ŽIVOT

Nakon skandala u vezi cijepljenja Gong traži podatke o raspodjeli cjepiva

"Nakon jedanaest mjeseci i dalje nemamo objedinjene službene podatke o nabavi opreme bez javne nabave žurnim postupcima, osim onih koji su procurili u medije"

    Objavljeno 12.02.2021
    Ivona Amidžić

    Nakon skandala u vezi cijepljenja preko reda rektora Damira Borasa, Gong je u četvrtak od Vlade zatražio detaljne podatke koliko je svaka zdravstvena ustanova, ustanova socijalne skrbi i institucija vlasti zatražila i iskoristila doza cjepiva za svoje zaposlenike i dužnosnike.

    “U vremenima kada više od 700.000 starijih i bolesnih građanki i građana čeka na svoj red za cijepljenje, koji je uzrokovan zastojem u isporuci na europskom nivou, nužno je da vlast transparentno pruži podatke o pravednoj raspodjeli i korištenju cjepiva kako bi svi zadržali strpljenje”, navodi Gong u priopćenju.

    Gong podsjeća kako je u planu cijepljenja bilo navedeno da su prioritetne skupine u prvom krugu cijepljenja isključivo zdravstveni djelatnici i djelatnici domova za starije, ali krug se proširio i na članove Vlade, saborske zastupnike te suce Ustavnog i Vrhovnog suda.

    “To se pravdalo javnom promocijom važnosti cijepljenja. Međutim, slučaj Boras sugerira da je bilo onih koji su se ubacivali preko reda, i mimo kruga izabranih institucija”, kaže se u priopćenju.

    Gong je uvjeren da objava podataka o raspodjeli cjepiva i njihovoj iskorištenosti može jačati povjerenje javnosti u važnost cijepljenja i u odgovorno upravljanje korona krizom.

    Iz te udruge podsjećaju da su tražili od Vlade transparentne podatke o nabavi medicinske opreme i angažiranju raznih stručnjaka, ali jedanaest mjeseci kasnije i dalje nemamo objedinjene službene podatke o nabavi opreme bez javne nabave žurnim postupcima, osim onih koji su procurili u medije.

    “Kao što je za pobjedu nad pandemijom potrebno da se cijepi većina stanovništva, za demokraciju je važno povjerenje građana i jasni dokazi da se na krizu odgovara planski, sukladno jasnim i opravdanim kriterijima, bez privilegiranog pristupa koji se ostvaruje ulaskom odabranih pojedinaca ‘na sporedni ulaz'”, ističe Gong.

    Svako postupanje protivno tim načelima dodatno će umanjiti povjerenje građana u institucije kao provoditelje smislene politike, naštetiti demokratskoj kulturi i proizvesti otpor mjerama očuvanja javnog zdravlja, upozorava se u priopćenju.

    (Hina)

    foto: screenshot

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Gong upozorava na ozbiljne nedostatke vladinog modela jer "dodatno narušava ionako teritorijalno nelogičan izgled izbornih jedinica

    GONG je izradio i objavio interaktivnu kartu izbornih jedinica

    GONG je izradio i objavio interaktivnu kartu pomoću koje građani mogu pronaći u koju izbornu jedinicu spadaju prema adresi na Više…

    Medicinski stručnjaci upozoravaju na važnost cijepljenja protiv gripe kako bi se zaštitili od ozbiljnih komplikacija. Gripa je ozbiljna bolest od koje može oboljeti svaka osoba. Može dovesti do teških, ponekad i po život opasnih komplikacija.

    Gripa nije tek sezonska bolest, zaštita ranjivih skupina je imperativ!

    Gripa se često smatra rutinskom respiratornom infekcijom koja prolazi za nekoliko dana i ne ostavlja ozbiljne posljedice. U stvarnosti situacija Više…

    Aktivno je 373 slučaja, a u izolaciji je 65 osoba. Porast oboljelih je od kraja kolovoza zabilježen u Hrvatskoj i u ostatku EU. Cijepljenje se posebno preporuča nekim skupinama.

    HZJZ objavio nove preporuke za cijepljenje protiv korone

    Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je privremene preporuke za cijepljenje protiv koronavirusa ove jeseni. Prema podacima HZJZ-a, u Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

    [FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje

    Jesi li se ikada osjećao/a diskriminirano/a zbog svog rodnog identiteta, ili si možda svjedočio/la takvom ponašanju u profesionalnom ili društvenom okruženju? Što misliš o suzama? Je li normalno da dečki plaču?

    “Uđi u moje konversice” – radionica Info centra za mlade

    Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

    Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.