ŽIVOT

Najznačajniji projekti i ostvarenja Grada Osijeka koja su obilježila 2019. godinu

Znate li Vi još nešto što smo možda zaboravili? :D

Objavljeno 07.01.2020
Ivona Amidžić

Svi su nekako počeli nabrajati svoja ostvarenja i postignuća u prošloj godini uz želje za još boljim uspjehom u novoj 2020. godini. Zašto se ne bismo malo osvrnuli i na naš jedini i najdraži Grad na Dravi i pogledom unazad se prisjetili nekih velikih ostvarenih investicija i projekata?

Krenimo od početka…

1. Primopredaja 12 novih niskopodnih autobusa (siječanj)

Dodatak od 12 novih niskopodnih autobusa prvi je dio velikoga projekta na razini od oko 100 milijuna eura namijenjenih javnom gradskom prijevozu. Tako se podigla razina usluge, smanjuju se ukupni troškovi poslovanja GPP-a, samim tim i razina subvencije iz Proračuna Grada. Nabavkom novih autobusa GPP smanjuje troškove održavanja i rješava ključni problem zastarjelog voznog parka u Osijeku. U skladu s EURO 6 normom, ovi autobusi imaju smanjen štetni utjecaj CO2 i drugih izravnih zagađivača iz ispuha na okoliš.

2. Stotine milijuna za osječku kulturu (veljača)

Uručenje ugovora o korištenju sredstava za provedbu Programa javnih potreba u kulturi Grada Osijeka za 2019. označilo je 7,3 milijuna kuna više za kulturu nego 2018. godine. To je rast od čak 30 posto. Ugovori su dodijeljeni osječkim ustanovama, udrugama i drugim pravnim osobama koje obavljaju djelatnosti u području kulture. Ukupno planirana sredstva u Programu javnih potreba u kulturi Grada Osijeka za 2019. iznosili su oko 30,3 milijuna kuna.

3. Započela realizacija projekta „Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe“ (veljača)

Takozvani najveći projekt ikad uključuje sveobuhvatnu rekonstrukciju, obnovu i dogradnju kompletne infrastrukture – sanitarne i oborinske kanalizacije, distribucijske telekomunikacijske i elektroenergetske kabelske kanalizacije te ulica i pješačkih površina. Tvrđa će u sljedeće četiri godine biti veliko gradilište, što će zahtijevati puno strpljenja građana, kako je već puno puta naglašavano.

4. Poduzetnička zona i IT park (ožujak)

Kreće realizacija IT parka, strateškog projekta Urbane aglomeracije Osijek, kojem je 85% financiranja planirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Već je poznat i prvi “stanar” nove osječke poduzetničke zone, a to su Denis Sušac i Mono d.o.o. Riječ je o tvrtki koja je sa 70-ak zaposlenih najveća regionalna izvoznica softvera i trostruka dobitnica priznanja „Zlatna kuna“ Hrvatske gospodarske komore u kategoriji najboljih malih tvrtki.

5. Svečano otvoren Centar za autizam (ožujak)

Radi se o Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u Osijeku, a riječ je o modernom i suvremeno opremljenom regionalnom centru koji brine o djeci s poremećajima iz autističnoga spektra iz Hrvatske i šire. Osim modernih učionica, novi Centar odlikuje se i senzornom sobom, terapijskim bazenom, velikim nogometnim igralištem, dvoranom za tjelovježbu, vanjskim igralištem te brojnim drugim sadržajima, uključujući visoko-tehnološku opremu i didaktičke sadržaje potrebne za odgoj, školovanje i buduću integraciju autistične djece u zajednicu. Ravnateljica Centra Sandra Zlatarić podcrtala je kako se radilo o povijesnom trenutku jer u Slavoniji dosad nije bilo sustavne skrbi za osobe s poremećajima iz autističnoga spektra.

6. Kreće rekonstrukcija Trpimirove ulice kod podvožnjaka (travanj)

Radi se o raskrižju Trpimirove ceste i Europske avenije, a čija će nova namjena biti regionalni prijamni info-turistički centar. Uz njega će se također urediti stajalište za autobuse, taksije i osobna vozila. Na ovom će mjestu svoj interijer ujedno dobiti i cikloturisti koji će se ondje moći osvježiti te svoje bicikle ostaviti ili popraviti.

