KULTURA

Najuspješnija godina u dugoj tradiciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića!

Za Dječje kazalište Branko Mihaljević u Osijeku 2017. godina je bila iznimno uspješna

Objavljeno 24.01.2018
Mihael Šilac

Dječje kazalište Branka Mihaljevića i u 2017. godini uspješno je ostvarilo sve svoje planirane aktivnosti. Prema predviđenom programu izveli su premijerne naslove, obnove, reprize, manifestacije i brojna uspješna gostovanja.

U kalendarskoj 2017. godini ansambl Dječjeg kazališta realizirao je 5 premijernih predstava: Priča s morskog dna, Ružno pače, James i divovska breskva, Zašuti i Vitez bez konja, a na programu smo imali i najuspješnije naslove iz prošlih sezona. U našem su kazalištu održane i tri tradicionalne manifestacije „Djeco, kazalište vas zove“, „Noć kazališta“ i „ Zimske radosti“. Odigrane su 264 predstave iz premijernog i repriznog programa, te produkcije Baletnog studija; Dramskog studija; Plesne igraonice „Početnice“ i Dramskog studija za srednjoškolce.

Najviše su puta odigrane predstave: naša blagdanska predstava Vitez bez konja (41) koju su izvodili uoči Božića, premijerne predstave Priča s morskog dna (37)  i Ružno pače ( 31).

U prošloj godini predstave Dječjeg kazališta gledalo je 52.000 gledatelja. U Dječjem kazalištu izvedeno je 188 predstava sa 32829 gledatelja. Na festivalima i gostovanjima izveli su 76 predstava, za 18700 gledatelja.

Također su gostovali na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu, a prošla  je godina bila najuspješnija u dugoj povijesti Kazališta po broju nagrada. Na festivalima u zemlji i inozemstvu kolektivno i pojedinačno za svoje su predstave, režije, glumačka ostvarenja, kostimografije, scenografije, oblikovanje rasvjete osvojili ukupno  23 nagrade.

Festival Mali Marulić u Splitu, 06 .do 12. travnja 2017.

Predstava Nije me strah autorice Dubravke Pađen Farkaš u režiji Ljudmile Fedorove  proglašena je najboljom predstavom u cjelini.

Edi Ćelić osvojio je nagradu (jednu od dvije ravnopravne) za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu dječaka Tina i Djecozgraba

 Susreti profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej u Bjelovaru, od 22. do 25. travnja 2017.

Voditeljica Dramskog studija za srednjoškolce i naša nagrađivana glumica Areta Ćurković   okrunjena je  nagradom „Zvjezdana Ladika“ za najbolji dramsko pedagoški rad u našem Dramskom studiju za srednjoškolce.

Međunarodni festival Zlatna iskra u Kragujevcu, od 9. do 12. svibnja 2017.

Za predstavu Nije me strah stručni žiri Kristini Fančović dodijelio je posebnu nagradu za ulogu Mačka, nagradu za glumačko ostvarenje za ulogu Tina osvojili su Edi Ćelić, Aleksandra Colnarić i Areta Ćurković, dok je nagradu za najbolju scenografiju zaslužio poznati osječki ilustrator Dražen Jerabek.

Festival glumca, od 10. do 20. svibnja 2017.

Ansambl predstave Bijeli jelen ovjenčan je nagradom „Nevenka Filipović“ za najbolje ostvarenje u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu ili mlade.

Stručni ocjenjivački sud, po treći put u povijesti festivala napravio je iznimku i umjesto jednom glumcu dodijelio nagradu ansamblu Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića za predstavu koju je prema klasiku Vladimira Nazora dramatizirala i režirala Tamara Kučinović.

Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske SLUK– Zadar od 1. do 4. lipnja 2017. godine

Nagradu za najbolju kreaciju lutaka i maski dobio je Dražen Jerabek za predstavu Nije me strah.

Nagradu za najbolju animaciju-glumu (ženska uloga) dobila je Kristina Fančović za ulogu mačka u predstavi “Nije me strah“

Za ukupnu likovnu predstavu članovi žirija odlučili su nagradom Branko Stojaković nagraditi predstavu „NIJE ME STRAH“.

Bugojansko lutkarsko bijenale, od 11. 09. do 15. 09.2017.

Deveta ovčica je proglašena je najboljom predstavom;

Ljudmila Fedorova dobila je nagradu za najbolju režiju za predstavu Deveta ovčica Ivica Lučić i Inga Šarić  dobili su nagradu za animaciju lutke Devete ovčice.

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Gusare i vrtićarce obišla je i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš

Jednozubi gusar krenuo posjećivati vrtiće

O besplatnim izvedbama najnovije predstave Jednozubi gusar smo već pisali, a sad su napokon i krenule. U dvorište Dječjeg vrtića Više…

Dječje kazalište Branka Mihaljevića svakodnevno će, do kraja lipnja, posjećivati dvorišta gradskih vrtića i za mališane izvoditi predstavu na otvorenom

Poklon mališanima: Besplatne izvedbe najnovije predstave Jednozubi gusar

Grad Osijek i Dječje kazalište Branka Mihaljevića poklanjaju besplatne izvedbe najnovije predstave Jednozubi gusar mališanima u dječjim vrtićima! “Prema dogovoru s Više…

"Predstava će u subotu biti izvedena besplatno za sve mališane kako bismo na najbolji mogući način zahvalili našim gledateljima koji su bili uz nas"

Dječje kazalište Branka Mihaljevića Osječanima poklanja premijeru na otvorenom

Dječje kazalište Branka Mihaljevića nakon prisilne stanke nastavlja rad u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića i građanima Osijeka poklanja premijeru na Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Najnoviji glazbeni videospot Lipe nastao je tijekom lipnja 2020. godine, u razdoblju između dva „bloka“ zaštitnih i preventivnih zdravstvenih mjera.

HPD-a “Lipa” novim videospotom poručuju da treba širiti optimizam i uvijek gledati “iznad duge”

Zadnji dan su obilježila dva programa: promocija prve osječke strip slikovnice “Bon ton iza duge” i nastup Ansambla Lado

Velika završnica 20. Osječkog ljeta kulture

Njezin je moto kako 'Glas otkriva dušu, strast i želje', u što su se uvjerili svi koji su do sada imali prilike slušati talentiranu i cijenjenu glazbenicu

U okviru manifestacije “Večer vina i umjetnosti” Zrinka Posavec održat će koncert u Osijeku