ŽIVOT

Nestaju najstariji baobabi u Africi

Velika većina najstarijih stabala baobab u Africi sasušila se djelomično ili potpuno u posljednjih desetak godina

  Objavljeno 15.06.2018
  Alan Srčnik

  Velika većina najstarijih stabala baobab u Africi sasušila se djelomično ili potpuno u posljednjih desetak godina, upozoravaju u ponedjeljak stručnjaci koji tu pojavu pripisuju klimatskim promjenama.

  “Nevjerojatno je da tijekom svog života gledamo kako nestaje toliko stabala starih više tisuća godina”, rekao je za AFP Adrian Patrut sa sveučilišta Babes-Bolyai u Rumunjskoj, koautor studije objavljene u časopisu Nature Plants.

  “U drugoj polovini 19. stoljeća veliki baobabi u južnoj Africi počeli su se sušiti, ali se u posljednjih 10-15 godina ta pojava znatno proširila zbog visokih temperatura i suše”, dodaje znanstvenik.

  Baobabi stari između 1.100 i 2.500 godina, s golemim stablom i s granama sličnim korijenju koje se uzdižu prema nebu, zaštitni su znak savane vidljiv s kilometarske udaljenosti.

  No u posljednjih dvanaest godina, devet od trinaest najstarijih baobaba se djelomično ili potpuno sasušilo, navodi se u studiji.

  Među žrtvama su tri orijaša: Panke u Zimbabveu, najstariji baobab kojemu je 2.450 godina, Platland u Južnoafričkoj Republici, jedan od najširih na svijetu, s deblom promjera većeg od deset metara i glasoviti Chapman u Bocvani, na kojemu je slavni istraživač David Livingstone urezao svoje inicijale i proglašen je nacionalnom baštinom.

  Znanstvenici su ovakvo stanje otkrili slučajno nastojeći odgonetnuti tajnu njihove dugovječnosti.

  “Područje na kojemu tisućljetni baobabi nestaju jedno je od onih u Africi koja se najbrže zagrijavaju”, zaključuje Patrut.

  (Hina)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Sandra Lončarić zasjat će na Netflix-u u 2. sezoni hrvatske serije Novine, koja se na televiziji počinje prikazivati danas, u večernjim satima

  Osječka glumica Sandra Lončarić dobila svoje mjesto na Netflix-u

  Pannonian Challenge, pripremio je osječkoj publici selekciju vrhunskih vozača BMX-a, inlinea i skateboarda, a u večernjim su satima za zabavu zaduženi najbolji glazbeni izvođači

  Jubilarni 20. Pannonian Challenge – datumi su vani!

  Koordinirana zajednička akcija Unikomovih radnih jedinica Zelenilo i Čistoća trebala je danas u 10:00 biti održana na Sjenjaku. Zbog vremenskih neprilika otkazana je do daljnjega...

  Koordinirana zajednička akcija Unikoma ipak će čekati ljepše vrijeme!