7. U Osijeku električni automobili, bicikli i romobili (kolovoz)

Potpisani projekt E-mobilnost Osijeka nastavak je na rekonstrukciju biciklističkih staza grada Osijeka, a odnosi se na nabavu 175 bicikala od čega je 50 električnih, a 125 mehaničkih, kao i izgradnju 25 samoposlužnih stanica u Osijeku. Na njima će svi moći puniti, unajmiti ili ostavljati svoje bicikle nakon korištenja. Bit će omogućen kratkoročni najam i korisničke kartice kojima će se plaćati, a cilj je integracija i s drugim prijevoznim sredstvima grada Osijeka, kao što je korištenje električnih automobila i javnog prijevoza.

8. Biciklističke staze grada Osijeka – Biljska cesta i Tenjska cesta (rujan)

Projekt rekonstrukcije vrijedan je otprilike četiri milijuna kuna, a detaljna rekonstrukcija obje biciklističke staze, uključuje je i novu javnu rasvjetu i sigurnosne ograde uz Biljsku cestu s projektom nastavka biciklističke staze kroz cijelo mjesto. Realizacija spomenutih projekata je 24 mjeseca od potpisa ugovora pa razvoj ovog projekta treba tek vidjeti. Projekte je pokrila Europska unija s 83%, a za ostatak se pobrinuo Grad Osijek.

9. Izgrađen i otvoren novi dječji vrtić u Višnjevcu (rujan)

Radi se o suvremenom vrtiću građenom po svim standardima energetske učinkovitosti koji, s četiri jasličke i šest vrtićkih jedinica, zadovoljava potrebe obitelji s područja Višnjevca i Josipovca. Vrtić je, između ostaloga, opremljen zelenim atrijem usred objekta, podnim grijanjem, prostorom za igru na otvorenom i raznim drugim sadržajima koji, rasprostranjeni na 1380,80 kvadratnih metara, nadmašuju pedagoški standard i standarde zaštite okoliša.

10. Unaprjeđenje socijalnih usluga (rujan)

Grad Osijek je kroz projekt „Inclusive Community“, kao regionalno IT središte, preuzeo zadatak izrade sustava e-kartica za korisnike socijalnih usluga na području grada Osijeka, a riječ je o 850 kućanstava. Projekt uključuje i podršku i pomoć u učenju za djecu iz socijalno ugroženih obitelji kao i programe za starije osobe i usamljene ljude. Osim toga, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, preuzeo je aktivnosti obnove i uređenja skladišta u Distribucijski centar za humanitarnu pomoć i paramedicinsku opremu (poput donirane odjeće, hrane, bolničkih kreveta, invalidskih kolica, hodalica i sličnog).

11. Otvorena nova reciklažna dvorišta (listopad)

Radi se o reciklažnim dvorištima “Retfala” i “Gornji Grad”, a glavni ciljevi ovih projekata su smanjiti količinu otpada odloženog na odlagalištu za 500 tona po reciklažnom dvorištu godišnje, informirati građane o odvojenom prikupljanju komunalnog otpada i ulozi reciklažnog dvorišta u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom, te educirati o pravilnom odvajanju otpada u kućanstvu i potrebi smanjenja njegove količine.

12. OŠ Tenja dobila najveću školsko-sportsku dvoranu u Hrvatskoj (listopad)

Još 2017. godine potpisan je prvi ugovor o izvođenju dijelu radova na dvorani u vrijednosti od skoro tri milijuna kuna, a u rujnu 2018. potpisan je drugi ugovor s tvrtkom Zuber d.o.o. iz Višnjevca u vrijednosti od skoro 16 milijuna kuna. U rujnu 2019. napokon je dovršena. Riječ je o multifunkcionalnoj dvorani ukupne površine oko 1.500 četvornih metara, dok je sama površina dvoranskog parketa 1.200 četvornih metara. Dvorana je opremljena teleskopskom tribinom te opremom za odbojku, rukomet, mini nogomet, badminton, atletiku i stolni tenis, ali i strunjačama, kozlićima, semaforima te svime što je potrebno za održavanje kvalitetne nastave tjelesnoga odgoja. Ovo je trodijelna dvorana, odvojena pokretnim panelima i zavjesama, što znači da se istovremeno mogu održavati tri sata tjelesne i zdravstvene kulture.

