KULTURA

Najava ovotjednih događanja na Osječkom ljetu kulture

Najavljujemo ovotjedna događanja (23.7.-27.7.2024.) na 24. Osječkom ljetu kulture

Objavljeno 23.07.2024
Darija Kovačić

Najavljujemo Vam  ovotjedna događanja (23.7.-27.7.2024.) na 24. Osječkom ljetu kulture:

Utorak, 23.7./20.00 sati / Sakuntala park/ Književne večeri OLJK-a: PORTRET UMJETNICE-MONIKA HERCEG
Razgovor s Monikom Herceg moderira Ivana Šojat / Pjesme čita: Antonia Mrkonjić.

Ulaz SLOBODAN.

Nakon poezije Tina Ujevića, Književne večeri Osječkog ljeta kulture nastavljamo Portretom umjetnice Monike Herceg.  Ako tražimo istinske zvijezde  hrvatske književne scene,  Monika Herceg je upravo to  – imenom, likom, djelima, književnom „plodnošću“ i aktivizmom.   Ona je pjesnikinja, dramatičarka, prozaistica, urednica, dobitnica najvažnijih pjesničkih nagrada od svojih književnih početaka i prvih rukopisa (Nagrada Goran za mlade pjesnike, Kvirinove nagrade za mlade pjesnike, nagrade Fran Galović , nagrade Slavić…)   pa sve do danas kad je doslovno, pa i simbolički „Europska pjesnikinja slobode“. „Europski pjesnik slobode“ književna je nagrada, festival poezije i izdavački serijal koji se organizira i dodjeljuje bijenalno, a Herceg ju je dobila 2022. za svoju zbirku Lovostaj te tako postala najmlađa dobitnica u njezinoj povijesti.  Njezine pjesme objavljene su u različitim časopisima i prevedene na desetak jezika, a članica je uredništva časopisa Poezija Hrvatskog društva pisaca i urednica u istoimenoj biblioteci.

Monika Herceg osobno u razgovoru s Ivanom Šojat predstavit će se publici Osječkog ljeta kulture u utorak, 23. srpnja s početkom u 20.00 sati u Sakuntala parku, a njezine pjesme u maniri pravih večeri poezije čitat će osječka glumica Antonia Mrkonjić.

16.04.2022., Zagreb- Pjesnikinja Monika Herceg.Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Utorak, 23.7./ 21.00 sat/ Plato ispred Kulturnog centra Osijek – Koncert “FRENCH TOUCH” Elvis Stanić Trija ( Elvis Stanić, harmonika/ Spartac Črnjarić, gitara/ Darko Mihelić, kontrabas)

Ulaz SLOBODAN.

Osječko ljeto kulture u utorak, 23.srpnja donosi vam koncert Elvis Stanić trija na platou ispred Kulturnog centra Osijek s početkom u 21.00 sat. Ulaz SLOBODAN.

„French Touch“ novi je glazbeni projekt jednog od ponajboljih hrvatskih multiinstrumentalista Elvisa Stanića. Priznat u gitarističkom svijetu, u ovom se projektu predstavio i kao vrsni harmonikaš, a uz sebe je okupio ekipu jednako vrhunskih glazbenika: Spartaca Črnjarića na gitari te Darka Mihelića na kontrabasu. Kombinacijom jedinstvenog zvuka harmonike, gitare i kontrabasa, Trio kroz energičnu, očaravajuću i nadahnutu glazbu publiku vodi u šetnju pariškim ulicama, poziva ju na tango u Buenos Airesu, propituje južnoameričku senzualnost, kao i neobuzdanu radost francuskog „joie de vivre“.

Vrhunsko umijeće umotano u elegantnu fuziju tanga, jazza, francuske šansone i valcera očekuje vas u glazbenom programu i ljetnoj večeri 24. Osječkog ljeta kulture u utorak, 23.7. u 21.00 sat na platou ispred Kulturnog centra, uz slobodan ulaz.

Četvrtak, 25.7. / 21.00 sat/ Dvorište Stare pekare – kazališna predstava D. Shinera: KOMIK MOTION/  Koprodukcija Teatra Exit, Triko Cirkus Teatra i Ivana Đuričića / Režija: David Shiner
BESPLATNE ULAZNICE preuzimaju se na porti Kulturnog centra od ponedjeljka do subote 7-23 sata.

DAŠAK BROADWAYA U OSIJEKU- NA OLJK NAM STIŽE JEDAN OD NAJVEĆIH ŽIVUĆIH KAZALIŠNIH KLAUNA NA SVIJETU DAVID SHINER S PREDSTAVOM
„KOMIK MOTION“!

Na 24. Osječko ljeto kulture u četvrtak, 25. srpnja s početkom u 21.00 sat stiže nam predstava „Komik Motion“ s jednim od najvećih živućih kazališnih klauna na svijetu, zvijezdom velikog Cirque du Soleila, dobitnikom broadwyskog Tonyja i redateljem Davidom Shinerom!
Predstava je nastala u koprodukciji Teatra Exit, Triko Cirkus Teatra i Ivana Đuričića, a riječ je o komediji fizičkog teatra namijenjenoj svima, jer glumci u predstavi govore isključivo pokretom tijela praćenim zvučnim efektima i dobrom glazbom. David Shiner u predstavi i glumi, a osim njega na pozornici će vas (doslovno) zabavljati Bojan Ban, Ivan Đuričić, Iskra Jirsak, Domagoj Ivanković, Nikolina Majdak/Irena Tereza Prpić i Iva Peter Dragan.

Predstava je na rasporedu OLJK-a u četvrtak, 25.07. u 21.00 sat u Dvorištu Stare pekare. Ulaz je besplatan, ali je potrebno preuzeti besplatne ulaznice za predstavu na porti Kulturnog centra Osijek u njezino radno vrijeme (Ponedjeljak-subota 7-23 sata). Ulaz na predstavu bez ulaznice neće biti moguć. Ulaznice će biti dostupne na porti KC-a pet dana prije predstave, dakle, počevši od subote, 20.7.

Osječka publika u sklopu Osječkog ljeta kulture sada ima priliku na kojoj bi joj pozavidjele i svjetske metropole –  uživati u ovoj slapstick komediji koju je režirao i u kojoj igra, svjetski majstor klaunerije David Shiner.

Kroz niz naoko nepovezanih situacija s brojnim različitim likovima Shiner i njegovi klaunovi će vas nasmijati do suza. Natjerat će vas i da prihvatite da smo svi ljudi koji griješe i da je život ljepši ako čovjek sam sebe ne doživljava preozbiljno.

U ovoj slapstick komediji mogu uživati svi, nema ježične barijere jer je predstava neverbalna, a glavni lik je kazališni klaun. Iz Teatra Exit poručuju da zaboravite one klaunove koji dolaze uz burgere, kao i predrasudu da su klaunovi samo za djecu!

Predstava sadrži i scene Davida Shinera koje su bile sastavni dio predstava Cirque du Soleila i Shinerovih brodvejskih predstava koje su obišle svjetske pozornice i zaradile neke od najvećih kazališnih nagrada, uključujući i prestižnu brodvejsku nagradu Tony.

Dašak Broadwaya stiže i u Osijek!
Predstava nije primjerena mlađima od 13 godina.

David Shiner počeo je kao zabavljač na ulicama Pariza, a 1990. prvi put surađuje sa Cirque du Soleilom kao izvođač i jedan od autora na predstavi Nouvelle Expérience koja je proslavila tu kompaniju. Za najpoznatiji cirkus na svijetu režirao je dvije predstave. Jedna od njih je „Kooza“ koja još uvijek igra, a kako je premijeru doživjela 2007. godine trenutno je najdugovječnija “touring” predstava Cirque du Soleila. Na Broadwayu je s dugogodišnjim kazališnim partnerom Billom Irwinom postavio i igrao autorske projekte Fool Moon i Old Hats, a za prvu su dobili i prestižnu nagradu Tony. Ljubitelji mjuzikla poznaju ga po ulozi Mačka u šeširu u originalnoj brodvejskoj postavi mjuzikla Seussical. Već više godina je stalni predavač na Theater Akademie August Everding u Münchenu.
David Shiner je prvi brodvejski redatelj koji režira u Hrvatskoj od osamostaljenja 1990. godine.

Petak, 26.7./ 21.00 sat/Krovna terasa Kulturnog centra Osijek- projekcija filma “ZLO NE POSTOJI” ( Japan, 2023.) / Trajanje: 106′
Ulaz SLOBODAN.

Filmske večeri Osječkog ljeta kulture na krovu Kulturnog centra započinju, ili bolje rečeno nastavljaju se, projekcijom nagrađivanog japanskog filma „ZLO NE POSTOJI“ u petak, 26. srpnja s početkom u 21.00 sat. Ulaz je slobodan. Zamjenska lokacija u slučaju kiše je Mala dvorana Kulturnog centra Osijek.

Cijenjeni japanski redatelj Ryûsuke Hamaguchi, najpoznatiji po Oscarom nagrađenom filmu Drive My Car (2022.), donosi meditativno promišljanje o neiscrpnoj temi iskorištavanja prirode u svrhu zarade. Film je premijerno prikazan na festivalu u Veneciji gdje je ovjenčan Zlatnim lavom za najbolji film.

Takumi i njegova kćer Hana žive u malom šumskom selu Mizubiki u blizini Tokija te kao i brojne generacije prije njih vode skroman život u apsolutnom skladu s prirodom. Kada u Mizubiki dođu predstavnici tokijske tvrtke Playmode kako bi predstavili projekt izgradnje luksuznog glamping kampa u selu, mještanima je odmah jasno da će posljedice po njihovu zajednicu biti izrazito negativne. Predvođeni Takumijem, odlučuju se suprotstaviti projektu.

Trajanje filma je 1 sat i 46 minuta. Zamjenska lokacija u slučaju kiše: Mala dvorana Kulturnog centra Osijek.

„Kako sam redatelj kaže, rad na ovom projektu pomogao mu je rasteretiti se pritiska međunarodnog priznanja koji mu je donio prethodni film. I doista, proslavljeni filmaš gradi ovaj svijet povlačeći se, prihvaćajući da se tu na selu i život i filmovi kreću sporijim tempom – strpljivi kadrovi vožnje beskrajnim cestama Hirošime sad su još strpljiviji kadrovi koračanja beskrajnim šumama. „Zlo ne postoji otrežnjujuća“ je antikapitalistička parabola koja propituje koliko i optužuje, mudro upravljajući s oba impulsa.“ (www.humanrightsfestival.org)

ZLO NE POSTOJI
Žanr: drama
Redatelj: Ryûsuke Hamaguchi
Zemlja: Japan
Godina: 2023.
Trajanje: 106’
Uloge: Hitoshi Omika, Ryo Nishikawa, Ryuji Kosaka, Ayaka Shibutani

Subota, 27.7./ 11.00 sati / Mala dvorana Kulturnog centra Osijek – OLJKIĆ: Škola čarobnih životinja 2 (Njemačka, 2022.) / Sinkronizirani igrani film/ Uzrast: 7+
Ulaz SLOBODAN.

Subote prijepodne tijekom srpnja i kolovoza rezervirane su za programe OLJKIĆ-a, a u subotu, 27. srpnja s početkom u 11.00 sati u Maloj dvorani Kulturnog centra Osijek prikazujemo igrani film za djecu „Škola čarobnih životinja 2“. Film je adaptacija istoimene knjige nagrađivane dječje autorice Margit Auer.

Film je sinkroniziran na hrvatski jezik, a ulaz je slobodan.

 

Kao i u prvom filmu „Škola čarobnih životinja“ (prikazanom u sklopu OLJKIĆ-a prošle godine), i u drugom nastavku pratimo Idu i Bennija i izazove s kojima se susreću. Ida i Benni pohađaju neobičnu školu Winterstein, a u njoj učenici dobivaju čarobnu životinju koja im pomaže da se lakše nose s preprekama i izazovima. Osim toga, one su tu da im budu podrška i glas razuma kada je to potrebno.

