KULTURA

[NAJAVA] Oscans – festival urbane kulture (PROGRAM)

Nakon što je prošlogodišnji Oscans prošao odlično, uz puno grafitera koji su oslikavali stare autobuse i tramvaje na Trgu Ante Starčevića, ove su se godine iz organizacije festivala odlučili promijeniti lokaciju, ali program je još bogatiji

Objavljeno 06.06.2024
Darija Kovačić

Ove subote 08. lipnja, na livadi kod Zdenca, održava se još jedno izdanje OSCANS-a – festivala urbane kulture. 

Nakon što je prošlogodišnji Oscans prošao odlično, uz puno grafitera koji su oslikavali stare autobuse i tramvaje na Trgu Ante Starčevića, ove su se godine iz organizacije festivala odlučili promijeniti lokaciju, ali program je još bogatiji.

Oscans, festival urbane kulture održava se u subotu, 08. lipnja na livadi kod Secesijskog Zdenca (Šetalište kardinala Franje Šepera) s početkom u 10 sati. “Cijeli program počinje s radionicom crtanja grafita koje će voditi Matija i Alen, autori knjige Blackbook Croatia (knjiga koja po prvi put objedinjuje radove gotovo cjelokupne graffiti scene u Hrvatskoj). Za radionicu je već prijavljeno više od 80 sudionika svih dobnih skupina.” ističe Marko Ivaniš, organizator festivala. Organizatori donose još jednu zanimljivu radionicu koju će od 13 do 15 sati voditi Željka Fuderer Levak, profesorica i street art umjetnica iz Osijeka koja će sa sudionicima radionice ukrašavati sprejevima odjevne predmete te će sudionici izrađivati vlastite stickere.

Ovakav festival vrlo je važan za grad Osijek i cijelu županiju, jer potiče i jača urbanu kulturu, umjetnost i kulturne industrije. “ Ovakvi događaji su potrebni gradu Osijeku, kao gradu urbane kulture. Sve više mladih se počinje baviti nekom vrstom street art umjetnosti, dok su graffiti još uvijek broj jedan. Važno je pokazati mladima da se mogu okušati i u ovom vidu izražavanja.” ističe Mario Krešo (Sugar Factory) partner i suorganizator festivala.

Glavni dio festivala počinje u 15 sati, kada će se na jednom mjestu okupiti 20 umjetnika iz 4 zemlje (Mađarska, Slovenija, Srbija i Hrvatska) koje će sudjelovati na graffiti jamu. Umjetnici će crtati u timovima (jedan tim će biti sačinjen od 4 umjetnika) na zadanu temu koju će dobiti tek u 15 sati. Od 15 do 16 sati imat će vremena za crtanje skice, a od 16 do 20 sati će trajati graffiti jam natjecanje. Svi imaju jednaku temu, jednake boje za crtanje i jednako vrijeme. Vjerujemo kako će nakon toga nastati izvrsni radovi.

Željka Fuderer Levak ističe kako graffiti nisu samo za mušku populaciju, te ohrabruje i žensku populaciju da se ohrabri i slobodno okuša u ovoj vrsti umjetnosti. Kako Željka kaže – “Nekada sami sebi namečemo ograničenja, a možemo puno više od toga”.

Tijekom cijelog dana na livadi kod Zdenca biti će organizirana chill zona sa hranom i pićem, ali i razne igre za djecu i odrasle. Za sve one koji se nisu uspjeli prijaviti na radionice, organizatori su osigurali Kids Corner u kojem će se tijekom cijelog dana djeca moći okušati u crtanju graffita.

Marko poziva sve posjetitelje da slobodno ponesu svoje dekice, kućne ljubimce, djecu, velike i male jer festival je otvoren za sve dobne uzraste.

U 21 sat počinje FUK After party gdje će sve posjetitelje zagrijati urbani ritmovi DJ Umba i DJ Marushke. 

Satnica događaja:

10:00 -12:00 – POSCA graffiti radionica

13:00 – 15:00 – Radionica crtanja na odjeću i izrade stickera

12:00 – 16:00 – radionice i aktivacije
14:30 – okupljanje umjetnika
15:00 –  podjela sprejeva i teme graffiti jama
16:00 – 20:00 –  graffiti jam
21:00 – FUK After

Više informacijahttps://www.facebook.com/events/3875444226019408

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Najavljujemo ovotjedna događanja (23.7.-27.7.2024.) na 24. Osječkom ljetu kulture

Najava ovotjednih događanja na Osječkom ljetu kulture

Najavljujemo događanja na Osječkom ljetu kulture u petak, 19.7. i subotu, 20.7., pogledajte što nas očekuje ovaj vikend...

Petak i subota na OLJKu, najava događanja

Osječki film "Frka" osvojio je drugo mjesto po glasovima publike i posebno priznanje Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača

[VIDEO] SENZACIJA Pulskog festivala: Osječka “FRKA” uvjerljivo druga prema glasovima publike na 71. Pula film festivalu