13. Donacija KBC-u Osijek (studeni)

Grad Osijek i Osječko-baranjska županija u jednakim iznosima sufinancirali su nabavku stolnog inkubatora i aspiratora – Zavodu za humanu reprodukciju i medicinski pomognutu oplodnju (MPO) Klinike za ginekologiju i opstetriciju Kliničkog bolničkog centra Osijek. Ukupni troškovi nabave navedene opreme iznose oko 116 tisuća kuna, a ovim se projektom intenzivno radi na poboljšanju kvalitete života žena s problemima zanošenja. Premda KBC Osijek nije u vlasništvu, ni u nadležnosti Grada Osijeka, tijekom 2019. Grad je uključujući i ovu nabavu izdvojio ukupno 570.400 kuna za uređenje i opremanje KBC-a Osijek.

14. Konferencija GReENERGY za Srednjoškolsko igralište (prosinac)

Vrijednost projekta „Razvoj i promocija energetske učinkovitosti i održivog urbanog okoliša u gradovima prekogranične regije Hrvatska-Srbija“, koji je krenuo u srpnju ove godine, je oko 1,4 milijuna eura, a od toga Osijeku pripada udio od oko 370 tisuća eura koji će se uložiti u Srednjoškolsko igralište, izgradnju fotonaponske elektrane snage 93 kW, energetsku obnovu i postavljanje zelenoga krova na objekt Srednjoškolskog igrališta.

15. Projekt „Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara pekara s Trgom Vatroslava Lisinskog, Tvrđa“ (prosinac)

Riječ je o projektu obnove austro-ugarske vojne pekarnice unutar pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra te Trga Vatroslava Lisinskog kao kulturno-turističkog i obrazovnog središta Osijeka, ukupne površine više od 14 tisuća četvornih metara. Prva manifestacija koja se održavala na novootvorenom trgu bio je Advent u Osijeku. U četvrtak, 12. prosinca je i formalno realiziran zadnji projektni zadatak projekta.

16. Grad Osijek pomaže studentima (prosinac)

Na samom kraju godine, zaklada “Srce grada Osijeka” izdvojila je 540 tisuća kuna za stipendije osječkim studenticama i studentima. Upravitelj Zaklade Romano Kristić, predsjednik njezinoga Upravnoga odbora Vladimir Ham i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš uručili su 20 novih stipendija. Ono što ove stipendije razlikuje od drugih je isplaćivanje kroz svih 12 mjeseci, plus dodatnih tri tisuće kuna za upis u višu godinu studija i polaganje svih ispita.

Što se tiče planova Grada Osijeka i nezavršenih projekata, nabrojani su samo oni najveći ili ostvareni. Sve ostale projekte u provedbi, prijavljene projekte i projekte u pripremi možete pogledati u dokumentu ispod.

Popis EU projekata u kojima sudjeluje Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Riječ je o javnom natječaju za dodjelu sredstava regionalnim turističkim zajednicama na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2024.

Turističkim zajednicama dodijeljeno preko 6 milijuna eura za 155 projekata

Danas je održana 32. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice na kojoj su članovi Vijeća, između ostalog, usvojili odluke o Više…

Obavljene su sve predradnje za učinkovitu borbu protiv komaraca, a natječaj za izvođača tretmana je u tijeku te će ugovori biti potpisani prije početka sezone

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek spreman za novu sezonu komaraca

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek i okolne općine spremni su za novu sezonu komaraca, poručio je u srijedu na Više…

Osim umirovljenika, uskrsnice će dobiti i socijalno potrebite osobe koje primaju naknadu za troškove stanovanja ili nositelji prava na pomoć u prehrani te beskućnici, i to u iznosu od 40 eura. Prvi puta uskrsnice će dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine, a u iznosu od 55 eura.

U Osijeku će 10.000 umirovljenika dobiti uskrsnicu od 35 do 70 eura. Uskrsnicu će prvi puta dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine

Grad Osijek ove je godine povisio i iznos i cenzus za isplatu uskrsnica osječkim umirovljenicima, pa će umirovljenici s mirovinom Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje