GOSPODARSTVO

Naš grad uvijek blista, a od sljedeće godine blistat će s novim LED rasvjetnim tijelima!

Osijek će biti najveći grad u Hrvatskoj koji će mijenjati rasvjetu po ESCO modelu. Važno je istaknuti i kako se to ne smatra kreditnim zaduženjem!

  Objavljeno 29.11.2018
  Antonela Verković

  Tijekom sljedeće godine naš će grad zasvijetliti novim LED rasvjetnim tijelima!

  Zasvijetlit će ne samo dio grada, ne određena mjesta – nego cijeli grad! Svih 11 300 rasvjetnih tijela, koliko ih je na osječkim ulicama, bit će zamijenjene novim, LED rasvjetnim tijelima.

  Trenutačno grad Osijek za tu svrhu na godinu troši oko 5,7 milijuna kuna, a postavljanjem nove javne rasvjete taj bi trošak bio oko 1,5 milijuna kuna, što znači da bi se na osnovi te razlike projekt otplatio u sljedećih deset godina, – objasnio je Piližota na konferenciji za novinare.

  ESCO MODEL

  Osječka Gradska uprava prihvatila je prijedlog gradskoga SDP-a, rekao je Piližota i nakon analize zaključio da rasvjetu treba zamijeniti, a najisplatljiviji je način raspisati natječaj za tzv. ESCO model.

  ESCO model je aktualan već desetak godina, do sad ga je primijenio veći broj gradova. Većinom su to manji gradovi – osim Velike Gorice.

  Osijek će biti najveći grad u Hrvatskoj koji će mijenjati rasvjetu po tom modelu. Ono što treba istaknuti je da se taj model ne smatra kreditnim zaduženjem – nastavio je Piližota dodavši kako bi cijeli posao zamjene rasvjete trebao biti gotov u roku od godinu dana.

  POVOLJNIJE JE!

  Investicija će stajati između 30 i 40 milijuna kuna, a isplaćivat će se isključivo iz razlike cijene potrošene električne energije koju grad sada plaća i cijene koju će plaćati kada bude postavljena nova javna rasvjeta.

  Trenutačno grad Osijek za tu svrhu na godinu troši oko 5,7 milijuna kuna, a postavljanjem nove javne rasvjete taj bi trošak bio oko 1,5 milijuna kuna.

  FOTO: Pixabay

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Gospodin Kerže ovom je monografijom, s posebnim žarom, dodao vrijednost našem gradu

  “Povijest košarke u Osijeku”

  „Povijest košarke u Osijeku“ naziv je monografije autora Dragutina Keržea koja je predstavljena u svečanom foajeu osječkog HNK. Promociji koja Više…

  Osijek postaje drugi grad u Hrvatskoj s krematorijem

  Pannonian Cemetery Days

  Specijalizirani skup na temu upravljanja grobljima, prvi put se iz mediteranskih gradova preselio na kontinent, točnije – u slavonsku metropolu. Više…

  "Iako sam prvi puta u Hrvatskoj, iznimno mi je ugodno biti u Osijeku" – istaknuo je Pascal Thévenot, gradonačelnik francuskog grada Velizy-Villacoublaya

  Osijek posjetilo izaslanstvo Velizy-Villacoublaya, grada s 22.000 stanovnika i čak 50.000 zaposlenih

  -Iako sam prvi puta u Hrvatskoj, iznimno mi je ugodno biti u Osijeku – istaknuo je Pascal Thévenot, gradonačelnik francuskog Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Fotogalerija promocije prednosti i značajke sustava Civilne zaštite te promicanja suradnje žurnih službi

  Održana promocija prednosti i značajki sustava Civilne zaštite povodom dana Osječko-baranjske županije

  Eko-industrijska zona Nemetin bila je prva postaja obilaska poduzetničkih zona na području Osječko-baranjske županije i promocije Kataloga poduzetničkih zona OBŽ

  Obilazak Eko-industrijske zone Nemetin

  Naporan i dugotrajan posao pretvorite u mačji kašalj!

  Brzo i jednostavno se riješite svih nemogućih grinja u Vašim madracima i kaučima