GOSPODARSTVO

Ništa od velike obnove mostova u RH, a to se odnosi i na Osijek – piše Jutarnji list.

Karlovac je tako poslao podatke i popise za čak 88 mostova, ali bez plana ... Osijek je poslao da imaju jedan most preko Drave ... - piše Jutarnji.hr

  Objavljeno 04.11.2018
  Alan Srčnik

  Potaknuti tragedijom u Genovi, kada je pod ruševinama vijadukta sredinom kolovoza ove godine smrtno stradalo 40 ljudi, u HNS-ovu Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, koje vodi Predrag Štromar, su zbog katastrofalnog stanja zagrebačkih mostova, koji su trebali u hitnu sanaciju 27. kolovoza, svim gradonačelnicima velikih gradova poslali poziv da do 17. rujna dostave podatke o planovima održavanja cestovne infrastrukture koja je u njihovoj nadležnosti – pišu Jutarnji list i Jutarnji.hr.

  No, do danas samo su dva od 25 gradova, doznajemo, poslala tražene podatke na predviđenom obrascu s planovima održavanja, a nitko nije ispoštovao ni rok za dostavu bilo kakvog izvješća. Tako samo Rijeka (13 mostova) i Vinkovci (dva mosta) imaju nekakve planove održavanja. Devet gradova je poslalo odgovore koji nisu bili u zadanom obrascu, odnosno nemaju planove održavanja s određenim rokovima sanacije kritičnih građevina, kao ni s predviđenim sredstvima – nastavlja Jutarnji.

  Karlovac je tako poslao podatke i popise za čak 88 mostova, ali bez plana, Koprivnica je dostavila obavijest da su tek počeli s prikupljanjem podataka, Osijek je poslao da imaju jedan most preko Drave, Pazin je dostavio tekstualne podatke za tri mosta i tri pružna nadvožnjaka, Samobor za 59 mostova koji ne odgovaraju traženoj strukturi, Velika Gorica je poslala obavijest da će do kraja godine dostaviti podatke prema obrascu, Virovitica je poslala podatak da postoje tri pješačka i osam cestovnih mostova i ne posjeduju propisanu evidenciju i podatke, Vukovar je tražio produženje roka jer su od Građevinskog fakulteta u Osijeku zatražili izradu potrebnog izvješća, a Zagreb je dostavio tekstualno obrazloženje bez prikaza stanja i plana održavanja i bez ispunjenih obrazaca za sedam mostova i petlju Držićeva, ali su dostavljeni podaci za 15 drugih različitih građevina koje nisu cestovne građevine.

  Čak 14 gradova ni nakon mjesec dana od zadanog roka nije dostavilo ništa, pa su ih iz Ministarstva zvali da vide o čemu se radi. Neki su se opravdali time da se tek rade studije. U dva grada uopće nisu uspjeli doznati ništa, jer im se očito nitko nije javljao, a riječ je o Kaštelima i Zadru. U Bjelovaru su im rekli da su “izvršili pripreme” da se utvrdi stanje za 19 mostova koji bi trebali biti izrađeni do sredine studenog. Grad Čakovec je pak pokrenuo provedbu javnog natječaja za sanaciju jedne od dvije cestovne građevine za koju je ocijenjeno da je u lošem stanju, a podaci će se dostaviti do polovice studenog.

  Upravni odjel za poslove gradonačelnika Dubrovnika dostavio je pak informaciju da su u pregovorima s Građevinskim fakultetom u Zagrebu za izradu pregleda mostova na području grada, obavljen je i telefonski razgovor s pročelnikom ureda grada Gospića, koji je najavio dostavu podataka do sredine studenog jer im nedostaju odgovarajući stručnjaci za izradu izvješća, a u Krapini kažu da pripremaju izvješće i da su obnovljena tri mosta u centru i sagrađen jedan novi. U Požegi je naručena izrada izvješća koje još nije gotovo, a od Pule, Siska, Slavonskog Broda, Splita, Šibenika i Varaždina tek očekuju informaciju o stanju izrade izvješća.

  Od 2000. se, naime, na razini države donose četverogodišnji planovi građenja i održavanja javnih cesta, u što spadaju i mostovi, tuneli, nadvožnjaci i podvožnjaci, i tu je situacija poprilično dobra jer Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste provode te planove, no problem su jedinice lokalne samouprave jer država nema nikakav uvid u stanje njihovih prometnica, a sada se pokazuje da ni nemaju nikakve planove održavanja.

  Nakon dobivenih odgovora koji, osim dvije iznimke, nisu zadovoljavajući, Ministarstvo će, otkriva nam državni tajnik Željko Uhlir, sada ponovno slati požurnice, a ako ni tada ne bude reakcije, morat će reagirati građevinska inspekcija, koja može naplatiti visoke kazne ili čak zatvoriti neke građevine ako su opasne za promet.

  Više pročitajte na LINK-u, na stranici Jutarnji.hr.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Pješački viseći most u Osijeku, sustava prednapregnute lančanice, s rasponom od 209,5 metara, bio je u vrijeme puštanja u promet, najveći takav most u Europi - veli Mostogradnjin direktor Njagulj. I dodaje - Most smo izgradili '80-te!

  Direktor GP Mostogradnja iz Beograda: “Žao mi je što nismo izgradili isti Pješački most i u Srbiji”

  Osječani posljednjih dana govore o Pješačkom mostu, o njegovoj dotrajalosti, čeliku koji ‘gine’ u koroziji pod ‘zubom vremena’ i njegovoj Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Jedna od vodećih međunarodnih veleprodajnih tvrtki svojom novom globalnom politikom obvezala se na korištenje jaja isključivo iz nekaveznog uzgoja

  Metro postaje cage-free u svim poslovnicama diljem svijeta

  Perilice rublja programirane su na 2.000 do 2.500 pranja, televizori na 20.000 sati, a sve s ciljem da se potrošače primora kupiti nove modele

  Udar na džep građana – Uređaji se kvare odmah po isteku jamstva

  Dodjela priznanja „Inspiriramo poljoprivredu“ održavat će se svake godine, kako se ne bi zaboravili pojedinci koji doprinose pozitivnoj percepciji poljoprivrede.

  Nacionalna poljoprivredna konferencija “Slavonika” (3.3.) PROGRAM