ŽIVOT

[NAJAVA] popularno-znanstveni Otvoreni četvrtak na FFOS-u

FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku - Vječno vraćanje jednakog - Nietzscheova najznanstvenija ili najreligioznija misao?

Objavljeno 22.02.2024
Darija Kovačić

U četvrtak, 29. veljače 2024., održat će se šesto popularno-znanstveno događanje u sklopu 12. ciklusa Otvorenog četvrtka kao dijela projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku, naslovljeno Vječno vraćanje jednakog – Nietzscheova najznanstvenija ili najreligioznija misao?, koje će održati izv. prof. dr. sc. Boris Bosančić.

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost. Predavanje će se prenositi i preko YouTube-kanala Otvorenog četvrtka, pri čemu će biti omogućeno sudjelovanje u raspravi putem chata.

O PREDAVANJU:

Nietzscheova misao o „vječnom vraćanju“ ili „vječnom povratku jednakog“ jedna je od njegovih najintrigantnijih i najzagonetnijih misli. Možemo li tu „najznanstveniju od svih hipoteza“, kako ju je sam opisao, razmatrati u znanstvenom duhu, unatoč njezinoj racionalnoj neshvatljivosti, te uzeti u obzir njezine religijske implikacije, usprkos njezinoj egzistencijalnoj neizdrživosti i autorovoj proklamaciji smrti Boga? To su samo neka od pitanja koja će biti postavljana u ovom predavanju. Predstavljajući tu ideju kao „misao svih misli“, Nietzsche provocira duboko promišljanje o cikličnosti postojanja i njegovoj suštinskoj vrijednosti. U uvodu predavanja bit će pružen osvrt na Nietzscheov životni put i evoluciju njegovih ideja (kroz ranu, srednju i kasnu mislilačku fazu), koji pruža temelj za razumijevanje geneze ideje „vječnog vraćanja jednakog“, a koja se kristalizira tijekom njegove srednje mislilačke faze. Središnji dio izlaganja bit će posvećen dubokom jazu između racionalne neshvatljivosti i egzistencijalne neizdrživosti koji koncept „vječnog vraćanja jednakog“ za sobom povlači i Nietzscheovih pokušaja da toj misli pruži znanstveno i religijsko-teološko utemeljenje. Zaključni dio izlaganja bavit će se odnosom između koncepta „vječnog vraćanja jednakog“” i Nietzscheove ideje „volje za moći“ koja dominira njegovom kasnom mislilačkom fazom. Sučeljavanjem tih dviju temeljnih, nesvodivih misli ilustrira se kompleksnost Nietzscheove filozofije te upućuje na unutarnji sukob koji je, pored drugih čimbenika, doveo do Nietzscheova intelektualnog i psihičkog sloma, pružajući uvid u dinamičan i često kontradiktoran svijet njegova mišljenja.

O PREDAVAČU:

Boris Bosančić strojarski je inženjer i doktor informacijskih znanosti koji se prepoznaje prema svojim multidisciplinarnim interesima, a posebice onima usmjerenima na filozofiju i književnost. Diplomirao je na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu 1996. i jedno vrijeme radio kao inženjer održavanja u tvornici „Đuro Đaković“. U Gradskoj knjižnici Slavonski Brod zapošljava se 2001. te iste godine upisuje izvanredni studij Bibliotekarstva na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koji dovršava 2003. Magistrirao je također na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2009., a doktorirao na Sveučilištu u Zadru 2011. Od 2005. radi na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku, gdje trenutno zauzima poziciju izvanrednog profesora. Književni roman U zemlji Plavog noja objavio je 2015. u izdanju Naklade Breza, filozofsku knjigu (Post)ničeancije: nesuvremena razmatranja jednog ničeanca, posvećenu njemačkom filozofu Friedrichu Nietzscheu, 2021. u izdanju TIM Pressa te znanstvenu knjigu Informacija u teoriji 2023. u izdanju Naklade Ljevak.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost

[NAJAVA] FUZ&JA – Politički izbori i strukturna polarizacija hrvatskog društva

U četvrtak, 28. ožujka 2024., održat će se sedmo popularno-znanstveno događanje u sklopu 12. ciklusa Otvorenog četvrtka kao dijela projekta Više…

22.11. u srijedu održat će se popularno-znanstveno događanje u okviru projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku, naslovljeno 130 godina Parčićeva misala (1893.–2023.)

FFOS: Najava radionice i izložbe 130 GODINA PARČIĆEVA MISALA (1893.–2023.)

U srijedu, 22. studenoga 2023., održat će se popularno-znanstveno događanje u okviru projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku, Više…

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18.30 sati te je otvoreno za javnost

Izazovi baštine – o retfalačkoj zbirci grofovske obitelji Pejačević

U četvrtak, 23. veljače 2023., održat će se šesto popularno-znanstveno događanje u sklopu 11. ciklusa Otvorenog četvrtka kao dijela projekta Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje