KULTURA

Noć knjige 2019.

Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa, glavna su tema ovogodišnje Noći knjige

Objavljeno 04.04.2019
Tamara Lemajić

Vrijeme prolazi, svijet se mijenja. Ipak, oni ne stare. Inspiriraju nas, vesele, potiču na razmišljanje i djelovanje. Oni su omiljeni likovi, junaci rođeni u bajci, basni, romanu, priči ili stripu. Oni su i glavna tema Noći knjige 2019., koja će se u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige održati 23. travnja diljem Hrvatske.

Manifestacija Noć knjige održat će se osmu godinu zaredom, a Hrvatska se globalnom slavlju knjige i čitanja tradicionalno priključuje brojnim programima koji se odvijaju u knjižarama, antikvarijatima, svim vrstama knjižnica, različitim institucijama, te u svim ostalim prostorima „prijateljima knjige”. Knjigoljupce će posebno razveseliti brojne prodajne akcije u knjižarama koje će im omogućiti kupnju knjiga po pristupačnijim cijenama.

Zaštitni znak ovogodišnje manifestacije je Knjigomir, junak s posebnim moćima koje mu je priskribilo čitanje. Autor vizualnog rješenja je dizajner Boris Kuk, a Knjigomirova misija je prenijeti poruku o vrijednosti knjige i važnosti čitanja u Noći knjige 2019. 

U okviru manifestacije za djecu i mlade do 7. travnja otvoren je likovni i literarni natječaj „Koji si ti lik?!” u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara.

Ovim putem pozivamo sve medije da se priključe manifestaciji te da u mjesecu travnju svoj medijski prostor posvete temi Noći knjige ili ostalim temama vezanima za knjigu, pisanje, čitanje, nakladništvo.., da svoj prostor otvore piscima, prevoditeljima, urednicima, ilustratorima i ostalim zanimanjima koje povezuje knjiga (glumci, filmaši…) te tako pridonesu oporavku statusa knjige u društvu, njezinoj popularizaciji, boljoj informiranosti te razvoju kritičkog mišljenja.

Pozivamo vas da redovito pratite aktivnosti na internetskoj stranici i Facebookstranici Noći knjige jer ćemo, kao i uvijek, pripremiti i mnoštvo drugih zanimljivosti i iznenađenja. Vizuali su vam dostupni u rubrici Press, a promotivni video na Facebook stranici kao i na Youtube kanalu Noći knjige.

Noć knjige 2019. održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

Organizatori Noći knjige 2019. su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

 

Foto: Koordinacijski odbor – Noć knjige 2019.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Strojno dezinficirati ruke ili napraviti vlastito rumenilo? Vježbati zumbu ili izmjeriti šećer u krvi? Provjerite što su Osječani izabrali :)

FOTO: Osijek obilježio Svjetski dan zdravlja

Skoro polovica svjetskog stanovništva ne dobiva osnovnu zdravstvenu zaštitu kada joj je potrebna. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je osnovana 1948. Više…

A manifestacija 'starta' za samo dva tjedna! :D

Osijek dobio novu kulturnu manifestaciju!

Nova kulturna manifestacija u organizaciji grada Osijeka Kazališni maraton održat će se od 15. do 17. ožujka u osječkom Hrvatskom narodnom Više…

Knjige za 5, a i 5 kuna su! Studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Tvrđi organiziraju skupljanje donacija u vidu sajma knjiga :)

Sutra svi u Tvrđu po ‘knjige za 5’!

Mjesec je knjige, o tome već i vrapci na grani pjevaju. Projekata je zaista more, ljubitelji knjige su ovog mjeseca Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Mladi osječki pjesnici organiziraju večer poezije u dobro poznatom noćnom klubu Cadillac

Večer poezije @ Cadillac