ŽIVOT

Najavljena tradicionalna 6. Sarmijada u Požegi za 31. ožujka

Svi zainteresirani mogu dobiti svoje mjesto na 6. Sarmijadi, svima je ulaznica samo donesena sarma!

Objavljeno 15.03.2019
Tamara Lemajić

Svi koji vole kuhati, ali i ljubitelji sarme – kraljice slavonskog stola, dolaze na svoje. Udruga Požeški čuvari baštine i tjednik Kronika požeško-slavonska organiziraju još jednu gastro manifestaciju 6. Sarmijadu – natjecanje za pripremanje najbolje sarme, najavljuje Kronika požeško-slavonska.

Sarmijada se održava u nedjelju 31. ožujka od 11 sati u Hotelu Grgin dol. Pozivaju se svi koji žele učestvovati da dođu sa svojim najbolje pripremljenim i skuhanim uzorcima sarme, koja može biti u stotinu varijanti, od one sa svinjskim mesom, miješanim mesom, mesom od divljači, posnom i vegetarijanskom sarmom, svatovskom sarmom, sarmom u vinovu listu, sarmom u svježem kupusu, sarmom kakvu prave razni krajevi naše domovine, ali i zavičajna društva stanovnika koji su naselili u prošlosti ove lijepe krajeve Požeštine.

Cilj je sarmu zaštititi kao brand Slavonije ali i da se sarma kao obvezno i nezaobilazno jelo služi i turistima i posjetiteljima koji nas obilaze. Sarmijada ima i natjecatelje i iz ostalih slavonskih županija, jer dobar glas daleko se čuje, pa za ovu šestu godinu očekuje se još boljih i još kvalitetnijih sarmi – istakao je organizator Vladimir Protić koji poziva građane da dođu sa svojom najboljom sarmom na natjecanje te uz šampionsku titulu osvoje i vrijedne nagrade.

Već su prijavljene ekipe iz tri susjedne županije, a dolaze i šampioni sa slavonskih Sarmijada iz Osijeka i Donjeg Miholjca, te po prvi puta i ekipa KUD Kolo iz Vukovara.

Na Sarmijadi se natječe i nekoliko folklornih društava, zavičajnih udruga, restorana, seoskih turističkih objekata, udruga vinogradara, lovačkih udruga, udruga žena, i pojedinaca, a osim kvalitete sarme ocjenjivat će se i nagraditi i najbolja prezentacija sarme i uređenje stola na kojemu centralno mjesto ima sarma. Tako tu bude i servisa za ručavanje starih preko sto godina, ali i tradicionalnog stola kakav se nekada uređivao za blagdane i narodne običaje.

Svi zainteresirani mogu dobiti svoje mjesto na 6. Sarmijadi, svima je ulaznica samo donesena sarma, a prethodno se moraju javiti na broj mob: 098/464-174 i osigurati rezervaciju. Nakon proglašenja pobjednika slijedi blagovanje, veselje, pjesma i ples uz tamburašku glazbu tamburaša De Gotho.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Na sajmu vas očekuje bogata ponuda mljevene začinske paprike, proizvoda lokalnih OPG-ova, vrhunskih vina, rukotvorina i domaćih delicija kao i veliki Kup Baranje u kuhanju fiš paprikaša

[NAJAVA] 🌶️ Paprika fest 2025.🌶️ – 9. Kup Baranje u kuhanju fiš paprikaša

Prvog vikenda u listopadu, u mjestu Lug, 4.-5. listopada održava se tradicionalni Paprika fest – najveća sajamska manifestacija posvećena začinskoj Više…

Mladi hrvatski gitarist osvojio je prvo mjesto na najprestižnijem svjetskom gitarističkom natjecanju u SAD-u

Hrvatska na vrhu svijeta: Miro Domazet osvojio svjetsko prvenstvo za mlade gitariste

Miro Domazet, mladi hrvatski gitarist i učenik Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Zagrebu (klasa prof. Szymona Pietrzaka), ostvario je povijesni Više…

U prvom krugu sekcije matematike prisustvovalo je 149 timova sastavljenih od 447 učenika iz 33 škole od kojih je 28 najboljih timova prošlo u drugi krug natjecanja

MathOS cup 2025

U petak 4. travnja 2025. na Fakultetu primijenjene matematike i informatike Sveučilišta u Osijeku održava se drugi, finalni krug regionalnog Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Numizmatičko izdanje „Hrvatski hladnokrvnjak“, treće iz serije „Autohtona Hrvatska“, bit će dostupno za prodaju od 23. listopada 2025. godine

Novo numizmatičko izdanje iz serije “Autohtona Hrvatska”– “Hrvatski hladnokrvnjak”

Krenulo je sa smještajem, pa ugostiteljski objekti, pa sve više tvrtki dozvoljava svojim zaposlenicima da na posao dolaze sa svojim čupavcima…

Još je jedna domaća tvrtka pet friendly! ‘Ljubimci hrane dušu i srce’

Popularno-znanstveno događanje u sklopu 14. ciklusa Otvorenog četvrtka kao dijela projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku

[Otvoreni četvrtak] Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Irene Labak i izv. prof. dr. sc. Senke Blažetić – NEUROZNANOST IZA SVAKODNEVICE