Arhiva

Nova generacija komaraca stiže kroz 2 tjedna

Tretiranje još nije počelo, ali sve je u pripravnosti i spremno za borbu protiv zujavih napasnika

  Objavljeno 10.05.2018
  Nikolina Ćosić

  O pojavi komaraca i načinu tretiranja na području Osječko – baranjske županije govorilo se danas u prostorijama Gradske uprave Grada Osijeka. Redoviti monitoring terena provodi se redovito, a obavlja ga Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

  S obzirom na idealne vremenske uvjete za pojavu komaraca, kakvi su ove godine bili još sredinom ožujka, komarci su se pojavili vrlo rano. Monitoring je zbog toga počeo već sredinom travnja – kaže ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije Zlatko Pandžić. Dodao je kako je situacija takva da je ova generacija komaraca još aktivna i dolaze izvan Osijeka, a rješava se tako da bude podnošljivo. Prema prognozama, dolazi i druga generacija komaraca kroz dva tjedna. “U svakom slučaju Zavod izdaje preporuke, a grad ih provodi, koliko može, stoga je situacija, donekle zadovoljavajuća.” – Zaključio je Pandžić.

  Romano Kristić, pročelnik odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo, kaže kako se još ne radi na tretiranju, a brojnost komaraca na nekim mjestima prelazi granice normativa. No svakako očekuje kako će se rezultati dugoročnog tretiranja uskoro vidjeti.

  Četiri su tvrtke koje su angažirane na suzbijanju. Dean Todorović koji se obratio ispred zajednice izvođača je napomenuo kako su oni u svakom trenutku spremni djelovati po nalogu Grada i preporuci Zavoda. “Raspolažemo dovoljnim brojem ljudi i opreme. Što se tiče aviona on je u pripravnosti.”

  Pandžić je nadodao kako postoje modeli tretiranja sa zemlje koji su efektivni, radi se samo o tome što je priljev odraslih komaraca konstantan i to je najveći problem, a nije problem u tome da se ne radi tretiranje. Broj komaraca koji su ulovljeni izvan grada se radi o 7 do 10 tisuća u 24 sata. U samom gradu brojnost prelazi preporučenih 15 u 15 minuta. Radi se o 80 , ali tretmani idu po planu kako bi se održalo na 15 do 30 komaraca u 15 minuta.

  Tigrastih komaraca na našem području nema, sporadično se pojavi tu i tamo koji, ali ništa što bi nas trebalo zabrinjavati. Za usporedbu, više ih je u Zagrebu ili primjerice na moru.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Osječka premijera filma Komarci – edukacija je nužna, jer je prijetnja stvarna

  Danas je u osječkom kinu Urania održana pretpremijerna projekcija dokumentarnog filma „Komarci“. Cilj projekcije bio je na jednom mjestu okupiti Više…

  Odjel za biologiju – komarci dolaze s netretiranih područja

  Uslijed naglog porasta vodostaja Dunava i Drave u proteklom razdoblju (koje je posljedica obilnih padalina), aktiviran je razvoj nove generacije Više…

  Grad još uvijek bez aviotretiranja komaraca – U dvorišta ručnim prskalicama

  Tvrdimo da se grad ne može braniti kao zasebna cjelina. Za ovaj i sljedeći tjedan nismo dobili suglasnost aviotretiranja koju Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Cijene vozila snizili su kao nikada do sada, a spektar pogodnosti povećali. Osim najnižih cijena ovog vikenda nude Vam i druženje u opuštenoj atmosferi gdje su djeca dobrodošla, kao i vaši četveronožni ljubimci!

  LEGENDARNA OPELOVA 24 SATA!

  Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na cestama u gorju, mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima ...

  Stanje na cestama: Pazi – mokro, sklisko … Imaš zimske gume?

  Zbog magle smanjena je vidljivost mjestimice na cestama u Slavoniji ...

  HAK: Od danas obavezna zimska oprema