjerne posjetitelje iz drugih krajeva Hrvatske, Europe i svijeta. Stoga i 24. OLJK želimo zaokružiti i zatvoriti zajedno s njima.

 

Petak, 30.8./20.00 sati/ HNK OSIJEK – T. Williams: MAČKA NA VRUĆEM LIMENOM KROVU / Hrvatsko narodno kazalište Varaždin / Režija: Paolo Tišljarić
Predstava se umjesto u prvotno najavljenom Dvorištu Stare pekare održava u prostoru HNK OSIJEK.
Svi koji su preuzeli besplatnu ulaznicu za predstavu na porti KC-a, dolaze s njom u HNK Osijek. Ulaz bez ulaznice neće biti moguć. 

Kazališni program 24. Osječkog ljeta kulture završavamo u velikom (teatralnom) stilu – u petak, 30.8. s početkom u 20.00 sati u prostoru HNK Osijek gostovat će ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin s predstavom, kazališnim (i filmskim) klasikom –  Mačka na vrućem limenom krovu Tenessea Williamsa u režiji Paola Tišljarića.

Program je zbog tehničkih zahtjeva i specifičnosti prebačen iz Dvorišta Stare pekare u prostor HNK Osijek.

Svi koji su preuzeli besplatne ulaznice za predstavu, s njima dolaze u HNK Osijek.

Slavni dramski tekst za kojeg je Williams dobio Pulitzerovu nagradu 1955. godine, ubraja se  u vrhunce američke i svjetske drame.
Drama  je to o muško ženskim odnosima, hipokriziji, manipulaciji, pohlepi, prevari i laži koja nam otvara nova pitanja o obiteljskoj destruktivnosti. Mačka na vrućem limenom krovu je priča o obitelji, ali i o društvenim i političkim prilikama.

Sam Williams o drami kaže kako mu je namjera bila prikazati autentični trenutak obiteljske krize u kojem na vidjelo izlazi ono najbolje i najgore od svakog člana, stvarajući međuigru živih ljudskih bića u grmljavinskom oblaku zajedničke krize.

Riječima redatelja predstave Paola Tišljarića: Ova drama istinski je klasik, koji s pozornice živo progovara o suvremenim obiteljskim odnosima, otvarajući prostor za suočavanje s istinom i dijalog o toleranciji, pa će zbog toga još dugo intrigirati kazališne umjetnike i puniti gledališta diljem svijeta.

Predstava Mačka na vrućem limenom krovu na scenu varaždinskog HNK premijerno je postavljena 10. travnja ove godine.

Režiju potpisuje sjajni mladi hrvatski redatelj paolo Tišljarić, a u predstavi igraju: Hana Hegedušić (Margaret), Karlo Mikša (Brick), Robert Plemić ( Ulogom Dide Politta obilježio je 30 godina  umjetničkog rada u HNK Varaždin), Sunčana Zelenika Konjević (baka Politt), Marko Cindrić (Gooper), Elizabeta Brodić (Mae) te Robert Španić (Skipper).

Predstava traje 90 minuta.

Subota, 31.8. / 11.00 sati / Mala dvorana Kulturnog centra OsijekOLJKIĆ: BAJKA SVA OD ŠEĆERA / lutkarska predstava za djecu / Koprodukcija Kazališta Virovitica i GK “Joza Ivakić” Vinkovci / Režija: Sara Lustig / Ulaz slobodan, ulaznice nisu potrebne.

Ovogodišnji OLJKIĆ zatvaramo na isti dan kad i veliki OLJK, i u jednako velikom i raskošnom stilu – lutkarskom predstavom za djecu „BAJKA SVA OD ŠEĆERA“ u subotu, 31.8. s početkom u 11.00 sati u Maloj dvorani Kulturnog centra Osijek.

Ulaz je slobodan i ulaznice nisu potrebne.

Bajka sva od šećera zajednička je predstava Kazališta Virovitica i Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci nastala u mašti i u režiji Osječanke Sare Lustig.

Priča je  to o jednoj Crvenkapici, jednoj Baki i jednom neobičnom Vuku koji voli djecu, a još više voli slatkiše i kolače. Pa tko bi, uostalom, pokraj čokoladne torte i htio pojesti Baku?…
A zapravo,  može li Crvenkapica uopće postojati bez Zločestog Vuka? Odgovore na ova pitanja naši će najmlađi kulturnjaci  dobiti gledajući predstavu jer kroz jednu od najpoznatijih bajki braće Grimm ova  e bajka (sva od šećera) bavi i važnošću negativaca u bajkama i što oni (do)nose kroz priču.

U predstavi igraju: Silvijo Švast, Monika Duvnjak, Goran Vučko, Nikola Radoš i Mateo Pšihistal

BAJKA SVA OD ŠEĆERA

Autorica teksta i redateljica: Sara Lustig
Scenograf i oblikovatelj lutaka: Mario Tomašević
Oblikovatelj svjetla: Domagoj Garaj i Sara Lustig
Skladatelj: Vedran Gorjup
Glas pripovjedača: Draško Zidar
Koprodukcija:  Kazalište Virovitica i Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci

24. OSJEČKO LJETO KULTURE ZATVARA  ORKESTAR 100 VIOLINA NA TRGU V. LISINSKOG u OSJEČKOJ TVRĐI UZ SLOBODAN ULAZ!

24. Osječko ljeto kulture u grandioznom stilu zatvorit će Orkestar 100 violina na Trgu Vatroslava Lisinskog u osječkoj Tvrđi u subotu, 31. kolovoza s početkom u 20.00 sati. Ulaz je slobodan te pozivamo sve posjetitelje na ovaj jedinstveni glazbeni spektakl kojim ćemo zajednički zaokružiti ovogodišnji OLJK. Ulaz je slobodan.

Budimpeštanski simfonijski romski orkestar glazbeni je fenomen bez premca – osnovan 1985. godine, u formi klasičnog simfonijskog orkestra jedinstvena je glazbena formacija širom svijeta.

Djelovanje ovog orkestra kojim čuvaju glazbenu tradiciju od neprocjenjive je globalne važnosti – djela klasične glazbene literature iz pera Liszta, Bartóka, Brahmsa, Čajkovskog, Straussa, Sarastea, Kodályja i brojnih drugih klasičnih skladatelja, (originalnih) 138 članova orkestra sviraju i spajaju s elementima bogate romske i mađarske glazbene tradicije.

U 30 godina postojanja izveli su preko tisuću koncerata na svim kontinentima, od koncertnih pozornica malih gradova sve do velikih i poznatih koncertnih dvorana, pritom zadržavajući ono što je najbitnije – brojnu publiku koja osjeti njihovu strast te ih uvijek s oduševljenjem ispraća. Njihov nastup na svečanom otvorenju Svjetske izložbe u Lisabonu posjetilo je više od 20 tisuća ljudi, Nagradu na prestižnom 45. Međunarodnom glazbenom festivalu u Kartagi s njima je slavilo njih 15 tisuća, redoviti su gosti pariškog Kazališta des Champs Elysées…,a  ponosni su „vlasnici“ i jednog Guinessovog rekorda zbog kojeg su upisani u ovu slavnu knjigu.

Provjerite zašto kritičari nepodijeljeno tvrde da ima nešto zaista čarobno u njihovom nastupu, ali i kako zvuči i izgleda kad se na jednoj pozornici udruži stotinu majstora svojih instrumenata i strastvenih zaljubljenika u glazbu.
I budite dio ovog jedinstvenog spektakla – u našem Osijeku, na zatvaranju 24. Osječkog ljeta kulture!

Završni koncert Osječkog ljeta kulture realiziran je sredstvima Grada Osijeka i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te uz pomoć Županije Osječko-baranjske, TZ Grada Osijeka, tvrtke Fermopromet, HEP-a i Generalnog konzulata Republike Mađarske u Osijeku.

24. Osječko ljeto kulture, počevši od 28. lipnja, kroz dva je ljetna mjeseca u Osijeku ponudilo 64 dana i 76 programa iz svih područja kulture i umjetnosti: posjetitelji su imali prilike uživati u kazališnim, koncertnim,  izložbenim, književnim, filmskim te  programima za djecu i  mlade kroz popularni OLJKIĆ.

U organizaciji Kulturnog centra Osijek, cjelokupni program Osječkog ljeta kulture 2024. i ove godine omogućen je sredstvima Grada Osijeka, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, uz potporu i Osječko-baranjske županije  te Turističke zajednice Grada Osijeka.

Ulaz na koncert zatvaranja Osječkog ljeta kulture s nastupom Orkestra 100 violina na Trgu Vatroslava Lisinskog u subotu, 31. kolovoza s početkom u 20.00 sati je potpuno besplatan i slobodan. Ulaznice nisu potrebne.  

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Najveći kulturni događaj na istoku Hrvatske, Osječko ljeto kulture, nakon više od dva mjeseca završilo je u subotu navečer koncertom „Orkestra 100 violina”

Koncertom “Orkestra 100 violina” zatvoreno 24. Osječko ljeto kulture

Najveći kulturni događaj na istoku Hrvatske, Osječko ljeto kulture, nakon više od dva mjeseca završilo je u subotu navečer koncertom Više…

Programi 24. Osječkog ljeta kulture se nastavljaju sve do 31. kolovoza, a detaljnije najavljujemo sljedeća događanja u idućih nekoliko dana

Najava događanja na Osječkom ljetu kulture

Programi  24. Osječkog ljeta kulture se nastavljaju sve do 31. kolovoza, a detaljnije najavljujemo sljedeća događanja u idućih nekoliko dana: Srijeda, Više…

Najavljujemo događanja u sklopu Osječkog ljeta kulture ovaj tjedan 31.7.-3.8.

Najava događanja na Osječkom ljetu kulture 31.7.-3.8.

Srijeda, 31.7./20.00 sati/ Mala dvorana Kulturnog centra Osijek – Plesni tjedan OLJK-a završavamo premijerom autorske plesne predstave “INSTANT” plesne umjetnice i Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Na sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije vijećnici dali svoju suglasnost za ovu vrijednu investiciju, a time su stvoreni svi preduvjeti za današnje potpisivanje ugovora između predstavnika Muzeja i izvođača radova

Potpisan ugovor za energetsku obnovu Muzeja likovnih umjetnosti

Najljepše arije i dueti iz najpoznatijih opera: Figarovog pira, Cosi fan tutte, Pikove dame, Madame Butterfly, Turandota, Carmen, Samsona i Dalile ili Lakme, „orit“ će se Panonskim ciklusom i slavonskom ravni

[KONCERT] Riječka operna priča u Kulturnom centru Osijek i Kopačkom ritu

Slavonsko tamburaško društvo „Pajo Kolarić“ osnovano je 21. ožujka 1954. godine i nosi ime glazbenog skladatelja Paje Kolarića

Postani Pajevac!