KULTURA

Najavljena premijera predstave Bijeli klaun

Premijera je na rasporedu u petak, 7. svibnja u 19 sati

    Objavljeno 05.05.2021
    Darija Kovačić

    Predstava Bijeli klaun nastala prema romanu Damira Miloša bit će premijerno izvedena u petak, 7. svibnja 2021. na daskama Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića najavljeno je na konferenciji za novinare.

    Riječ je o ispitu iz lutkarske režije mlade, buduće redateljice Tončice Knez koja je s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića uspješno surađivala kao kostimografkinja i scenografkinja na nekoliko projekata (Pepeljuga, Trojica u Trnju, Zeko, Zriko i Janje…).

    Ravnatelj Ivica Lučić istaknuo je kako je Dječje kazalište Branka Mihaljevića nastavilo svoju dobru praksu i ponovno svoju pozornicu, ansambl i tehniku stavilo na raspolaganje mladim ljudima kako bi im dalo svojevrsni “vjetar u leđa” na njihovom novom umjetničkom putu. Tako je i mentorica na ovom projektu, Tamara Kučinović svoj prvi redateljski projekt – ispit iz lutkarske režije realizirala upravo u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića (Dobri doktor Jojboli).

    Prva lutkarska redateljica u Hrvatskoj i profesorica na Akademiji za umjetnost i kulturu Tamara Kučinović naglasila je kako je izuzetno važno da mladi redatelji imaju prigodu raditi u profesionalnim uvjetima, sa profesionalnim glumcima i tehnikom, budući da na Akademiji rade s kolegama, a diplomski ispit u kazalištu prijelazna je točka prije no što će sa Akademije kročiti u stvarni, (ne)ozbiljni svijet Kazališta.

    Tončica Knez dodala je kako je proces pripreme predstave bio zanimljiv i dug, te zahvalila ravnatelju na prilici da režira baš u Dječjem kazalištu, te ansamblu na strpljenju i pomoći u pripremi svog prvog redateljskog uratka. Bijeli klaun Damira Miloša inače lektirni je naslov za sedme razrede osnovnih škola, no Knez je dramatizaciju prilagodila i predvidjela predstavu za uzrast od 8+.

    Roman Damira Miloša Bijeli klaun prepun je inspirativnih životnih lekcija kako za male, tako i za nas malo veće. Miloš nas poziva da pogledamo vanjski, kao i unutarnji svijet nekim drugim očima. Za scenografiju i kostime bila je zadužena također mlada Lorna Kalazić Jelić, dok glazbu potpisuje Ivica Murat, a oblikovanje rasvjete Igor Elek. U predstavi igraju Gordan Marijanović, Ivica Lučić, Areta Ćurković, Ivana Vukićević, Đorđe Dukić i Srđan Kovačević.

    Premijera je na rasporedu u petak, 7. svibnja u 19 sati, dok je reprizna izvedba u subotu 8. svibnja u 18 sati i obje izvedbe već su popunjene dozvoljenim brojem gledatelja, najavili su iz Kazališta.

    Foto: Dječje kazalište Branka Mihaljevića

     

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Predstava Baka ima dečka popularna je i posjećena od velikog broja gledatelja na razini Hrvatske posljednjih mjeseci, a u našoj će ju organizaciji gledatelji prvi puta imati prilike pogledati besplatno.

    Komedija Baka ima dečka u Centru za kulturu Čepin

    U organizaciji udruge Rame uz rame će se u Centru za kulturu Čepin u subotu 9. ožujka 2024. održati komedija “Baka Više…

    Ukupno su odigrali 220 predstava iz premijernog i repriznog programa. Njihove je predstave u protekloj sezoni pogledalo 33238  gledatelja. U Dječjem kazalištu izvedeno je 163  predstava sa 21775  gledatelja

    Još jedna uspješna kazališna sezona u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića

    Dječje kazalište Branka Mihaljevića u sezoni 2022./2023. ostvarilo je sve svoje planirane aktivnosti. Pripremljeni su novi premijerni naslovi i sezona Više…

    Komedija za jake žene i hrabre muškarce. Priča o pametnoj mladoj ženi koja radi glupe stvari. Zbog ljubavi. Zbog biološkog sata. Zbog babe. 

    Ako sam žena, nisam konj!

    Nakon tri rasprodane predstave, Ana Poznanović se vraća u kino Urania sa predstavom „Ako sam žena, nisam konj“ 24.11.2022. u Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine s ciljem da se kroz jedinstvenu manifestaciju potakne kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega, te da poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu

    [NAJAVA] Noć knjige u Muzeju Slavonije

    Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

    Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek

    U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

    Kino Urania – Back to Black