SPORT

Najavljen Svjetski KUP u streljaštvu za osobe s invaliditetom Osijek 2023.

U Osijeku po drugi puta na Svjetskom kupu, natjecat će se slijepe osobe što je omogućeno uz specijalnu tehnologiju, a natjecat će se i natjecatelji u trap disciplinama te i svim ostalim standardnim disciplinama kao što su zračna puška i pištolj, te malokalibarska puška i pištolj

    Objavljeno 03.07.2023
    Matija Ivanković

    Danas je na prostoru streljane Pampas održana press konferencija povodom održavanja Svjetskog kupa u streljaštvu za osobe s invaliditetom Osijek 2023. Na konferenciji su sudjelovali, Robert Seligman, direktor Športskih objekata grada Osijeka, Hubert Kišpal, predsjednik hrvatskog streljačkog saveza, Zvonimir Kovačević, predsjednik građanskog streljačkog društva Osijek 1784, Dubravko Ižaković, glavni tajnik Športske zajednice OBŽ, Petar Plavčić GSD Osijek 1784 i Zoran Ćelić, direktor organizacije natjecanja.

    “Tradicionalno u Osijeku i u Hrvatskoj svake godine imamo značajno natjecanje tako i ove godine nas očekuje organizacija Svjetskog kupa u parastreljaštvu s 34 zemlje sudionika s 4 kontinenta. To je dobra promocija Hrvatskog streljaštva, grada Osijeka u smislu našeg gostoprimstva i mogućnosti da organiziramo jedno takvo natjecanje a i sami ste svjesni da u današnje vrijeme nije jednostavno održavati takva natjecanja. Hvala onima koji su nam ukazali povjerenje da to možemo organizirati i vjerujemo da ćemo u tome biti uspješni. Zahvalio bih se i gradu Osijeku koji nas podržava u svim našim nastojanjima i promoviranju Hrvatskog streljaštva i grada Osijeka kao destinacije za streljaštvo općenito i nadam s da ćemo u ovih sedam dana koliko traje natjecanje zadovoljiti sve zahtjeve naših strijelaca i svih njihovih pratitelja i gostiju koji će nam doći i popuniti smještajne kapacitete kako u gradu tako i u županiji i da ćemo svi skupa imati jednu lijepu priču i da će ova organizacija svim tim ljudima koji odu iz Osijeka svojim kućama ostati u lijepom sjećanju”, izjavio je predsjednik Hrvatskog streljačkog saveza, Hubert Kišpal.

    “Sada je već trinaesta godina kako organiziramo velika svjetska natjecanja uključujući i svjetske kupove, a osnova ideja nam je popularizacija streljačkog sporta koji spada među najstarije sportove u republici Hrvatskoj uz gimnastiku, kuglanje i slične. mi smo održali već trinaest velikih svjetskih priredbi u zadnjih trinaest godina i na to smo ponosni i zahvalni gradu i županiji koji nam u tome pomažu, stoje iza nas i omogućavaju nam da to napravimo na jednom kvalitetnom, svjetskom nivou. Vjerujem da će natjecanje proći u redu, da će se postići dobri i kvalitetni rezultati i da će nema svjetske federacije i dalje omogućiti da organiziramo ovakva velika svjetska sportska događanja, izjavio je Zvonimir Kovačević”, predsjednik Gradskog streljačkog društva Osijek 1784.

    Svjetski KUP u streljaštvu za osobe s invaliditetom Osijek 2023 četvrti po redu (2015, 2017, 2019, 2023) se održava na streljani Pampas i u dvorani Gradski vrt od 04.07.2023. kada su predviđeni dolasci sudionika kupa, do 13.07.2023. kada su odlasci. Finala su predviđena od 07-12.07.2023.

    “Izuzetno mi je drago da je streljaštvo ponovno u našem gradu Osijeku i županiji. Tradicionalno se u našem gradu na ovoj streljani održavaju velike sportske priredbe ali ovo su svjetske manifestacije na najvišem nivou kao što su Europska prvenstva, svjetska prvenstva i kupovi i ovo je zahtjevno natjecanje na kojem će biti gotovo 270 osoba. Posebno će biti zahtjevno radi toga što se radi o osobama s invaliditetom što sam njihov boravak ovdje čini izazovnijim. Čestitka svima koji su doprinijeli tome, organizatorima i onima koji su to financijski omogućili u sklopu čega je i OBŽ koja je sudjelovala u sufinanciranju”, izjavio je Dubravko Ižaković, glavni tajnik Športske zajednice OBŽ.

    “Grad Osijek je kao i prijašnjih godina ponosan partner GSD Osijek 1784 i Hrvatskom streljačkom savezu u svim njihovim aktivnostima i moram se pohvaliti s tim da mi osim što imamo vrhunske sportaše imamo i odlične sportske organizatore velikih sportskih manifestacija kakva je i ova, ali ova je po nečemu specifična, specifična je po tome što je za parasportaše na koje svi moramo biti izuzetno ponosni jer ostvarivati rezultate u sportovima parasportaša je nešto što je izuzetno vrijedno i što trebamo cijeniti i tako želim reći da se zaista zahvaljujem GSD Osijek 1784 što se upustilo u ovaj veliki izazov, organizaciju ovako velikog natjecanja mi kao grad Osijek i Športski objekti smo ponosni što imamo objekte koji omogućuju parasportašima da se natječu, da treniraju i promoviraju svoje discipline i svoje sportove. Ovo natjecanje će se održati na streljani Pampas i u dvorani Gradski vrt i ponosni smo i sretni što u naš grad dolazi ovako veliki sportski događaj a ove godine ćemo imati i još jedan veliki sportski događaj u streljaštvu a to je Europsko prvenstvo u Skeet-u i Trapu”, rekao je Robert Seligman, direktor Športskih objekata grada Osijeka.

