ŽIVOT

Nakon skandala u vezi cijepljenja Gong traži podatke o raspodjeli cjepiva

"Nakon jedanaest mjeseci i dalje nemamo objedinjene službene podatke o nabavi opreme bez javne nabave žurnim postupcima, osim onih koji su procurili u medije"

  Objavljeno 12.02.2021
  Ivona Amidžić

  Nakon skandala u vezi cijepljenja preko reda rektora Damira Borasa, Gong je u četvrtak od Vlade zatražio detaljne podatke koliko je svaka zdravstvena ustanova, ustanova socijalne skrbi i institucija vlasti zatražila i iskoristila doza cjepiva za svoje zaposlenike i dužnosnike.

  “U vremenima kada više od 700.000 starijih i bolesnih građanki i građana čeka na svoj red za cijepljenje, koji je uzrokovan zastojem u isporuci na europskom nivou, nužno je da vlast transparentno pruži podatke o pravednoj raspodjeli i korištenju cjepiva kako bi svi zadržali strpljenje”, navodi Gong u priopćenju.

  Gong podsjeća kako je u planu cijepljenja bilo navedeno da su prioritetne skupine u prvom krugu cijepljenja isključivo zdravstveni djelatnici i djelatnici domova za starije, ali krug se proširio i na članove Vlade, saborske zastupnike te suce Ustavnog i Vrhovnog suda.

  “To se pravdalo javnom promocijom važnosti cijepljenja. Međutim, slučaj Boras sugerira da je bilo onih koji su se ubacivali preko reda, i mimo kruga izabranih institucija”, kaže se u priopćenju.

  Gong je uvjeren da objava podataka o raspodjeli cjepiva i njihovoj iskorištenosti može jačati povjerenje javnosti u važnost cijepljenja i u odgovorno upravljanje korona krizom.

  Iz te udruge podsjećaju da su tražili od Vlade transparentne podatke o nabavi medicinske opreme i angažiranju raznih stručnjaka, ali jedanaest mjeseci kasnije i dalje nemamo objedinjene službene podatke o nabavi opreme bez javne nabave žurnim postupcima, osim onih koji su procurili u medije.

  “Kao što je za pobjedu nad pandemijom potrebno da se cijepi većina stanovništva, za demokraciju je važno povjerenje građana i jasni dokazi da se na krizu odgovara planski, sukladno jasnim i opravdanim kriterijima, bez privilegiranog pristupa koji se ostvaruje ulaskom odabranih pojedinaca ‘na sporedni ulaz'”, ističe Gong.

  Svako postupanje protivno tim načelima dodatno će umanjiti povjerenje građana u institucije kao provoditelje smislene politike, naštetiti demokratskoj kulturi i proizvesti otpor mjerama očuvanja javnog zdravlja, upozorava se u priopćenju.

  (Hina)

  foto: screenshot

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Građani se mogu prijaviti za cijepljenje protiv Covida-19 pozivom na broj 0800 0011 ili svojem obiteljskom liječniku.

  Beroš: Do sada se za cijepljenje registriralo 30.142 ljudi

  Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je u utorak da se na službenoj internetskoj stranici Ministarstva zdravstva za prijavu za cijepljenje protiv Covida-19, Više…

  Trudnice, dojenje, alergije, zdravstveno osiguranje, druga doza, procedura, razlike između cjepiva... Sve što vas je zanimalo, a niste znali koga pitati!

  Stručnjaci HZJZ-a odgovaraju na najučestalija pitanja o cijepljenju protiv Covida

  Stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odgovorili su na najčešća pitanja vezana za cijepljenje protiv COVID-19 bolesti. JESU LI LIJEKOVI Više…

  "Riječ je o importiranim slučajevima i sva tri putnika su došla iz Zanzibara"

  Vraneš: Uz dva slučaja zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa, moguć i treći

  Voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Jasmina Vraneš rekla je da su u Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Reforma obrazovanja: Pokušaji i improvizacije

  Tribina o reformi obrazovanja

  Na bolničkom liječenju nalazi se 56 osoba, njih 44 liječi se u KBC-u, od kojih je devet na respiratoru

  U Osječko-baranjskoj županiji 71 novopozitivna osoba

  Do danas je Revolut privukao više od 150.000 klijenata u Hrvatskoj.

  Revolut pokrenuo banku u Hrvatskoj, klijentima nude niz pogodnosti