GOSPODARSTVO

Nova porezna reforma – dobra?! Kako za koga…

Mnoge će ova promjena razočarati jer se neće puno toga promijeniti, opća stopa PDV-a ostaje i dalje ista

    Objavljeno 29.07.2018
    Tea Pakšec

    Najavljenu poreznu reformu većina je vidjela kao promjenu u niži stopu općeg PDV-a, ali neće se to dogoditi.

    Prema posljednjoj verziji porezne reforme koju je pripremilo Ministarstvo financija, opća stopa PDV-a ipak ostaje ista, ali će se manje oporezivati neki poljoprivredni proizvodi, ukidaju se oba doprinosa na plaće, stopa poreza na dohodak od 36 posto primjenjivat će se na plaće veće od 25.000 ili 35.000 kuna, a doprinos za zdravstveno osiguranje povećat će se za 1,5 posto.

    Poslodavci više neće morati plaćati 1,7 posto za doprinos za zapošljavanje i 0,5 posto za doprinos za zaštitu na radu.

    Plus i minus – porezne reforme

    Ako PDV na pojedinu vrstu hrane padne na 13 posto, ne znači da će i roba pojeftiniti. S time će biti bolje poljoprivrednicima, ribarima i proizvođačima mesa jer će svoju robu moći prodati jeftinije trgovcima, ali do krajnjih kupaca to “jeftinije” možda neće doći.

    Isto je i s rasterećenjem plaća, koje će svakako koristiti poslodavcima, ali to ne znači da će radnicima automatski plaće porasti. Puno veće rasterećenje osjetit će poslodavci koji imaju radnike s visokim i menadžerskim plaćama jer bi se pomaknuo porezni razred od 36 posto sa sadašnjih 17.500 kuna na više.

    Na takvim radnicima poslodavci bi mogli uštedjeti i po 2000 kuna. Oni s najnižim plaćama o ovim reformama mogu samo slušati jer se na njih sve ovo baš nimalo ne odnosi.

    Niti će poslodavac dobiti za njih rasterećenja niti će njima plaća rasti. 

    PROBLEM ZDRAVSTVA I NEZAPOSLENIH

    Kad se ukinu doprinosi za zapošljavanje i za zaštitu na radu, bez tih prihoda ostat će Hrvatski zavod za zapošljavanje koji od tog novca isplaćuje naknadu za nezaposlene, kao i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje koji plaća bolovanje za ozljede na radu. Treba biti strpljiv i sačekati Vladino predstavljanje reformi i vidjeti hoće li se zbog rasterećenja poslodavaca, opteretiti drugi dio državnog proračuna kako bi se manjak nadomjestio.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!

    Posao ovaj tjedan nude Tehmont-Gradnja, Obrt za ugostiteljstvo "BOTA", Studenac, Hering d.d., EMSO e-mobility solutions, pogledajte odgovara li što vašoj potrazi

    Nova otvorena radna mjesta u OBŽ