ŽIVOT

Nakon Osječko-baranjske županije, u cijeloj Hrvatskoj besplatan školski obrok za osnovnoškolce

Sva djeca u Republici Hrvatskoj danas će dobiti školski obrok. Još uvijek ima puno dilema i razgovara o tome na koji način i kako provesti projekt u cijelosti, ali smo uvjereni da će ravnatelji moći realizirati prehranu u školama

Objavljeno 10.01.2023
Darija Kovačić

S prvim danom školske godine u 2023. godini započeo je i nacionalni projekt besplatnog školskog obroka za sve osnovnoškolce. Ministarstvo znanosti i obrazovanja osigurava iznosi 1,33 eura po učeniku, a cilj projekta je do 2027. godine stvoriti uvjete za posluživanje toplog obroka svim učenicima.

– Sva djeca u Republici Hrvatskoj danas će dobiti školski obrok. Još uvijek ima puno dilema i razgovara o tome na koji način i kako provesti projekt u cijelosti, ali smo uvjereni da će ravnatelji moći realizirati prehranu u školama. Nemaju sve škole kuhinju i blagovaonicu, zato idemo u realizaciju projekta izgradnje i dogradnje objekata kako bi sve škole radile u jednoj smjeni i dobile kuhinje, blagovaone i osoblje koje će taj obrok pripremati. Intenzivno odobravamo nova zaposlenja kuhara i kuharica gdje je to potrebno pa bi do 2027. godine bi topli obrok trebao biti moguć u svim školama – izjavio je danas u Donjem Miholjcu ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te dodao kako nemaju sve škole prostorno rješenje u ovom trenutku, pa mogu u učionicama poslužiti hranu dok se ne osiguraju uvjeti.

– Pozitivan primjer je Osječko-baranjska županija koja projekt besplatnog školskog obroka već provodi i gdje je najveći postotak škola koje osiguravaju kuhani odnosno topli obrok – istaknuo je ministar Fuchs.

Osječko-baranjska županija pet godina provodi projekt besplatnog školskog obroka za sve osnovnoškolce. Bilo je potrebno vrijeme za dogradnju i opremanje kuhinja i danas sve matične škole imaju uvjete za kuhanje i posluživanje toplog obroka u osnovnim školama.

– Neće  se moći odmah pristupiti implementaciji cijelog projekta jer će i u drugih dijelovima Hrvatske kao i u Osječko-baranjskoj županiji trebati vrijeme da se stvore uvjeti za kuhani obrok. Tu se moraju aktivno uključiti osnivači škola, županije i gradovi i pomoći Vladi RH u osiguravanju uvjeta za provedbu projekta koji će osim besplatne prehrane osigurati i kuhani obrok. Kao što smo radili zajedno na projektu izgradnje Srednje škole u Donjem Miholjcu, tako trebamo svi zajedno pristupiti i ovom projektu koji će na kraju za rezultat imati besplatan i zdrav obrok spravljen od domaćih namirnica – rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Osječko-baranjska županija je projekt besplatnog školskog obroka nadogradila tako da se namirnice za pripremu obroka uzimaju od lokalnih proizvođača čime novac ostaje na području županije. Djeca dobivaju kvalitetan kuhani obrok, OPG-ovi s tog područja imaju tržište i stalni izbor prihoda, a na kraju svako dijete ima mogućnost prehrane u školi.

– Odlično je što je Vlada preuzela u potpunosti trošak prehrane, mi nastavljamo raditi kao i do sada, ali s manjom obvezom za Županiju, gradove i općine. Sredstva koja ostaju u proračunu Županije također će se utrošiti u području obrazovanja – rekao je župan Anušić.

Podsjetimo, projekt besplatnog školskog obroka u Osječko-baranjskoj županiji osmišljen je nakon što je u javnost dospjela priča iz jedne škole u Belom Manastiru gdje nekoliko djece nije imalo pravo na školski obrok jer im ga roditelji nisu mogli platiti pa je osnovni cilj projekta bio da ni jedno dijete na području županije više u školi ne bude gladno. Poruka koju je danas poslao ministar Fuchs iz Donjeg Miholjca govori kako od danas, provedbom ovog projekta na nacionalnoj razini, ni jedno dijete više u nijednoj školi u Hrvatskoj neće biti zakinuto za školski obrok.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

Povodom dana planete zemlje 20.04.2024. Održana je akcija čišćenja 3. Rezolucija Zemlja. Inicijator aktivnost je Večernji list s partnerima: Grad Više…

Prema željama najmlađih i ove godine HŽ je odlučio organizirati veselo blagdansko putovanje na kojemu će se djeca družiti, pjevati i zabavljati se, a uskrsni Zeko razveselit će ih i darivati

Uskoro kreće Zeko-express

HŽ Putnički prijevoz od 16. ožujka ponovno organizira vožnje dječjih uskrsnih vlakova Zeko-express. U Zeko-expressu bit će organiziran zabavni program, Više…

Osim teoretskih predavanja, mladi planinari će proći razne vježbe koje će im pomoći ne samo za planinarstvo i odlazak u prirodu već i u samom budućem životu. 

HPD “Bršljan-Jankovac” poziva u Dječju planinarsku školu

Planinarskog društva HPD “Bršljan-Jankovac” poziva mlade u Dječju planinarsku školu. Školi je namijenjena za djecu u dobi od 7-15 godina. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!