Arhiva

Natjecanje Euroscola – razmjena iskustava i prijateljstva koja nastaju među srednjoškolcima iz svih država Europske unije

  Objavljeno 04.02.2016
  OsijekNews redakcija

  Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj u petak 5. veljače 2016. godine organizira natjecanje ‘Euroscola’ za srednjoškolce Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, na koje se prijavila čak 21 srednja škola iz Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Đakova, Belog Manastira, Valpova i Županje. Natjecanje će se održati u vijećnici Osječko-baranjske županije u Osijeku s početkom u 11:00 i predviđenim trajanjem do 17:30.  Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan te zamjenik župana Osječko-baranjske županije Dragan Vulin otvorit će natjecanje, koje je otvoreno za zainteresiranu javnost i medije.

  Tri do pet najbolje plasiranih škola pobjedom na ovom natjecanju osigurat će odlazak na simulaciju rada Europskog parlamenta u Strasbourg za po 24 učenika te dva mentora iz svojih škola. U Osijeku će školarci iz ovih dviju najistočnijih hrvatskih županija prezentirati svoje znanje o Europskoj uniji, kao i vještine iznošenja mišljenja i debatiranja o aktualnim europskim temama poput migracijske krize, borbe protiv terorizma i širenja radikalnih ideja na društvenim mrežama te perspektiva mladih Europljana na tržištu rada i mnogih drugih. Ocjenjivat će se i sposobnost iznošenja stavova na stranim jezicima.

  O pobjednicima natjecanja odlučivat će peteročlani žiri u sljedećem sastavu:

  • Ivona Tevelly – Grigić, Osječko-baranjska županija, Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu
  • Mario Adamović, Vukovarsko-srijemska županija, Upravni odjel za obrazovanje i šport
  • Sonja Burčar, Agencija za odgoj i obrazovanje
  • Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj
  • Tomislav Levak, Odjel za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku/ Glas Slavonije

  Proglašenje pobjednika i zatvaranje natjecanja predviđeno je za 17:30 sati.

  ‘Euroscola’ program uči mlade o Europskoj uniji

  Euroscola je program Europskog parlamenta koji već tri godine bilježi značajan interes među hrvatskim srednjim školama. Na ovogodišnjem prvom natjecanju sudjelovat će 21 škola iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije s ukupno 126 učenika.

  Euroscola je redovni godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola iz država članica Europske unije na praktičan način uče o europskim pitanjima.  Učenici iz država članica Unije predstavljaju svoje škole na natjecanjima u vlastitoj zemlji, a najuspješniji među njima odlaze u Strasbourg i na jedan dan postaju zastupnici u Europskom parlamentu. Pritom u dvorani za plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu sudjeluju u simulaciji parlamentarnih debata i glasaju o odlukama koje se odnose na aktualna pitanja europske politike. Dodana vrijednost ovog programa jest razmjena iskustava i prijateljstva koja nastaju među srednjoškolcima iz svih država Europske unije, dok profesori koji prate učenike imaju priliku upoznati svoje kolege iz drugih zemalja i međusobno razmijeniti iskustva.

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Pišite nam u komentar na Facebook-u - rezultat, ili tagirajte svoj kafić za gledanje, ekipu ... :)

  Gdje gledate utakmicu sutra u 20? Tagirajte Vaše kafiće, ekipu …

  Nogometaši Osijeka igrat će protiv moldavskog Petrocuba iz Sarata-Galbene u 1. pretkolu Europske lige. Tako je odlučio ždrijeb u Nyonu

  Osijek ide u Moldaviju, potom na škotski Rangers

  Goran Bare i Majke jučer održali 4. koncert ovogodišnjeg OLJM-a

  [FOTO] Goran Bare poručio:”Ugledajte se na one iz politike i mislite samo na sebe!”