ŽIVOT

[NAJAVA] Festival učeničkih igrokaza POZOR! Plivamo na sceni 12

Od ove godine festival je nacionalan, te će petominutni igrokazi POZOR! Plivamo sceni izvesti osnovnoškolske dramske skupinae iz cijele Hrvatske!

Objavljeno 15.05.2023
Darija Kovačić

Dječji kreativni centar DOKKICA organizira 12. Festival učeničkih igrokaza POZOR! Plivamo na sceni koji će se održati 19. i 20. svibnja 2023. u Osijeku.

Nakon dobivenog Priznanja Hrvatskog centra za dramski odgoj za kontinuirani rad na razvijanju dramskog i scenskog stvaralaštva djece i mladeži u lokalnoj zajednici te posebno za pokretanje i održavanje Festivala petominutnih igrokaza POZOR! Plivamo sceni, DOKKICA je odlučila sudjelovanje na Festivalu omogućiti osnovnoškolskim dramskim skupinama iz cijele Hrvatske, čime je Festival podignut na nacionalnu razinu.

Svi ovogodišnji prijavljeni igrokazi predstavljeni su na virtualnoj pozornici DOKKICE: https://festivalpozor.com/virtualna-pozornica-2023/, a prosudbeno povjerenstvo Festivala 2023. odabralo je (6) igrokaza za nastupe uživo 20. svibnja u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku, s početkom u 17 sati.

Prosudbeno je povjerenstvo Festivala 2023. u sastavu dramskih pedagoginja Stele Macakanja-Baćić, Željke Župan Vuksan i Ane Škaro te akademskih glumaca Nikole Radoša, Filipa Severa i Nine Vidan odabralo 6 (šest) igrokaza za izvedbe uživo u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku 20. svibnja 2023. godine.

Odabrani igrokazi su:
1. Oblak čvoraka, Osnovna škola Vladimira Becića, Osijek
2. Crvenkapica, Osnovna škola Vladimir Nazor, Čepin
3. Ljepota je svuda oko nas, Osnovna škola Višnjevac, Višnjevac
4. Tri jegulje, Osnovna škola Sesvete, Sesvete
5. Stara vura, Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara, Virje
6. Što je život, nego fantazija, Osnovna škola Mate Lovraka, Kutina

Svim sudionicima i mentorima bit će dodijeljena priznanja za dramska ostvarenja u Festivalu, dok će učenici i mentori odabranih igrokaza sudjelovati i u organiziranim popratnim aktivnostima i revijalnom dijelu Festivala u Kazalištu u Osijeku te će im se dodijeliti Nagrada Ribica za određenu kategoriju, koju dodjeljuje prosudbeno povjerenstvo Festivala.

Zbog aktualnih problema vezanih uz mentalno zdravlje djece koji su u porastu, ovogodišnji smo Festival odlučili posvetiti temi mentalnog zdravlja, tako da su mentori s učenicima stvarali igrokaze na tu temu. Učenje o mentalnom zdravlju putem umjetnosti odličan je pristup u poučavanju učenika, a uz priliku javnog progovaranja o toj temi u nastupima učenika, pomoći ćemo u promicanju vrijednosti brige za mentalno zdravlje djece. Uz Nagradu Ribica, koju dodjeljuje prosudbeno povjerenstvo Festivala, dodjeljuju se i Nagrada za najbolji igrokaz prema odabiru mentora i učenika – sudionika Festivala 2023. te Nagrada publike prema najvećem broju pregleda igrokaza.

Do 2022. godine u Festivalu su izvedena 129 učenička igrokaza u kojima je sudjelovalo 1237 učenika. Proteklih godina članovi prosudbenog povjerenstva bili su glumci i članovi ansambla Kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku Aleksandra Colnarić, Areta Ćurković, Lidija Helajz, Snježana Ivković, Inga Šarić, Edi Čelić, Đorđe Dukić, Tihomir Grljušić, Lidija Kraljić, Zvjezdana Bučanin, kao i dramske pedagoginje Maša Rimac Jurinović, Stela Macakanja-Baćić i Ana Škaro, Ivan Kristijan Majić, redatelj i dramski pedagog te dr. sc. Vlado Krušić, dramski pedagog, redatelj i osnivač Hrvatskoga centra za dramski odgoj, te akademski glumci Nikola Radoš, Filip Sever i Nina Vidan.

