GOSPODARSTVO

Naš grad uvijek blista, a od sljedeće godine blistat će s novim LED rasvjetnim tijelima!

Osijek će biti najveći grad u Hrvatskoj koji će mijenjati rasvjetu po ESCO modelu. Važno je istaknuti i kako se to ne smatra kreditnim zaduženjem!

    Objavljeno 29.11.2018
    Antonela Verković

    Tijekom sljedeće godine naš će grad zasvijetliti novim LED rasvjetnim tijelima!

    Zasvijetlit će ne samo dio grada, ne određena mjesta – nego cijeli grad! Svih 11 300 rasvjetnih tijela, koliko ih je na osječkim ulicama, bit će zamijenjene novim, LED rasvjetnim tijelima.

    Trenutačno grad Osijek za tu svrhu na godinu troši oko 5,7 milijuna kuna, a postavljanjem nove javne rasvjete taj bi trošak bio oko 1,5 milijuna kuna, što znači da bi se na osnovi te razlike projekt otplatio u sljedećih deset godina, – objasnio je Piližota na konferenciji za novinare.

    ESCO MODEL

    Osječka Gradska uprava prihvatila je prijedlog gradskoga SDP-a, rekao je Piližota i nakon analize zaključio da rasvjetu treba zamijeniti, a najisplatljiviji je način raspisati natječaj za tzv. ESCO model.

    ESCO model je aktualan već desetak godina, do sad ga je primijenio veći broj gradova. Većinom su to manji gradovi – osim Velike Gorice.

    Osijek će biti najveći grad u Hrvatskoj koji će mijenjati rasvjetu po tom modelu. Ono što treba istaknuti je da se taj model ne smatra kreditnim zaduženjem – nastavio je Piližota dodavši kako bi cijeli posao zamjene rasvjete trebao biti gotov u roku od godinu dana.

    POVOLJNIJE JE!

    Investicija će stajati između 30 i 40 milijuna kuna, a isplaćivat će se isključivo iz razlike cijene potrošene električne energije koju grad sada plaća i cijene koju će plaćati kada bude postavljena nova javna rasvjeta.

    Trenutačno grad Osijek za tu svrhu na godinu troši oko 5,7 milijuna kuna, a postavljanjem nove javne rasvjete taj bi trošak bio oko 1,5 milijuna kuna.

    FOTO: Pixabay

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Nove svjetiljke bit će opremljene energetski učinkovitim LED svjetlosnim izvorima i uređajima za regulaciju svjetlosnog toka

    Vukovar: Nova rasvjeta u 2021. za šest milijuna kuna

    Šesto tisuća vrijedan ugovor o izvođenju radova na sanaciji javne rasvjete potpisan je u Gradskoj vijećnici između Grada Vukovara i Više…

    "Nismo čekali mjere na razini države, nego smo se usmjerili lokalnim gospodarstvenicima zbog očuvanja radnih mjesta za što smo osigurali više 20 milijuna kuna"

    Piližota potvrđuje: Ukinuti su porezi na potrošnju i korištenje javnih površina

    Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota gostovao je u programu Radio Osijeka. Potvrdio je nova porezna rasterećenja za gospodarstvenike pogođene pandemijom. Riječ Više…

    Spremnike će korisnicima individualnog i kolektivnog stanovanja kroz nekoliko navrata isporuke podijeliti Unikom.

    Osijeku prvome u Hrvatskoj smeđe i žute kante

    Grad Osijek prvi je veliki grad u Republici Hrvatskoj koji je s Fondom za zaštitu okoliša u srpnju 2018. godine Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Posao ovaj tjedan nude Ricardo, Tehnomont gradnja, Hire & Fire, Vital Group... pogledajte sve ponude!

    Poslodavci traže radnike, javite se!

    Svaki poduzetnički pothvat započinje dobrom poslovnom idejom. No, poduzetničkih ideja je bezgranično puno, a uspješne pothvate od neuspješnih dijeli – realizacija

    Od ideje do realizacije – novi besplatni seminar za poduzetnike

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI