OSJEČANI

Nova pravila za dodjeljivanje studentskih stipendija

Izglasane su izmjene Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na dodjelu stipendija i potpora

Objavljeno 10.04.2018
Nikolina Ćosić

Zajedničkom inicijativom Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te novoizabranog prorektora za nastavu i studente prof.dr.sc. Dražana Kozaka na odluku Senatu Sveučilišta upućen je izmjenjeni Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na dodjelu studentskih stipendija i potpora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku kojeg je jučer na sjednici Senat potvrdio.

Ovo su prve značajne izmjene pravilnika o stipendiranju u čijem su donošenju sudjelovali i studentski predstavnici.

„Drago mi je da je prorektor Kozak imao sluha i aktivno sudjelovao u mijenjanju pravilnika zajedno  s  nama  studentima.  Stari  pravilnik  u  primjeni  je  pokazao  određene  manjkavosti kojima smo pokušali doskočiti. Željeli smo da stipendije za izvrsnost budu ravnopravno raspodijeljene među studentima sastavnica, ali i da kriteriji zaista budu takvi da se nagrađuju oni najbolji. S druge strane smatrali smo da socijalna kategorija ne smije biti uvjetovana izvrsnošću, pa smo u tom smjeru mijenjali i te odredbe. Najveća novost jest razdvajanje dijela stipendija znanstveno-nastavnih i umjetničko-nastavne sastavnice, te promjena kriterija stipendiranja  aktivnih  sportaša  koji  prema  ranijim  pravilniku  nikada  nisu  uspjeli  ostvariti pravo na stipendiju“ – rekao je Stjepan Ćurčić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

U izmjenama pravilnika sudjelovali su članovi Studentskog zbora Sveučilišta te sveučilišna studentska pravobraniteljica. Kategorije se ne mijenjaju, Sveučilište će putem natječaja dodjeljivati stipendije za izvrsnost, stipendije aktivnim sportašima te stipendije studentima u stanju socijalne potrebe.

Za ostvarivanje prava na stipendiju za izvrsnost od ove godine tražit će se polaganje svih ispita s ranijih godina studija te visok težinski prosjek ocjena umjesto dosadašnjeg aritmetičkog. Postrožavanjem uvjeta i promjenom načina bodovanja prosjeka vjerujemo da će stipendije za izvrsnost biti dodijeljene zaista najboljim studentima Sveučilišta.

Stipendije u socijalnoj kategoriji neće više biti ograničene uspjehom u studiranju jer je glavni cilj dodjeljivanja istih pomoći studentima koji studiraju u teškim životnim uvjetima. Uz to, uskladili su se i s pravilnikom ministarstva pa će se umjesto dohotka po članu kućanstva od ove godine kao relevantan uzimati dohodak po članu obitelji.

Značajne izmjene napravljene su i u segmentu kriterija za dodjelu stipendija studentima aktivnim sportašima. Do sada je  kriterij bio status kategoriziranog sportaša kojeg nema ni jedan student sveučilišta čime su automatski svi bili diskvalificirani. U skladu s prijedlogom gospodina Dražena Nikšića, voditelja ureda za sportsku djelatnost Sveučilišta, napravljena je korekcija i u tom dijelu pravilnika kako bi aktivni i uspješni studenti sportaši dobili stipendiju.

„Naše Sveučilište treba težiti poticanju i nagrađivanju izvrsnosti, te istovremeno pronaći način da se pomogne onim studentima kojima je to najpotrebnije. Upravo navedeno imali smo na umu kada smo radili na izmjenama pravilnika o stipendiranju. Studentski zbor pokazao se kao kvalitetan partner i vjerujem kako je ovaj pravilnik samo prvi ozbiljniji rezultat naše suradnje koja će se nastaviti i u budućnosti“ – rekao je prof.dr.sc. Dražan Kozak, prorektor za nastavu i studente SVeučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Pravilnik je potvrđen, stupa na snagu odmah, stoga pozivaju sve studente da narednih dana prate web stranicu Sveučilišta i prijave se na natječaj.

VIŠE IZ KATEGORIJE

Grad Osijek potpisao je Ugovor o stipendiranju za 4 odgojiteljice, naziv studija je ''Škola za sutra'', a ISKRA provodi i brojne kreativne programe za poboljšanje obrazovanja djece.

Waldorfske skupine stižu u vrtić – organiziran studij i brojni programi ISKRE

Imali smo priliku razgovarati s voditeljem osječkog studentskog servisa Tihomirom Milinovićem koji nam je otkrio trenutnu situaciju na tržištu studentskog rada.

STUC Osijek – neravnoteža ponude i potražnje poslova, ali uvjeti rada sve bolji

Za promet otvorena oba kružna toka, veliki na raskrižju Trpimirove i Drinske ulice te mali kod kafića „Tango“.

Završen dugoočekivani kružni tok na Sjenjaku!