Ove godine na Festival je prijavljeno 19 igrokaza, a uz male izvođače šest odabranih igrokaza iz šest osnovnih škola, na daskama Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku 20. svibnja, u popratnom zabavnom scenskom dijelu programa, nastupit će i mladi dramci Dramskog studija Dramoplov iz DOKKICE pod vodstvom mentorice Ane Škaro, Dramskog studija Kulturnog centra Osijek pod vodstvom mentorice Stele Macakanja-Baćić, mali glazbenici iz DOKKICE pod vodstvom mentora Stjepana Vrečka, glazbeni teen band Uholaže te plesačice Plesnog studija Wings.

Program dvodnevnog Festivala započet će 19. svibnja u 17 sati u Sretnom dvorištu DOKKICE, kada će Sara Krpan izvesti festivalsku himnu, nakon čega slijedi otvorenje Festivala, predstavljanje dramskih skupina odabranih igrokaza za nastupe uživo na maloj pozornici DOKKICE, glumački performans i druženje s glumcem Tonijem Leakovićem te okrugli stol s djecom – sudionicima Festivala pod vodstvom dramske pedagoginje Ane Škaro.

Više o ovogodišnjem Festivalu na https://festivalpozor.com/o-festivalu-2023/.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Roditelji se često pronalaze u situaciji ispravljanja negativnih obrazaca ponašanja kroz različite oblike kazni. Griješe li u tome? Trebaju li nam kazne da bismo odgojili dijete?

Dokkica – poziv na besplatno predavanje za roditelje, “Nagrade i kazne”

Svako naše ponašanje ima posljedice. Djeca, nakon treće godine života, postepeno postaju sve svjesnija kako dobra i očekivana ponašanja dovode Više…

U novom izdanju projekta pokrenut je podcast o supetatama koji vodi Ines Novak, voditeljica projekta i predsjednica DOKKICE. Uz podcast DOKKICA organizira proslavu Dana očeva u DOKKICI 19. ožujka od 16.00 do 17.30 sati za koju priprema zabavne aktivnosti za cijelu obitelj.

DOKKICA nastavlja s promicanjem aktivnog očinstva podcastom I TATA JE VAŽAN

Nakon tri godine uspješne provedbe projekta DOKKICA je odlučila nastaviti s projektom I TATA JE VAŽAN uz financijsku podršku Središnjeg Više…

Prevencija se često čini kao utopija, ali se mnogi odgojno-obrazovni stručnjaci trude u svojim školama djelovati u smjeru prevencije, kao i rješavati slučajeve vršnjačkog nasilja, koje je u posljednjih par godina u naglom porastu

Dokkica – revija školskih programa i projekata prevencije vršnjačkog nasilja

Vršnjačko je nasilje, nažalost, svakodnevica, kako u školama tako i izvan njih. Prevencija se često čini kao utopija, ali se Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Do Festivala će svi posjetitelji moći najnormalnije doći bez obzira na strku oko nogometne utakmice u Gradskom vrtu :)

Predzadnji dan Panonskog festivala knjige u znaku književnosti i sporta

Hrvatski Crveni križ u sklopu projekta „POMOZI“ nastavlja s provedbom osposobljavanja pripadnika Županijskog interventnog tima

Projekt “POMOZI” Podrška i oblikovanje modaliteta odgovora na zajedničke izazove

Ovaj je projekt kroz infrastrukturne radove, zapošljavanje stručnog kadra i nabavku potrebne opreme osigurao izvaninstitucijsku podršku djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, unaprijedio proces deinstitucionalizacije, razvoj socijalnih usluga, podršku u zajednici djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Centar Klasje – održana završna konferencija projekta “Zaslužujemo najbolje”