GOSPODARSTVO

Naš grad uvijek blista, a od sljedeće godine blistat će s novim LED rasvjetnim tijelima!

Osijek će biti najveći grad u Hrvatskoj koji će mijenjati rasvjetu po ESCO modelu. Važno je istaknuti i kako se to ne smatra kreditnim zaduženjem!

  Objavljeno 29.11.2018
  Antonela Verković

  Tijekom sljedeće godine naš će grad zasvijetliti novim LED rasvjetnim tijelima!

  Zasvijetlit će ne samo dio grada, ne određena mjesta – nego cijeli grad! Svih 11 300 rasvjetnih tijela, koliko ih je na osječkim ulicama, bit će zamijenjene novim, LED rasvjetnim tijelima.

  Trenutačno grad Osijek za tu svrhu na godinu troši oko 5,7 milijuna kuna, a postavljanjem nove javne rasvjete taj bi trošak bio oko 1,5 milijuna kuna, što znači da bi se na osnovi te razlike projekt otplatio u sljedećih deset godina, – objasnio je Piližota na konferenciji za novinare.

  ESCO MODEL

  Osječka Gradska uprava prihvatila je prijedlog gradskoga SDP-a, rekao je Piližota i nakon analize zaključio da rasvjetu treba zamijeniti, a najisplatljiviji je način raspisati natječaj za tzv. ESCO model.

  ESCO model je aktualan već desetak godina, do sad ga je primijenio veći broj gradova. Većinom su to manji gradovi – osim Velike Gorice.

  Osijek će biti najveći grad u Hrvatskoj koji će mijenjati rasvjetu po tom modelu. Ono što treba istaknuti je da se taj model ne smatra kreditnim zaduženjem – nastavio je Piližota dodavši kako bi cijeli posao zamjene rasvjete trebao biti gotov u roku od godinu dana.

  POVOLJNIJE JE!

  Investicija će stajati između 30 i 40 milijuna kuna, a isplaćivat će se isključivo iz razlike cijene potrošene električne energije koju grad sada plaća i cijene koju će plaćati kada bude postavljena nova javna rasvjeta.

  Trenutačno grad Osijek za tu svrhu na godinu troši oko 5,7 milijuna kuna, a postavljanjem nove javne rasvjete taj bi trošak bio oko 1,5 milijuna kuna.

  FOTO: Pixabay

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Sajam je okupio nevjerojatan broj djece, ali i starijih, zainteresiranih za tehnološke i tehničke novotarije, a prolazeći silan broj različitih radionica ...

  FOTO: Zaključen TehniCOOLum – Posljednjeg dana stigli i Motomrazovi

  Sajam privukao brojne ljubitelje tehnike, a i one koji će to tek postati... :)

  TehniCOOLum: Posjetitelji imaju samo riječi hvale!

  Kroz mnoštvo tehničkih novotarija i radionica, fotoaparatom 'prošetala' Dubravka Krmpota ...

  FOTO: Otvoren TehniCOOLum na Osječkom sajmu na Pampasu