ŽIVOT

[NAJAVA] Svibanj i lipanj u znaku hedonizma, festivala piva i vina

Slijedećih tridesetak dana u Osijeku i okolici možemo sudjelovati na zaista puno pivskih i vinskih festivala, događanja i evenata. Donosimo vam pregled svih događanja!

Objavljeno 10.05.2023
Mihael Šilac

Slijedećih trideset dana zaista imamo zanimljiv hedonistički mjesec i mnoga fina događanja 🙂 Da ne duljimo previše, za vas smo pripremili pregled svega što u Osijeku i okolici možete posjetiti a vezano je uz festivale i evente koji uključuju fina vina, klopu i ugodno življenje.

Evo što nas sve očekuje:

Festival sira & vina 2023.
13. svibnja (subota) – Valpovo

Pred nama je dugo očekivani eno-gastronomski događaj FESTIVAL SIRA & VINA 2023. koji će se održati u subotu, 13. svibnja 2023. godine s početkom @18:00 sati u sklopu velebnog valpovačkog dvorca Prandau-Normann u Valpovu! Renomirani sirari i vinari iz regije, kulinarski show by Chef Tomica Đukić, zvuci Mediterana, funka, disca i elektronske glazbe uz svjetlosne instalacije ugodne oku, savršen su razlog za posjet ČETVRTOM po redu FESTIVALU SIRA & VINA u VALPOVU!

Facebook event: www.facebook.com/events/936762517744253

GLAZBENI PROGRAM:
• BERNARDA BOBOVEČKI ACOUSTIC
• VANJA & NEŠVIL FUNK
• NENO BELAN & FIUMENS
• DJ G-FORCE
Organizatori: Grad Valpovo, Turistička zajednica Grada Valpova, Udruga Karašicka Republika

Wine & Walk Osijek 2023.
19. svibnja (petak) – Osijek

Dragi vinoljupci i kulturisti, pridružite nam se 19. i 20. svibnja na Osijek Wine and Walku – jedinstvenoj urbanoj manifestaciji u Hrvatskoj!
Okružen poznatim vinorodnim regijama, Osijek je kao urbana sredina oduvijek bio vinsko i sajamsko središte Slavonije i Baranje. Upravo je zato grad na Dravi savršeno mjesto za jedinstvenu urbanu inačicu wine and walk koncepta u Hrvatskoj.
Ova dvodnevna manifestacija nudi vam Masterclass pod nazivom „Wein šmekeraj“ na kojem ćete degustirati i saznati više o novim vinima u ponudi osječkih vinara te čuti male tajne posluživanja i korištenja vina kao podloge za neka druga pića.
Zanimljive lokacije uključene u rutu urban Wine and Walka omogućit će vam šetnju gradom laganim tempom u kojoj ćete obići kulturno-povijesne znamenitosti i parkove, uživati u eno-gastronomskoj ponudi te glazbenim i interaktivnim sadržajima. Kako vam ova gradska ruta ne bi bila prekratka, pripremite se za Urban Wine Party.
Ukratko, vinski doživljaj za pamćenje!
• 19. 5. 2023. u 19 sati “Wein šmekeraj” u Arheološkom muzeju Osijek
• 20. 5. 2023. Osijek Wine and Walk start na Trgu Ante Starčevića
Okupljanje sudionika za Osijek Wine and Walk i preuzimanje start paketa održat će se 20. 5. ispred vinske kućice na Trgu Ante Starčevića. Svaka grupa treba doći 15 minuta prije planiranog starta svoje grupe.
• 1. grupa – start 16:00h
• 2. grupa – start 16:45h
• 3. grupa – start 17:30h
• 4. grupa – start 18:15h
Umjesto kotizacije – bećarina!
Znate li da za sudjelovanje na Osijek Wine and Walku ne plaćate kotizaciju, već bećarinu?
Bećarina je stari osječki namet iz 18. stoljeća koji se plaćao za večernje skitnje gradom, a legenda kaže da su ga najčešće plaćali vojnici na povratku iz gostionice i tako svojevrstan wine and walk primjenjivali još u 18. stoljeću! Za neometano skitanje gradom, platite “bećarinu” i uživajte u vrhunskim kapljicama na Osijek Wine and Walku!
Cijena Masterclassa: 15,00 EUR
Cijena bećarine: 50,00 EUR
Bećarina za Wine and Walk uključuje:
• vinsku čašu s tobolcem, ruksak, kartu, suvenir, vodiča grupe
• vaučer za degustaciju 10 vina osječkih vinara i gastro delicije
Izvršite uplatu najkasnije do 17. 5. 2023. (srijeda) na račun:
• Turistička zajednica grada Osijeka
• Županijska 2
• 31 000 Osijek
• Opis: Kotizacija za Osijek Wine & Walk
• IBAN: HR29 2390 0011 1003 1011 9 (HPB banka)
Prijave na linku: https://tinyurl.com/bdr9de5w
4. Homebrew festival “Hombre”
27. svibnja (subota) – Osijek

Najava
Četvrto izdanje homebrew festivala “Hombre”

Kao već etablirani homebrew festival možete očekivati preko 80 vrsta piva raznih stilova koje će, kao i uvijek, istakati sami pivari. Standradno, piva prati vrhunskim roštilj (vegani uvijek pokriveni) te vjerojatno najbolja old school glazbom koju Osijek nudi.
Wine & Walk Baranja
3. lipnja ( subota)
Upoznajte Baranju i vinograde na Banskom brdu, uz zanimljive priče vodiča u pratnji, rekreirajte se i pri tom degustirajte odlična baranjska vina! Staza duga cca 14 km baranjskim vinskim cestama, poljima, surducima i šumarcima skriva 13 točaka na kojima vas očekuju baranjski vinari, majstori kuhinje i baranjske legende.Okupljanje sudionika te preuzimanje ”opreme” po grupama je ispred Vinarije Belje (Planina 56, Kamenac).Kraj staze ne znači i kraj zabave – na posljednjoj točki vas očekuje Wine afterparty!Kotizacija: 50,00 €
Kotizacija uključuje: vinsku čašu, šešir, ruksak, kartu, vaučer za degustacije vina na 13 lokacija + 6 gastro lokacija, turističkog vodičaPrijave

Festival graševine 2023.
03. lipnja (subota) – Kutjevo

Kraljica vina, graševina, zaslužila je svoj poseban vikend u Kutjevu. Mjesec lipanj okuplja brojne posjetitelje na Trgu graševine. Naravno, kao i svaka druga manifestacija, ovaj festival sjedinjuje glazbu, ples, vino i dobru gastronomsku ponudu.Tijekom dana posjetitelji mogu obići kulturne i prirodne znamenitosti Grada, isprobati ukusna jela domaćih proizvođača i ugostiteljskih objekata, čuti i vidjeti najljepše tradicionalne plesove i pjesme slavonskih kulturno – umjetničkih društava.

Ono što krasi ovaj poseban događaj jest i Noć otvorenih podruma, akcija koja omogućuje svima da slobodno obilaze kutjevačke podrume i vide koliko truda, volje i rada kutjevački vinari ulažu kako bi graševina parirala visoko na ljestvici najboljih svjetskih vina.

Večer je začinjena dobrom glazbom, druženjem i smijehom, a svatko će, garantiramo, pronaći nešto za svoj gušt.

