ŽIVOT

Najriskantniji dio operacije nije na operacijskom stolu

Studija: Ukupno je umrlo 715 pacijenata, ali samo pet njih na operacijskom stolu ...

Objavljeno 04.08.2019
Alan Srčnik

Najopasnije vrijeme za mnoge kirurške pacijente nije na operacijskom stolu, nego kasnije, dok se oporavljaju u bolnici ili kod kuće, pokazala je kanadska studija.

Znanstvenici su proučili ishode više od 40 tisuća nekardioloških operacija u 28 bolnica iz 14 zemalja te su pratili oporavak pacijenata do 30 dana nakon operacije.

Ukupno je umrlo 715 pacijenata, ali samo pet njih na operacijskom stolu. Petsto pacijenata umrlo je u bolnici nakon operacije, a još 210 tijekom postoperativne kućne njege.

Gotovo polovica svih postoperativnih smrti bila je povezana s trima velikim komplikacijama: krvarenjem, oštećenjem srca i infekcijama krvotoka.

“Mnoge obitelji tjeskobno čekaju kirurga da im kaže jesu li njihovi voljeni preživjeli operaciju, ali naše istraživanje pokazuje da vrlo malo pacijenata umire u operacijskoj sali”, rekao je glavni autor studije, dr. Philip J. Devereaux s kanadskog sveučilišta McMaster.

“Istraživanje jasno pokazuje da postoji potreba fokusiranja na postoperativnu njegu”, naglasio je.

Svake godine sto milijuna pacijenata starijih od 45 godina mora na operacije koje nisu povezane s kardiološkim pitanjima, kažu znanstvenici.

Medicinski i tehnološki napredak operacije je učinio sigurnijima i manje invazivnima. Istodobno, pacijenti u bolnice dolaze bolesniji i šalje ih se na kućnu njegu, premda im je potrebna briga kakva je ranije zahtijevala ostanak u bolnici.

Otprilike polovica kirurških pacijenata koje je pratila ova studija imala je visok tlak, petina je patila od dijabetesa, a 13 posto od bolesti koronarnih arterija.

Trećina njih u bolnici je bila zbog operacija niskog rizika, a većina ostalih imala je velike opće, ortopedske, urološke, ginekološke, vaskularne ili neurološke operacije.

Kod pacijenata koji su nakon operacije prokrvarili zabilježena je dvostruko veća vjerojatnost od smrtnog ishoda u roku od 30 dana u odnosu na one osobe kod kojih se takva komplikacija nije razvila.

I kod pacijenata s oštećenjima srca je, premda nisu bili na operativnom zahvatu srca, evidentirana dvostruko veća vjerojatno od smrtnog ishoda. Kod onih pacijenata kod kojih se razvila sepsa, takva je vjerojatnost bila veća pet puta.

Zajednički nazivnik za komplikacija koje su najodgovornije za većinu smrti mogla bi biti – upala, komentirao je Barnaby Charles Reeves s bristolskog sveučilišta.

“Operacija uzrokuje široku upalnu reakciju, a to može dovesti do zatajenja jednoga ili više organa, bubrega, srca, pluća, sepse”, dodao je.

“Pacijenti možda i ne prepoznaju da se događa nešto loše kad se bude iz anestezije ili im daju opioidne analgetike nakon operacije”, kaže Devereaux.

“To znači da su pacijenti nakon operacije ranjivi kada je posrijedi prepoznavanje komplikacija, što opet odgađa početak liječenja”, dodao je.

(Hina)

Foto: Ilustracija

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U posljednja 24 sata testirano 919 osoba, na bolničkom liječenju su 42 osobe

Objavljeni današnji podatci: Imamo 95 novooboljelih, čak 40 je iz Osječko-baranjske županije

Nacionalni stožer objavio je nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj, prenosi Index. “Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24 satnom Više…

"Sve dok nam ne budu dostupni cjepivo i lijekovi za liječenje koronavirusa, vjerojatno ćemo terapiju morati prilagođavati svakome pacijentu zasebno"

Liječenje zaraženih koronavirusom najvjerojatnije zahtijeva kombiniranje lijekova

Liječenje osoba zaraženih koronavirusom najvjerojatnije zahtijeva kombiniranje antiviralnih, protuupalnih i ostalih lijekova s individualno prilagođenom terapijom svakome pacijentu, mišljenje je tima stručnjaka američke Uprave za hranu Više…

Članovi obitelji mogu se javiti izravno u bolnicu gdje će dobiti informaciju o mogućnosti posjete

Dodatno popuštanje mjera u bolnicama – Dopuštene posjete obitelji

Članovima obitelji omogućuje se, u dogovoru s bolnicom i liječnicima, posjet pacijentima u bolnicama. Zbog specifične epidemiološke situacije za vrijeme Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Osječki je započeo puštanjem u rad punionice električnih vozila ELEN na Vijencu Paje Kolarića

Programi obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti – “Mobilnost s nultim emisijama za sve”

Policija je dobila jednu dojavu građana o kršenju samoizolacije, a samoinicijativno je obavila provjeru 85 osoba, no svi su zatečeni na prijavljenoj adresi...

U OBŽ 11 osoba pozitivno na virus SARS-CoV-2

Broj trenutno aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.268, a dvije osobe su preminule

Stanje u Hrvatskoj: U zadnja 24 sata u Hrvatskoj još 204 novih zaraženih koronavirusom