GOSPODARSTVO

Naš grad uvijek blista, a od sljedeće godine blistat će s novim LED rasvjetnim tijelima!

Osijek će biti najveći grad u Hrvatskoj koji će mijenjati rasvjetu po ESCO modelu. Važno je istaknuti i kako se to ne smatra kreditnim zaduženjem!

  Objavljeno 29.11.2018
  Antonela Verković

  Tijekom sljedeće godine naš će grad zasvijetliti novim LED rasvjetnim tijelima!

  Zasvijetlit će ne samo dio grada, ne određena mjesta – nego cijeli grad! Svih 11 300 rasvjetnih tijela, koliko ih je na osječkim ulicama, bit će zamijenjene novim, LED rasvjetnim tijelima.

  Trenutačno grad Osijek za tu svrhu na godinu troši oko 5,7 milijuna kuna, a postavljanjem nove javne rasvjete taj bi trošak bio oko 1,5 milijuna kuna, što znači da bi se na osnovi te razlike projekt otplatio u sljedećih deset godina, – objasnio je Piližota na konferenciji za novinare.

  ESCO MODEL

  Osječka Gradska uprava prihvatila je prijedlog gradskoga SDP-a, rekao je Piližota i nakon analize zaključio da rasvjetu treba zamijeniti, a najisplatljiviji je način raspisati natječaj za tzv. ESCO model.

  ESCO model je aktualan već desetak godina, do sad ga je primijenio veći broj gradova. Većinom su to manji gradovi – osim Velike Gorice.

  Osijek će biti najveći grad u Hrvatskoj koji će mijenjati rasvjetu po tom modelu. Ono što treba istaknuti je da se taj model ne smatra kreditnim zaduženjem – nastavio je Piližota dodavši kako bi cijeli posao zamjene rasvjete trebao biti gotov u roku od godinu dana.

  POVOLJNIJE JE!

  Investicija će stajati između 30 i 40 milijuna kuna, a isplaćivat će se isključivo iz razlike cijene potrošene električne energije koju grad sada plaća i cijene koju će plaćati kada bude postavljena nova javna rasvjeta.

  Trenutačno grad Osijek za tu svrhu na godinu troši oko 5,7 milijuna kuna, a postavljanjem nove javne rasvjete taj bi trošak bio oko 1,5 milijuna kuna.

  FOTO: Pixabay

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Piližota je, komentiravši kritike Osječana zbog poskupljenja odvoza komunalnog otpada rekao da je Osijek je grad s najjefitnijom uslugom u OBŽ i jeftiniji od velike većine gradova u Hrvatskoj...

  U Osijeku izdvojeno 12 milijuna kuna za izgradnju reciklažnih dvorišta

  Danas su u gradskom poglavarstvu zamjenik gradonačelnika Boris Piližota i predsjednik uprave ”Osijek-Koteksa” Zoran Škorić potpisali ugovor o gradnji dva nova reciklažna Više…

  Dodatim posudama koje omogućuje Unikom, slijedom toga, smanjit će se i potreba za većim volumenom posuda za mješoviti komunalni otpad što će značiti i manje račune za Osječane!

  Naš grad je lider u zbrinjavanju otpada!

  Osijek prednjači među europskim gradovima jer je Unikom postavio standard iznad ostalih zemalja Europe u kojima se uglavnom razvrstava četiri Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Ovim projektom omogućeno je redizajniranje i obnova derutnog i zastarjelog Centra za kulturu u Čepinu sa svom infrastrukturnom opremom

  FOTO: Svečano otvoren Centar za kulturu Općine Čepin

  O trenutnom zahvatu u Drvengradu smo razgovarali s Vjeranom Marijaševićem, voditeljem komunikacija u Unikomu...

  FOTO: Drvengrad ostaje bez hlada?

  Za svakih 5.000 prikupljenih 'lajkova' MojaAkcija.hr daje donaciju hrane Azilu u vrijednosti 1.000 kuna. Jedna donacija je isporučena...

  MojaAkcija.hr nahranila Zena velikog apetita na mjesec dana!