5. Festival traminca – Ilok
09-10. lipnja (petak/subota) – Hotel Dunav

Facebook event: www.facebook.com/events/2041169052881844

Ovogodišnje, jubilarno, 5. izdanje će biti dosad najbogatije sadržajima. Devet radionica će biti čak 9 a održat će se u subotu 10. lipnja na nekoliko lokacija (Hotel Dunav, Vinarija Kast i Stari podrum Iločkih podruma), koje ćemo obilaziti organiziranom vožnjom turističkim vlakićem.
Ono što vam sad javljamo jest meni gala večere koja će po „zagrijanosti“ kuhara i bogatstvu namirnica biti događaj za cijeli život.
Ulaznica za gala večeru, koja će zbog kompleksnosti pripreme jela biti za znatno manji broj gostiju nego što smo dosad prakticirali, bit će 100 eura. Dakle, potrebno je da se što prije pošaljete rezervaciju na mail: [email protected] ili javite se na telefon: +385981747108.
Petak, 09. lipnja 2023., 19:30 sati
Ovogodišnju gala večeru na Festivalu traminca priredit će Marko Đurašević, executive chef nekolicine splitskih restorana, kuhar za kojeg vodeći gastro kritičari tvrde da je „ultimativni virtuoz“ čije kuhanje je apsolutno „najveća gastronomska senzacija u Dalmaciji posljednjih godina“. Marko Đurašević je po struci kemijski tehnolog, studirao je i likovnu umjetnost, kuharski se educirao i izbrusio u brojnim španjolskim restoranima s Michelinovim zvjezdicama, a svu tu svoju svestranost u konačnici je briljantno pretočio u tanjure koje se smatra „najmodernijim internacionalno-dalmatinskim menijem“. Naravno, za potrebe Festivala traminca i u čast Slavonije, Marko je za gala večeru svoj nevjerojatnu fuziju azijske i mediteranske kuhinje dodatno u nekoliko jela proširio i s neizostavnom crnom slavonskom svinjom. Ili, kako tvrdi, „meni je pun raznolikosti, vrlo je inovativan i s fokusom na okus“. Ukratko – večera koja će se pamtiti cijeli život!
Hotel Dunav, Ilok
Chef Marko Đurašević i iločki vinari
POZDRAVI IZ KUHINJE
Beurre monte, tostirani lješnjak, kavijar i Davincijev kruh
Uni, hozon od slanutka, tartar od kvarnerskog škampa i pjena od limete
Jakobova kapica & ceremonija pripreme japanskog zelenog čaja “matcha“
Traminac Dragun 2021, Vinarija Dragun
INTRO
JADRANSKE MORSKE DELICIJE
Rimska Lučanica / kobasica od tune odležane s dalmatinskim divljim biljem
Mortadela / od jadranske bijele ribe, butarge od brancina sa pistacijom i maslinama
Kulen / panceta od jadranske Kali tune,i crne slavonske svinje
Traminac Zima 2021, Vinarija Zima
CONTINUEM
TORTELINI SA PIVCEM I ŠKAMPIMA
Kuhani na pari u rižinom tijestu, dimljeni parmezan, tartuf i slavonski “ramen”
Traminac Buhač 2022, Vinarija Buhač
PRINCIPALIS
RISSOTO “MARE NOSTRUM ADRIATICUM “
Kremasti, acquerello rižot, demi -glas od tune, pikantna dalmatinska šalša, sashimi od potrbušine plavoperajne kali tune i pjena od pecorino romano sira
Traminac Izborna berba 2017, Vinarija Trs
BRANCIN “IKE JIME”
Kuhan na pari u morskim algama i kelju, lignja na žaru, knedla sa sipom i slavonskom svinjom, umak od crnila sipe i ponzu od ananasa
Traminac Rosamal 2016, Vinarija Papak
DOLÇA
TIRAMISU 2,0 …reloaded
Callebaut tamna čokolada, mousse, sake, crni kardamon, kampot papar, mascarpone, pjena od kave i karamelizirani badem
Traminac Čobanković Izborna berba bobica 2008, Vinarija Čobanković
Naslovna fotografija: OsijekNews montaža
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Dođite i utvrdite zašto Večer vina & umjetnosti već 11 godina odašilje ono najbolje što Osijek, Slavonija, Baranja i Podunavlje mogu ponuditi

Sutra je ljetna Večer vina i umjetnosti!

Na sreću svih vinoljubaca ljetno izdanje Večeri vina i umjetnosti održat će se sutra, u subotu, 8. srpnja u Perivoju Više…

Naše i vaše sunce poslije kiše, njegov zalazak i prepuštanje mjesta zvjezdanom nebu iznad grada dogodit će se na sreću svih vinoljubaca u subotu, 8. srpnja

Najdraža Večer vina i umjetnosti u ljetnom izdanju!

U posljednje vrijeme kao da se vrijeme urotilo protiv događaja na otvorenom, no znali su stari Rimljani, a znamo i Više…

Slijedom najavljenih vremenskih neprilika za 26.5., svibanjska Večer vina i umjetnosti se otkazuje. Srećom neće nedostajati prilika za druženje uz vino tijekom Vinskog mjeseca Osječko-baranjske županije

OTKAZUJE se svibanjska Večer vina i umjetnosti

Nažalost slijedom najavljenih vremenskih neprilika za 26.5., svibanjska Večer vina i umjetnosti se otkazuje, javljaju iz TZ OBŽ. Srećom neće Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.

Bogat izbor ornamentalnih i tropskih biljaka, proizvoda i opreme za hortikulturu i florikulturu, cvijeće, ukrasno bilje, vrtne sadnice, med i slično tome kao i zanimljive radionice i gastro ponuda vas očekuju na Proljetnom festivalu u Čepinu

[NAJAVA] Proljetni festival u Čepinu

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka