ŽIVOT

Nestašica maski u Osijeku i Čepinu – Stručnjakinja: “Maske ne pomažu”

Hrvatska podigla stupanj pripravnosti - Zbog sprečavanja koronavirusa od sinoć uveden zdravstveni nadzor svih koji dolaze iz pokrajina Veneto i Lombardija

Objavljeno 25.02.2020
Ivona Amidžić

Tijekom ponedjeljka Hrvatska je uvela stroge kontrole, a to su napravile i zemlje u susjedstvu Austrija i Slovenija, piše Index.

U Hrvatskoj još nema koronavirusa

Stupanj pripravnosti podigla je i Hrvatska. Kod nas još uvijek nije zabilježen nijedan slučaj koronavirusa. Iako su se tijekom dana društvenim mrežama širile razne lažne vijesti o koronavirusu u Hrvatskoj, svih šest testova koji su u ponedjeljak provedeni u klinici Dr. Fran Mihaljević bili su negativni.

Na testiranju su uzorci pet bolesnika iz Rijeke sa sumnjom na koronavirus i dva bolesnika koja su jučer popodne hospitalizirana u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, objavljeno je sinoć na web-stranici Klinike.

Posebne mjere u Hrvatskoj

Zbog sprečavanja koronavirusa Hrvatska je od sinoć uvela zdravstveni nadzor za sve osobe koje dolaze iz talijanskih pokrajina Veneto i Lombardija, a i dalje vrijede mjere nadzora za sve osobe koje su iza 16. veljače boravile u Kini i Južnoj Koreji.

Kod više od 80 posto slučajeva koronavirusa infekcija je blaga pa ne treba dizati paniku, no s obzirom na širenje zaraze u Italiji Krizni stožer ima dva cilja – pokušati spriječiti import u Hrvatsku te, u slučaju da se koronavirus pojavi u Hrvatskoj, što prije izolirati bolesnika i sve njegove kontakte.

Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, za RTL je kazala da su večeras premijera upoznali s današnjim mjerama.

“Situacija se u Italiji promijenila u tri dana, morali smo uvesti dodatne mjere. Uveli smo pojačani nadzor na granici za dvije talijanske regije, apeliramo sve koji dolaze da prijave da su od tamo. To je radi njihove, ali i naše sigurnosti. Da prođu pregled epidemiologa, to je mjera koju moramo primijeniti”, rekla je dodavši da su se već stvorila čekanja na granici, ali kaže da je to nužno.

“Uveli smo takvu mjeru i za one koji dolaze iz Južne Koreje”, dodala je.

“Maske ne mogu pomoći”

Na pitanje može li maska pomoći, kaže da ne može.

“Oni koji imaju simptome bilo kakvog respiratornog infekta zaista bi bilo dobro da nose maske, kako ne bi virus širili dalje. Ali, svi oni koji nemaju simptome, ne moraju kupovati maske i nositi ih. Neće nas maska zaštititi od ulaska virusa. Pomama je potpuno bespotrebna”, rekla je.

Iako maski ima mnogo vrsta i podvrsta te postoje one koje bi učinkovito mogle zaštititi osobu od zaraze, maske na koje Grba Bujević misli su obične platnene maske koje se uzicama ili špagom zakvače za uši. U ovom trenu u Osijeku i Čepinu više nismo mogli pronaći ni jedno mjesto na kojem bi se maske mogle kupiti.

“Teško je očekivati da nećemo imati nijedan slučaj, to bi bila sreća koju epidemiolozi ne predviđaju. Ali zato ove mjere, sve držimo pod kontrolom”, rekla je.

(Index)

foto: unsplash (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Počinitelj je doveo u zabludu 86-godišnjaka na način da je od njega kupio traktor s prikolicom kojom prilikom mu je dao 100 eura kao jamstvo...

Pronađen počinitelj prijevare

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika I. policijske postaje Osijek s ispostavom Čepin utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 53-godišnjak Više…

Video koji slijedi govori više od riječi, uživajte u predivnim kadrovima adventa i sljedećeg Božića nikako nemojte propustiti ovaj događaj! Iz općine Čepin, s ljubavlju!

Advent – iz Čepina s ljubavlju

Prosinac u Čepinu ove godine ne protječe samo u ozračju čuvenog Božićnog sajma. Naime, prva je ovo godina kada se Više…

Uz manifestacijski i kulturni turizam Čepin sada ima i zdravstveni turizam. Oba projekta imaju za cilj gospodarski ojačati regiju i pridonijeti pozicioniranju Slavonije na gospodarskoj, medicinskoj i turističkoj karti Hrvatske, Europe i svijeta.

[FOTO] Saznali smo koja će biti najpoželjnija destinacija u 2024. godini: Materra i Priora, imena koja treba zapamtiti

Luksuz, prekrasan dizajn, udoban krevet i pogled u bespuće koje će Vas, dok doručkujete s ljubavlju i pažnjom osmišljenu deliciju, Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša