ŽIVOT

Nova studija: Med bi mogao više pomoći kod kašlja i prehlade od bezreceptnih lijekova

“Med je bio bolji od uobičajene skrbi u ublažavanju simptoma infekcija gornjeg respiratornog sustava"

Objavljeno 24.08.2020
Ivona Amidžić

Med bi mogao više pomoći kod kašlja i prehlada od lijekova koji se mogu kupiti bez recepta, pokazala je nova studija.

Znanstvenici su rekli da je med bio učinkovitiji u ublažavanju simptoma prehlade i gripe od uobičajenih komercijalnih lijekova te da bi mogao biti sigurnija, jeftinija i dostupnija alternativa antibioticima, prenosi CNN.

Oni su ohrabrili liječnike da razmotre preporučivanje meda pacijentima umjesto da im propisuju antibiotike, koji mogu izazvati nuspojave, a može doći i do rezistencije na antibiotike u slučaju njihova prekomjerna korištenja.

Med se odavno koristi kao kućni lijek za kašalj, ali njegova učinkovitost nije bila dovoljno istraživana.

Znanstvenici sa Sveučilišta Oxford analizirali su postojeće dokaze da bi saznali kako med utječe na simptome infekcije gornjeg respiratornog sustava.

“Med je bio bolji od uobičajene skrbi u ublažavanju simptoma infekcija gornjeg respiratornog sustava”, napisali su oni u stručnom časopisu BMJ Evidence-Based Medicine.

“On pruža široko dostupnu i jeftinu alternativu antibioticima. Med bi mogao pomoći u naporima da se uspori širenje antimikrobne rezistencije, ali su potrebna daljnja placebom kontrolirana kvalitetna ispitivanja.”

Znanstvenici su prikupili rezultate 14 studija, od kojih su u devet bila uključena samo djeca. Većina je uspoređivala med s konvencionalnijim liječenjem kao što je uzimanje bezreceptnih lijekova.

Prijašnja istraživanja zaključila su da med ubija bakterije. Studije su pokazale da je učinkovit protiv desetaka sojeva, uključujući E. coli i salmonelu.

Pokazalo se da su posebna vrsta meda s Novog Zelanda, nazvana manuka, i malezijski med tualang dobri u borbi protiv stafilokoka i probavne bakterije H. pylori koja izaziva čireve na želucu.

Još jedna studija kojom je obuhvaćeno 139 djece otkrila je da je med bolji za ublažavanje noćnog kašlja od popularnog antitusika dekstrometorfana i antihistaminika difenhidramina.

(Hina)

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U novim istraživanjima znanstvenici su počeli otkrivati koji biološki mehanizmi uzrokuju teške ishode

Otkriveno što štiti djecu od korone

Većina djece prebolijeva covid-19 uz blage simptome i kliničke slike, piše Index. Više istraživanja, među kojima i jedno provedeno u Više…

Ni najskuplje interaktivne igračke ne mogu se usporediti s običnom kartonskom kutijom...

Mačje ponašanje oduvijek je bilo misterij: Sada su znanstvenici otkrili zanimljiv detalj…

Da su mačke misteriozna stvorenja poznato je otprije. Njihovo ponašanje ponekad zbunjuje čak i njihove vlasnike. No u pogledu jedne stvari Više…

Dosad su dokazi ukazivali na to da je najvjerojatniji redoslijed početnih simptoma covida-19 obično počinjao s temepraturom...

Zaraženi covidom-19 mogu imati predvidiv redoslijed simptoma!

Nova studija globalne pandemije otkrila je da zaraženi covidom-19 mogu imati predvidiv redoslijed simptoma koji se razlikuje od onog kod gripe Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Hrvatskoj danas među nezaposlenima i dalje prednjače žene, nerijetko zbog majčinstva, što usporava napredak gospodarstva i smanjuje demografski potencijal.

Jednake mogućnosti za žene i muškarce na poslu – ključ napretka gospodarstva i rasta nataliteta

Bliski kontakti su sve osobe s kojima su pozitivne osobe bile u kontaktu unutar 48 sati prije pojave prvih simptoma bolesti, odnosno od uzimanja brisa

HZJZ objavio korake za oboljele od Covida-19 i njihove kontakte

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalazi 94 osoba koje su oboljele od COVID-19

U zadnja 24 sata testirano 411 uzoraka, 112 pozitivnih na koronavirus