ŽIVOT

Najbolju šljivovicu proizveo je Stanislav Jurčević iz Našica

Na ovogodišnje natjecanje su prijavljena 234 uzorka, od toga 186 rakija, odnosno 48 likera, kod rakija je bilo najviše šljivovica - 87 uzoraka

Objavljeno 30.11.2019
Petar Tauković

Stanislav Jurčević iz Našica šampion je 15. edukacijskog natjecanja u kvaliteti voćnih rakija i likera koje organizira HGK, županijska komora Osijek. Proglašenje rezultata i ove je godine održano u Semeljcima, – prenosi Radio Osijek.

Tajnik Organizacijskog odbora Igor Mikulić istaknuo je kako su na ovogodišnje natjecanje prijavljena 234 uzorka, od toga 186 rakija, odnosno 48 likera. Kod rakija je bilo najviše šljivovica – 87 uzoraka. Na 15 je ocjenjivanju dodijeljeno 13 zlatnih odličja, 62 srebrne i 86 brončanih medalja. “Rezultati su nešto lošiji nego prošle godine, kada je na manjem broju uzoraka bilo dvostruko više zlatnih medalja. No, oscilacije su normalna pojava, ali ipak kroz protekle godine može se vidjeti da kvaliteta voćnih rakija i likera koje se pojavljuju na našem edukacijskom natjecanju raste. Posebice je kod šljivovice postignuta visoka razina standardiziranosti kvalitete. Ne treba zaboraviti ni viljamovke, rakije od marelice ili loze i komovice te likere od višnje, oraha i aronije…

Put izlaska na tržište nije ni lagan, ni jeftin. U Hrvatskoj se proizvede više od 90 000 tona jabuka, s kojima zadovoljavamo vlastite potrebe, no istodobno smo zatrpani jabukama iz Europske unije, čija je cijena ispod proizvođačke. Zbog toga se umjesto krčenja voćnjaka možda treba odlučiti za proizvodnju rakija i likera, registrirati destileriju i trasirati put prema turistima. Naravno, uz stalnu edukaciju i usvajanje novih tehnologija. Hrvatsku godišnje posjeti više od 20 milijuna turista, no na žalost oni najviše piju uvozna alkoholna pića. Prošle smo godine primjerice uvezli jakih alkoholnih pića u vrijednosti od 44 milijuna eura, a izboz nam je bio tri puta manji – 16 milijuna eura”.

Foto: Mirta Milas

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Spektakularan uspjeh hrvatskog branda Wise Grus. Iako se radi o debitantskoj destileriji, ona je zapravo velikim koracima ušla u visoko društvo!

Hrvatska rakija prvi put na zlatnom i srebrnom postolju u San Franciscu

Uz nju su nezamislive proslave, uz nju se obilježavaju važne obljetnice, uz nju se ljubi,  ali i suze rone. Ti Više…

"Hrvatska je postala veliko gradilište kad su u pitanju vodnokomunalni projekti, a važan je podatak da je odobreno 60 projekata na nacionalnoj razini..."

Uskoro će stanovnici Semeljaca i Đakovštine dobiti modernu vodnokomunalnu infrastrukturu

U Općini Semeljci, u utorak, 27. srpnja 2021. godine potpisan je Ugovor za izgradnju linijskih građevina, vrijedan 75.647.032,77 kuna, a Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje

Jesi li se ikada osjećao/a diskriminirano/a zbog svog rodnog identiteta, ili si možda svjedočio/la takvom ponašanju u profesionalnom ili društvenom okruženju? Što misliš o suzama? Je li normalno da dečki plaču?

“Uđi u moje konversice” – radionica Info centra za mlade

Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.