ŽIVOT

Nastavlja se borba protiv komaraca!

Dopuste li vremenski uvjeti Grad Osijek već sutra nastavlja s tretmanima suzbijanja komaraca. Očekuju se tretmani i sa zemlje i iz zraka

Objavljeno 17.05.2023
Matija Ivanković

Grad Osijek u suradnji s okolnim općinama proveo je sve preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije za suzbijanje komaraca, dok su pojedini tretmani morali pričekati povoljne vremenske uvjete – poručio je u srijedu zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin na konferenciji za novinare.

Objasnio je kako tretmani u kišnim uvjetima nisu učinkoviti te najavio kako će Grad Osijek, dopuste li vremenski uvjeti, nastaviti s tretmanima, i to već sutra kao i čitav vikend kada bi se u večernjim satima trebali provoditi tretmani i sa zemlje i iz zraka.

– Ako vrijeme bude stabilno provest ćemo avio tretman iznad cijeloga grada. To je razlika u odnosu na prethodne godine kada izvođač nije imao dozvolu za let iznad grada, a sada ima dvomotorac i potrebne dozvole – dodao je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Novost u mjerama suzbijanja komaraca na području Grada Osijeka je i dogovor Grada s okolnim općinama unutar čijih administrativnih granica se nalaze najveća poplavna područja i odakle komarci ulijeću u područje grada.

– Prvi puta od samostalnosti postigli smo dogovor s općinama koje nas okružuju, prije svega s Petrijevcima, Dardom, Biljem, i Erdutom. Istraživanja su pokazala da 95 posto komaraca u gradu Osijeku su upravo poplavni komarci s tih područja. Trenutačno smo pred potpisivanjem sporazuma, ali sve već dogovoreno izvršavamo. Na poplavnim područjima tih općina Grad Osijek preuzeo je obvezu financiranja i provođenja larvicidnih tretmana, što nismo dosad nikad imali. Naravno, provodimo i adulticidne tretmane u gradu, ali na ovaj način želimo spriječiti njihovo izlijetanje otamo gdje nastaju – kazao je zamjenik Vulin.

Grad Osijek tako će u 100 postotnom iznosu financirati larvicidne tretmane na poplavnim područjima okolnih općina te 90 posto iznosa korektivnih adulticidnih tretmana, dok će općine snositi 10 posto troška.

– Korektivni adulticidni tretmani provode se nad jedinkama koje prežive larvicidno tretiranje i koje se izlegu. Tada idemo s adulticidnim tretmanom u šumskom i močvarnom području kako bismo spriječili njihov dolazak u Osijek. No nije moguće, nigdje u svijetu, u potpunosti spriječiti njihov dolazak, stoga ćemo provoditi adulticidne tretmane na području grada i sa zemlje i iz zraka – rekao je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Naglasio je i kako je Grad od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja zatražio dozvolu za provođenje larvicidnih tretmana u rubnim dijelovima Parka prirode Kopački rit, odakle u Osijek pristiže također velik broj komaraca.

Dodao je i da je u Proračunu za 2023. osigurano 700.000 eura za tretmane suzbijanja komaraca, dok će se Osječko-baranjska županija uključiti s 200.000 eura.

– Sa sredstvima okolnih općina dolazimo do iznosa većeg od 1,1 milijun eura. Gradonačelnik je zatražio i pomoć Vlade Republike Hrvatske, očekujemo i ta sredstva, pa vjerujem da bismo ove godine mogli raspolagati s oko od 1,5 milijuna eura.

Ove godine klimatski uvjeti te visoki vodostaji Drave i Dunave pogoduju razvoju komaraca, za razliku od prošle koja je bila sušna pa se na mjere suzbijanja komaraca u Gradu Osijeku utrošilo svega 50-ak tisuća eura.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Obavljene su sve predradnje za učinkovitu borbu protiv komaraca, a natječaj za izvođača tretmana je u tijeku te će ugovori biti potpisani prije početka sezone

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek spreman za novu sezonu komaraca

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek i okolne općine spremni su za novu sezonu komaraca, poručio je u srijedu na Više…

Najavljen je visoki vodni val Dunava i Drave za 9. kolovoza, što znači da pojavu prvih odraslih jedinki očekujemo nakon blagdana Velike Gospe

Učinkovitost provedenih larvicidnih tretmana je 96-100 posto. Grad je spreman u slučaju novog vodnog vala

Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin u petak je na konferenciji za novinare izvijestio o brojnosti komaraca na području grada Osijeka i Više…

Ne možemo pričati o sustavu suzbijanja najezde komaraca jer isti ne postoji, zakonska regulativa teret stavlja na jedinice lokalne samouprave koje nemaju (financijske) kapacitete za rješavanje ovog problema

Vlašić Iljkić: “Tretiranja su prekasno započela, najezda komaraca ozbiljno utječe na kvalitetu života ljudi”

Vlada je u svibnju ove godine usvojila rebalansom proračuna amandman iz redova vladajućih saborskih zastupnika i to onaj koji se Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.

Bogat izbor ornamentalnih i tropskih biljaka, proizvoda i opreme za hortikulturu i florikulturu, cvijeće, ukrasno bilje, vrtne sadnice, med i slično tome kao i zanimljive radionice i gastro ponuda vas očekuju na Proljetnom festivalu u Čepinu

[NAJAVA] Proljetni festival u Čepinu

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka