ŽIVOT

Najavljena tradicionalna 6. Sarmijada u Požegi za 31. ožujka

Svi zainteresirani mogu dobiti svoje mjesto na 6. Sarmijadi, svima je ulaznica samo donesena sarma!

Objavljeno 15.03.2019
Tamara Lemajić

Svi koji vole kuhati, ali i ljubitelji sarme – kraljice slavonskog stola, dolaze na svoje. Udruga Požeški čuvari baštine i tjednik Kronika požeško-slavonska organiziraju još jednu gastro manifestaciju 6. Sarmijadu – natjecanje za pripremanje najbolje sarme, najavljuje Kronika požeško-slavonska.

Sarmijada se održava u nedjelju 31. ožujka od 11 sati u Hotelu Grgin dol. Pozivaju se svi koji žele učestvovati da dođu sa svojim najbolje pripremljenim i skuhanim uzorcima sarme, koja može biti u stotinu varijanti, od one sa svinjskim mesom, miješanim mesom, mesom od divljači, posnom i vegetarijanskom sarmom, svatovskom sarmom, sarmom u vinovu listu, sarmom u svježem kupusu, sarmom kakvu prave razni krajevi naše domovine, ali i zavičajna društva stanovnika koji su naselili u prošlosti ove lijepe krajeve Požeštine.

Cilj je sarmu zaštititi kao brand Slavonije ali i da se sarma kao obvezno i nezaobilazno jelo služi i turistima i posjetiteljima koji nas obilaze. Sarmijada ima i natjecatelje i iz ostalih slavonskih županija, jer dobar glas daleko se čuje, pa za ovu šestu godinu očekuje se još boljih i još kvalitetnijih sarmi – istakao je organizator Vladimir Protić koji poziva građane da dođu sa svojom najboljom sarmom na natjecanje te uz šampionsku titulu osvoje i vrijedne nagrade.

Već su prijavljene ekipe iz tri susjedne županije, a dolaze i šampioni sa slavonskih Sarmijada iz Osijeka i Donjeg Miholjca, te po prvi puta i ekipa KUD Kolo iz Vukovara.

Na Sarmijadi se natječe i nekoliko folklornih društava, zavičajnih udruga, restorana, seoskih turističkih objekata, udruga vinogradara, lovačkih udruga, udruga žena, i pojedinaca, a osim kvalitete sarme ocjenjivat će se i nagraditi i najbolja prezentacija sarme i uređenje stola na kojemu centralno mjesto ima sarma. Tako tu bude i servisa za ručavanje starih preko sto godina, ali i tradicionalnog stola kakav se nekada uređivao za blagdane i narodne običaje.

Svi zainteresirani mogu dobiti svoje mjesto na 6. Sarmijadi, svima je ulaznica samo donesena sarma, a prethodno se moraju javiti na broj mob: 098/464-174 i osigurati rezervaciju. Nakon proglašenja pobjednika slijedi blagovanje, veselje, pjesma i ples uz tamburašku glazbu tamburaša De Gotho.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Prvu ovogodišnju grupu čini 120 ročnica i ročnika, pitamo vas, ide li i vaše punoljetno dijete na odsluženje vojnog roka?

[FOTO] Djevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obuku

Prva ovogodišnja grupa djevojaka i mladića stigla je danas u Požegu na dragovoljno vojno osposobljavanje. U Bojnu za temeljnu vojnu Više…

Uz ekipe iz Osječko-baranjske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije, sudjelovale su i 3 ekipe iz zemalja regije i to Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne gore. Ukupno osam ekipa odnosno 50 učenika i učenica osnovnoškolske i srednjoškolke dobi natjecalo se u sastavljanju antenskog stupa te demonstriralo timski rad kao i vještine primjenjive u kriznim situacijama. 

7. Nacionalni CB kup za djecu i mlade u Osijeku

Hrvatski savez CB radioklubova u suradnji s CB radioklubom „Lega“ Osijek organizirao je 7. Nacionalni CB kup za djecu i Više…

Učenici su na praktičnim radilištima prve pomoći, kroz unaprijed pripremljene scenarije i realistično prikazane ozlijede, pokazali visoku razinu pripremljenosti iz tog područja

Održano 12. međužupanijsko natjecanje Mladih Hrvatskog Crvenog križa

U subotu 01. travnja 2023. godine u OŠ Dore Pejačević u Našicama održano je 12. Međužupanijsko natjecanje Mladih Hrvatskog Crvenog Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!