Kako svaka školska godina nosi i nove izazove, tako se ove godine učenici moraju udružiti sa svojim čarobnim životinjskim prijateljima kako bi riješili zagonetku tajanstvenih rupa koje se pojavljuju na školskom dvorištu.

Usporedno, kreću pripreme i probe za kazališnu predstavu kojom će se obilježiti velika obljetnica škole Winterstein. Pred djevojčicom Idom nije nimalo lak zadatak: u svojoj novoj ulozi redateljice kazališne predstave, Ida mora odlučiti kome dodijeliti glavnu ulogu – vođi školske bande Helene ili sramežljivoj, ali talentiranoj Anna-Leni…

Trajanje filma: 103 minute

Subota, 27.7./11.00 sati/ Mala dvorana Kulturnog centra Osijek
ŠKOLA ČAROBNIH ŽIVOTINJA 2 (Njemačka, 2022.)

REŽIJA: Sven Unterwaldt Jr.

ŽANR: obiteljski, fantazija, avantura /Uzrast: 8+

GLUMCI: Emina Maier, Loris Sichrovsky, Lilith Julie Johna, Leonard Conrads, Emilia Pieske, Nadja Uhl, Justus von Dohnányi, Heiko Pinkowski, Milan Peschel, Marleen Lohse

GLASOVI: Rina Radmilov, Marta Simikić, Lora Simikić, Jan Kovačić, Goran Malus, Noa Zelenko, Magic Leon, Dražen Bratulić, Lana Blaće, Jadranka Krištof, Goran Vrbanić, Darko Janeš, Ana Ćapalija, Kristina Habuš, Nikola Nedić, Emina Pršić

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Dvorana nosi ime violinista i skladatelja Franje Krežme, velikog osječkog umjetnika druge polovice 19. stoljeća. Površinom od oko 1000 četvornih metara i s više od 400 sjedećih mjesta izgrađena je po najnovijim standardima i zahtjevima gradnje koncertnih dvorana

[FOTO] Koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a i pijanista Konstantina Krasnitskog svečano otvorena koncertna dvorana ,,Franjo Krežma”, prva u povijesti grada Osijeka

Koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije i pijanista Konstantina Krasnitskog, pod ravnanjem francuskog dirigenta Pascala Rophéa, u Osijeku je u petak navečer otvorena koncertna Više…

19. rujna daleke 1912. godine je u kinu Urania održana i prva javna projekcija prije 112 godina. Kino Urania vas poziva na proslavu rođendana

112. rođendan kina Urania: besplatna projekcija na otvorenju Rendez-vous au cinéma

19. rujna 1912. godine je u kinu Urania održana i prva javna projekcija. Kao poklon publici, u četvrtak 19.9. na Više…

Ne propustite pogledati novu sinkroniziranu avanturu Kao pas i mačka, filmsku adaptaciju bestselera Colleen Hoover Priča završava s nama i Marvelov hit ovoga ljeta Deadpool i Wolverine, dok su na programu Kino kluba nagrađivani festivalci Joan Baez: Ja sam glasna i Kako se poseksati

Najava prvih predstava i predavanje Maxa Igana u kinu Urania

Samo zato što ste tražili da ponovimo, Ana Poznanović i Ivan Šarić se vraćaju u kino Urania izvesti svoje najpoznatije Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Nemanja je global psych bend koji okuplja članove iz Pule i Zagreba inspiriran 70's afro kolumbijskom, turskom, tajlandskom & world glazbom

Nemanja u klubu Oxygene

Kći bana Teodora Pejačevića i barunice Elizabete Vay svojim je buntovnim duhom prkosila normama

Predstavljanje monografije o Dori Pejačević

Svaki četvrti pretplatnik je novi. Ova je činjenica vrlo poticajna i motivirajuća i za upravu i sve djelatnike kazališta, zahvaljujući kojoj još sigurnijim koracima kroče u novu, 118. kazališnu sezonu

U 118. kazališnoj sezoni HNK u Osijeku ček 30% više pretplatnika