    “Borilište se nalazi na streljani Pampas, 50 metarska linija za disciplinu puške u tri stava i pištolj slobodnog izbora, 25 metarsku liniju za pištolj i ovdje se također gađaju i sva finala iz tih disciplina u posebnom dijelu za 25 i 50 metara. Sljedeće borilište je trap, znači leteće mete na tri piste i borilište u dvorani gradski vrt gdje se gađa sa zračnim oružjem, puškom i pištoljem i sva finalna natjecanja iz tih disciplina. Posebnost ovog natjecanja je što po drugi puta imamo natjecatelje kao slijepe i slabovidne osobe koje ne vide metu i ne vide ciljnike ali imaju poseban uređaj koji svjetlosno zvučnim signalima omogućava nišanjenje i postizanje izuzetno dobrih rezultata”, pojasnio je Petar Plavčić član organizacijskog odbora GSD Osijek 1784.

    “Prva dva dana su organizirani medicinski pregledi za one koji nemaju klasifikaciju i tehnička kontrola opreme a sama natjecanja počinju sedmoga srpnja i završavaju dvanaestog srpnja. Na obadvije strane dvorane Gradski vrt i na streljani pampas su finalna gađanja svaki dan. Pozivamo ovom prilikom  sve građane da dođu pogledati ovo atraktivno natjecanje, ulazi su slobodni.  zahvalio bih se pored nabrojanih, grada, županije, športskih objekata i ugostiteljskim objektima i hotelima što nas podržavaju ovih trinaest godina bez kojih ovo ne bi bilo moguće. Tim koji će dočekati natjecatelje broji oko 85 osoba, koristimo vrlo specifičnu vrstu prijevoza za borilišta, vozila s rampama koja su u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetima”, izjavio je Zoran Ćelić, direktor natjecanja.

    Kup se održava u sljedećim disciplinama

    Streljana PAMPAS:
    – MK oružje puške i pištolja – 25 i 50m
    – shotgun TRAP

    Dvorana GRADSKI VRT:
    – zračno oružje – puška i pištolj

    Zanimljivo je da se ovaj svjetski kup održava samo na dvije lokacije na svijetu ove godine i to u Koreji i Hrvatskoj. Osijeku je pripala velika čast da ugosti vrhunske sportaše u ovom zanimljivim disciplinama kao što su streljaštvo za slijepe osobe i Para trap.

    U naš grad nam tako dolazi 160 sportaša uz 105 osoba pratećeg osoblja iz 35 zemalja s 4 kontinenta. Smještajni kapaciteti su opet popunjeni u gradu te su tako hotel Osijek i manji hoteli već popunjeni s rezervacijama sportaša.

    Natjecanje će se moći pratiti putem streaming platformi, a informacije će biti dostupne i putem Facebook stranice organizatora GSD Osijek 1784.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Svjetski kup u skoku s motkom okupit će elitne atletičare od kojih su brojni aktualni državni prvaci, osvajači medalja na europskim i svjetskim natjecanjima, sudionici Olimpijskih igara, ali i rekorderi država.

    Svjetski kup u skoku s motkom ovog tjedna u Osijeku – Memorijal Josip Gašparac

    Da se u gradu na Dravi događaju brojni veliki događaji nije tajna, a ovog tjedna imat ćemo priliku svjedočiti još Više…

    Osim sportskog užitka, ovogodišnje natjecanje ima i veliki utjecaj na svjetsku atletiku. Postignuti rezultati u Osijeku bodovat će se za ostvarivanje normi za Olimpijske igre, te Svjetska i Europska atletska prvenstva

    Spektakularni svjetski kup u atletici World Athletics Indoor Tour Bronze Memorijal Josip Gašparac ponovno u Osijeku

    Osijek će ove veljače postati epicentar atletike, okupljajući najbolje svjetske skakače s motkom na World Athletics Indoor Tour Bronze “Memorijal Josip Više…

    U natjecanju sudjeluje 30 osnovnih škola iz cijele Hrvatske, koje su podijeljene u divizije i konferencije, a svaka škola nosit će ime i dresove jednog NBA tima

    Junior NBA league u Osijeku

    U Osijeku će se za vikend 20. i 21. siječnja 2024 u NŠD Gradski vrt (velika dvorana) održati natjecanje Junior Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na turniru je nastupilo 225 natjecatelja iz 24 kluba. Natjecanje se održalo u svim dobnim kategorijama u borbama i kicku (udaranje u vreću s elektronskim oklopom, što više udaraca u zadanom vremenu od 20 sekundi).

    Taekwondo klub Osijek na Memorijalnom turniru Bljesak 1995.

    Kao uvijek, veselja neće nedostajati: iako je primat zabava, najbolji pojedinci bit će nagrađeni medaljama i nagradama sponzora, dok prvih dvoje iz svake discipline/kategorije u rujnu putuje u Zagreb na veliko finale gdje će, u sklopu World Athletics Continental Tour Zagreb Gold 2024. - 74. Hanžekovićevog memorijala, imati priliku predstaviti sebe i svoju Regiju

    Erste plava liga Osijek započinje danas u 14:00 sati

    U Čakovcu je održano državno prvenstvo u SAVATEU u disciplini assault za juniore i seniore. Prijavljeno je bilo 109 boraca iz 14 klubova.

    Članovi HUS-a na državnom prvenstvu u SAVATEU odvojili 4 medalje