ŽIVOT

[NAJAVA] Festival tista vas ponovno zove u srce baranje

Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine koje ćete moći kušati na festivalu na kojem će se okupiti podunavski majstori tista iz Baranje i Bačke.

Objavljeno 06.05.2024
Matija Ivanković

Postaje već tradicionalno – prvi vikend u lipnju u drvoredu ispred crkve sv. Petra i Pavla u Topolju čekaju vas Festival tista i Baranjski bećarac!

Četvrto izdanje Festivala tista održat će se 1. lipnja 2024. u drvoredu ispred crkve sv. Petra i Pavla u Topolju od 16 sati nadalje. Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine koje ćete moći kušati na festivalu na kojem će se okupiti podunavski majstori tista iz Baranje i Bačke.

Prikazat će se i stari zanati, od izrade bušala, klompi, ribarskih mreža do slika i suvenira od slame. Festival tista dio je Baranjskog bećarca stoga će nakon smotre folklora nastaviti šokačko veselje do dugo u noć. Više detalja uskoro, za sada spomenimo kako će se i ove godine jela moći degustirati samo uz festivalski glineni tanjur, kojeg su ove godine ispekli x4 u odnosu na prošlu godinu

Važnost ove manifestacije, uz organizatore i pokrovitelje prepoznali su i brojni gosti koji u Baranju i ove godine stižu iz Hrvatske, Mađarske i Srbije, a koji će svoj doprinos dati tradicionalnim plesom, pjesmom i gastronomijom podunavskih Hrvata.

Ima li bolje pozivnice da i Slavonci i Baranjci vikend provedu pod prekrasnim, baranjskim nebom?

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U opuštenoj atmosferi domaće radinosti, gosti će imati priliku probati jela poput čipsa od šarana, fiš paprikaša, perkelta od soma s domaćom tjesteninom, šarana na rašljama, uz neograničenu ponudu lokalnih vina Gerštmajer

“Večera kod Stipe” u Villi Stipino: Autentično Baranjsko Iskustvo

Villa Stipino u Čemincu uskoro otvara svoja vrata za “Večeru kod Stipe”, jedinstven gastronomski doživljaj koji nudi ljubiteljima hrane priliku Više…

Ribarski dani u Kopačevu započeli su 1998. godine kada su mještani Kopačeva odlučili svijetu pokazati kakav je bio život u naselju uz vodu, kada se veći dio mještana još bavio ribarstvom

U Kopačevu otvoreni 26. Ribarski dani

U večernjim satima 13. rujna 2024. godine otvoreni su 26. Ribarski dani u Kopačevu, a unatoč lošem i hladnom vremenu Više…

Sunce, povjetarac i  bogatstvo prirode te ugodni domaćini na svakoj od 14 eno i gastro postaja predstavili su Baranju posjetiteljima iz svih krajeva Hrvatske od kojih su, uz stalne zaljubljenike, u posebnosti Baranje mnogi prvi put sudjelovali na Baranja Wine & Walk

[FOTO] Manifestacija Baranja Wine & Walk 2024. istaknula svu raskoš ljepote Baranje

Osma manifestacija Baranja Wine & Walk potvrdila je da se Baranja uz posjet vinskim i gastro perjanicama ovog kraja Hrvatske  Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Radionica je namijenjena mladima koji žele steći nova znanja, inspirirati se i aktivno sudjelovati u stvaranju pozitivnih promjena

Srce za promjenu – Poziv mladima

Ova neobična pekarska delicija, koja je već neko vrijeme glavna zvijezda svjetskih društvenih mreža, nije samo oku privlačna, već obećava i pravu eksploziju okusa

Probali smo cube kroasan: Viralni hit koji je osvojio svijet, stigao je u Mlinar!

Cilj akcije je skrenuti pozornost vozačima na važnost tehničke ispravnosti vozila jer je vozilo uz vozača i cestu ključan čimbenik sigurnosti

Dani tehničke ispravnosti vozila