SPORT

Najava najbogatijih europskih nogometnih klubova da osnivaju Superligu izazvala ljutite reakcije

Schinas: "Ne dolazi u obzir da europski model sporta bude rezerviran za nekoliko bogatih i moćnih klubova, to bi dovelo do uskraćivanja potpore amaterskom nogometu"

    Objavljeno 20.04.2021
    Ivona Amidžić

    Projekt Superlige, čije su osnivanje najavili najbogatiji europski nogometni klubovi, u suprotnosti je s europskim vrijednostima “različitosti” i “uključivosti”, ocijenio je potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas na Twitteru.

    “Moramo braniti europski model sporta utemeljen na vrijednostima, na različitosti i uključivosti. Ne dolazi u obzir da bude rezerviran za nekoliko bogatih i moćnih klubova koji žele prekinuti veze” s nacionalnim savezima, napisao je Schinas, povjerenik za promicanje europskog načina života.

    Prekid veza sa savezima doveo bi do uskraćivanja potpore amaterskom nogometu, ustvrdio je Schinas.

    “Univerzalnost, uključivost i različitost su ključni elementi europskog sporta i našeg europskog načina života”, istaknuo je povjerenik.

    Dvanaest bogatih europskih klubova postiglo je u kasno u nedjelju dogovor o osnivanju novog nogometnog natjecanja Superlige u kojoj bi sudjelovalo 20 klubova, izvijestio je Real Madrid čiji je predsjednik izabran za čelnog čovjeka tog natjecanja.

    U tom novom natjecanju sudjelovali bi španjolski Real Madrid, Barcelona i Atletico Madrid, zatim engleski Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, te talijanski Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača.

    Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči te premijerne sezone, premda nije navedeno iz kojih bi država bili.

    Najava najbogatijih europskih nogometnih klubova da osnivaju europsku Superligu izazvala je ljutite reakcije, a francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanski premijer Boris Johnson osudili su taj potez.

    Potez su osudili nacionalni savezi, nacionalne lige triju zemalja i sama UEFA, koja je najavila kazne, tj. izbacivanje svih navedenih klubova iz njezinih natjecanja. Bijesne su i navijačke udruge Cheleseja, Arsenala i Tottenhama.

    (Hina)

    foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Policija će snimati prije, tijekom i poslije utakmice, ulazi u stadion bit će otvoreni od 18 sati. Na snazi će biti posebna sigurnosna procedura te posebna regulacija prometa na prilazima stadionu

    Nogometna utakmica između Hrvatske i Turske u Opus Areni

    Na stadionu Opus Arena u četvrtak, s početkom u 20,45 sati, odigrat će se nogometna utakmica Europskih kvalifikacija za EURO Više…

    U srazu FC Vorskla (UKR) i FC Flora Talinn (EST) pobjedu su ostvarile Ukrajinke, a u dvoboju između domaćina SFK 2000 Sarajevo i ŽNK Osijek slavile su naše Osječanke!

    UEFA Liga prvakinja: Osječanke izborile finale!

    Na stadionu ‘Asim Ferhatović Hase’ u Sarajevu (BiH), u srijedu, 6. rujna odigrane su prve dvije utakmice kvalifikacijskog turnira UEFA Više…

    NK Osijek pokazao je prepoznatljivu upornost i organiziranu igru, dok je HNK Gorica pokazala svoju napadačku snagu i dinamičan stil nogometa

    NK Osijek trijumfirao nad HNK Goricom, Tomas: zadovoljan sam što nismo primili pogodak

    Nogometni entuzijasti imali su uzbudljiv prikaz vještine, odlučnosti i timskog rada 20. kolovoza 2023. kada je NK Osijek došao do Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska u Parizu imati dva gimnastičara, s obzirom na to da je Tin Srbić ranije uspio u tome

    Aurel Benović izborio Olimpijske igre u Parizu!

    Zaslužio je to Marin odličnim nastupima i ove sezone, pa se zasluženo našao na popisu hrvatskih reprezentativaca za njegovo dosad najjače natjecanje.

    Županović će nastupiti na Svjetskom prvenstvu!

    Mačevalački klub Dmitar Zvonimir Osijek uživa status ponajboljeg organizatora mačevalačkih natjecanja kako u zemlji tako i u cijeloj regiji

    7. Osijek Fencing Cup ponovo okuplja mačevalačku elitu u 7 kategorija: U9, U11, U14 EFC, U17, U21, seniori i veterani